Ukusno i zdravo

Moćni puter od kikirikija: Kad saznate šta sve može, stalno ćete ga jesti! (RECEPTI)

Pomoći će vam i kod regulacije hormona i apsorpcije vitamina D!

Recepti
13:09h Autor:
Moćni puter od kikirikija: Kad saznate šta sve može, stalno ćete ga jesti! (RECEPTI)
Foto: Shutterstock

Puter od kikirikija najčešća je namirnica u Američkim filmovima, a dostupan je za prodaju i u našim marketima.

Nezaobilazan je deo američke tradicije i kulinarstva, ali kod nas se retko koristi. Njegova popularnost sve više raste, a glavni razlozi za to leže u njegovim sastojcima, koji su izrazito hranljivi i dobri za ceo organizam.

Nutritivne vrednosti putera od kikirikija

Ovaj maslac od orašastih plodova jedan je od najprodavanijih. Sadrži mnoge zdrave masti potrebne za ljudski organizam, pa tako postaje sve češća namirnica na policama u kuhinjama.

Ovo su nutritivne vrednosti putera od kikirikija na 100 grama:

masti - 49,2 g, od čega zasićene samo 6,8 grama energija - 623 kcal ugljeni hidrati - 16,1 gram od čega 4,0 grama šećera vlakna - 8,5 grama proteini - 25,8 grama so - 0,4 grama

Udeo masti koje se nalaze u ovom puteru mnoge navode da pomisle da je loš za organizam i krvne sudove, ali ukoliko ga ne koristite previše, ove masti dobro dođu organizmu. Ni zasićene masti neće uticati nepovoljno na zdravlje, već će čak pomoći kod regulacije određenih hormona kao što je testosteron i vitamin D.

Mamina pileća supa je stvarno najbolji lek: Oporavlja telo na ovih 6 načina, nauka dokazala!

foto: Shutterstock

Uz manji broj zasićenih masti, nezasićene masti koje se nalaze u puteru od kikirikija su mononezasićene i polinezasićene. Te vrste masnoća pomažu kod snižavanja holesterola, smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i snižavaju krvni pritisak. Uz to imaju i antupalna svojstva koja će ujedno jačati imunitet.

Puter od kikirikija je energetski visoko vredna namirnica, ali to ne znači da ne treba da se nađe u vašoj ishrani, već upravo suprotno.

Kao što smo i ranije naveli, ovaj puter bogat je hranljivim materijama. U njemu se nalazi i vitamin E koji je moćni antioksidans, vitamin B6 koji služi za jačanje imuniteta tela. Uz to se u puteru od kikirikija nalaze magnezijum i kalijum, koji su neizbežni za zdravlje mišića i kostiju.

Bez obzira na sve kalorije mogu da se nađu u njemu, ipak ima velik udeo vlakana i proteina. Zbog njih ćete se osećati sito dugo vremena, pa će to sigurno pomoći u mršavljenju, tačnije, sprečiće prejedanje.

Recepti za ceo dan s puterom od kikirikija

Kako biste uvrstili ovaj puter u ishranu, možete ga mešati sa raznim jelima, a odličan je ako želite zdravo i polako da mršavite. Za vas smo pripremili najlepše recepte!

Zapisan u Bibliji, koristi se preko 3.500 godina: Čaj koji leči 20 bolesti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Doručak s puterom od kikirikija

Ovaj obrok možete da pravite pre spavanja, kako bi vas ujutro dočekao. Zdrav doručak najvažniji je deo dana, a ovaj će vam pomoći u izgradnji jačeg imuniteta.

Sastojci: 1 kašika putera od kikirikija, 100 g ovsenih pahuljica, 1,5 kašika čia semenki, 200 ml ovsenog mleka, pola kašike kakao praha.

Priprema: Puter od kikirikija ostavite sa strane, a sve ostale sastojke pomešajte. Ostavite da stoji u frižideru preko noći. Ujutro u to dodajte kašiku putera od kikirikija. Ako želite, možete da dodate i suvo ili sveže bobičasto voće za dodatno zaslađivanje.

Pločice kao energetski međuobrok

Sastojci: 200 g putera od kikirikija, 50 g mlevenih semenki lana, 300 g ovsenih pahuljica, 50 g suncokretovih semenki, 50 g susama, 100 g kokosovog brašna, 100 g badema sečenih na listiće, 2 kašike meda, 100 g sitnih kockica urmi.

Priprema: U jednoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, lan, čia semenke, kokosovo brašno, semenke suncokreta, susam, bademe i urme. U to dodajte med, pa ponovno mešajte dok se smesa ne sjedini. Na kraju dodajte i puter od kikirikija i dobro sjedinite. Posudu za pečenje obložite pek papirom, pa stavite smesu i odložite u zamrzivač na duboko smrzavanje. Kada postane dovoljno čvrsto (najčešće je dovoljno oko sat vremena), secite ih u veličini po želji.

Prečistite telo od šećernih otrova: Bolesti i žudnja za slatkim nestaju!

foto: Shutterstock

Krem supa s puterom od kikirikija

Orašasti puter ne treba koristiti samo za slatka jela, a ovo je odličan primer kako odlično ide i u slana jela.

Sastojci: 2 šoljice mleka, 6 kašičica putera od kikirikija, himalajska so, pola kašičice cimeta, tostirani hleb po želji.

Priprema: Kikiriki puter i mleko pomešajte i stavite u lonac da se zagreva na laganoj vatri. Mešajte sve dok se puter ne otopi. Dodajte cimet i so, pa kuvajte na laganoj vatri dok ne počne da krčka. Kada se zakuva, isključite ringlu, pa u to u narendajte tostirani hleb. Sačekajte da se malo ohladi i poslužite.

Umak od kikirikija

Sastojci: 1 čen belog luka, 2 kašike putera od kikirikija, šaka kikirikija, 1 kašičica rendanog đumbira (po mogućstvu svežeg), pola čaše vode, malo šećera, malo himalajske soli, 2 kašike soka od ceđenog limuna, kokosovo ulje.

Priprema: Iseckajte beli luk i narendajte đumbir. Na tiganj stavite kokosovo ulje i dinstajte beli luk i đumbir. Radite to nekoliko minuta, pa dolijte vodu. Umešajte puter od kikirikija, šećer, so i sok limuna. Dobro mešajte sve sastojke da se ne bi zalepili, pa na kraju dodajte i kikiriki. Sklonite sa vatre kada se sve sjedini. Ovaj umak možete koristiti kao preliv preko mesa, pirinča, povrća ili vegetarijanskih jela kao što je tofu.

Prijatno!

Jabukovo sirće može da vam uništi organe: Ovako nikad ne smete da ga koristite!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs