NEĆETE MOĆI DA PRESTANETE DA JEDETE

5 predloga za novogodišnju trpezu: Obradujte svoje najmilije magijom na tanjiru! (RECEPT)

Za svoje ukućane u novogodišnjoj noći pripremite hranu koju najviše vole, a ovo su neki od predloga

Recepti
20:39h Autor:
5 predloga za novogodišnju trpezu: Obradujte svoje najmilije magijom na tanjiru! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Nova godina se bliži, a ako ostajete u toplini svog doma napravite super atmosferu i počastite se bolje nego u restoranu.

Svekrvine kiflice sa sirom

Rumene mekane kiflice odličan su izbor za doručak za vaše mališane.

Sastojci:

  • 1 kilogram brašna
  • 1,5 šolja ulja (za belu kafu)
  • 1/2 l mleka
  • 3 jaja
  • 1,5 kvasac
  • sir

Posne kiflice: Savršeno mekano testo i kad se izvadi iz zamrzivača! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Priprema:

  • U malo toplog mleka staviti kvasac, so i šećer.
  • Promešati da bi se kvasac brže rastopio.
  • Kad posle 5 minuta zapenuša kvasac vreme je da počnete da mesite testo.
  • U posudu staviti brašno, napraviti rupicu u sredini i staviti 3 jaja, pa polako nalivati mlekom i mesiti.
  • Za početak možete varjačom a posle kad se stegne rukom.
  • Zamesiti glatko, mekano testo.
  • Nakon toga ga ostaviti da naraste.
  • Kad prvi put poraste podelite ga na 6 jufki.
  • Svaku jufku rastanjiti i od nje naprviti 8 kiflica.
  • Filovati na svaku i ređati u podmazan pleh.
  • Ostaviti da stoje oko 1,5 sat.
  • Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti da se peče.
  • Nakon nekoliko minuta smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
  • Na svaku kiflicu pre pečenja staviti po parčence margarina, premazati žumancetom i posuti sa malo susama.

Fil:

  • Umutiti 200 grama sira sa 1 jajetom.
  • Malo posoliti ukoliko sir nije mnogo slan. Time filovati kiflice.
  • Gotove kiflice staviti u plastičnu posudu i pokriti krpom da lepo omekane.

Kraljica praznične trpeze: Mimoza salata

Prelepa salata od povrća, majoneza, jaja i kiselih krastavaca.

Sastojci :

  • 4 srednja krompira
  • 400 – 500 g šargarepe
  • 6 – 7 kiselih krastavaca
  • 6 jaja
  • 1 glavica ljubičastog luka (može i crveni, praziluk ili mladi luk)
  • 200 grama kačkavalja
  • 300 grama salame po izboru
  • 300 grama majoneza
  • 100 grama kisele pavlake
  • 1 kašičica soli
  • biber
  • vezica peršunovog lišća (može i zelena salata)

Neodoljiva mimoza salata sa makaronama: Slavska trpeza ne može bez nje! (RECEPT)

foto: Profimedia

Priprema:

  • Krompir skuvajte u ljusci, šargarepu ogulite i posebno skuvajte ali da ne bude jako mekana.
  • Jaja tvrdo skuvajte i ostavite da se ohlade kao i povrće.
  • Izmešajte majonez, pavlaku, posolite i pobiberite.
  • Svi sastojci se rendaju (osim luka), belanca odvojite od žumanca.
  • Na dno posude stavite iseckano lišće ili salatu, narendajte krompir i premažite tankim slojem premaza.
  • Potom šargarepu, premaz, salamu, premaz, kačkavalj, premaz, luk (iseckan), premaz, rendana belanaca, premaz, kiseli krastavci, premaz, žumanca narendana na sitnijoj strani trenice. Ukrasite po želji.
  • Salatu ostavite da stoji u frižideru do sutradan pa poslužite.

Punjene rolnice u slaninici na tradicionalan način

Sjajan recept i jedan dobar predlog šta spremiti za ručak.

Pileće šnicle punjene sirom belim lukom i kulenom uvijene u suvu slaninicu daju ovom mesu poseban ukus koji osvaja na prvi zalogaj….

Sastojci:

  • 1 par pilećih grudi
  • 200-250 grama suve slanine
  • 100- 150 grama kulena
  • 150 grama sira feta
  • začin, so, biber
  • beli luk
  • kari

Jelo koje osvaja na prvi zalogaj: Punjene rolnice u slaninici! (RECEPT)

foto: Profimedia

Priprema:

  • Meso iseći na šnicle tanke i izlupati, dodati začina, soli, bibera, karija pa sve dobro izmešati.
  • Izdrobiti sir, dodati izdrobljen beli luk i isitnjen kulen pa izmešati.
  • Na sto stavite listove slanine, preko nje jedno parče izlupanog mesa.
  • Na meso razmažite sir.
  • Savite stranice mesa i uvijte zajedno sa slaninom čineći finu rolnicu.
  • Ređati u pleh u koji ste prethodno stavili foliju.
  • Možete dodati krompir da se peče kao prilog.
  • Uključite rernu na 200 stepeni pa pecite oko 40 min, da lepo požuti.

Kupus salata sa kiselim mlekom

Sastojci:

  • 2 manje glavice kupusa
  • 1 crni luk
  • kašičica šećera
  • pola kašike soli
  • crni biber
  • 120 ml mleka
  • 4 kašike majoneza
  • 1 časa mlaćenice
  • kašika sirćeta
  • malo limunovog soka
  • 1 šargarepa

Holandska kupus salata: Dve reči su dovoljne - obožavaćete je! (RECEPT)

foto: Profimedia

Priprema:

  • Iseckajte glavice kupusa i pomešajte sa belim lukom i narendanom šargarepom.
  • Pripremite drugu činiju i u nju stavite šecer, so, biber, mleko, majonez, širće, mlaćenicu.
  • Mešajte dok se ne sjedite svi sastojci.
  • Mešavinu sjedinite sa iseckanim kupusom i lukom i ohladiti sat vremena.
  • Možete ukrasiti peršunom.

Kuglof sa malinama i čokoladom

Fenomenalni, sočni kuglof sa malinama i čokoladom, idealan kolač ako želite da se zasladite i počastite svoje ukućane.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 250 grama šećera
  • 250 grama margarina
  • 100 grama čokolade
  • 200 ml jogurta
  • 1 vanilin šećer
  • 350 grama brašna
  • 300 grama malina (ili višanja)

Švarcvald kolač: Pravi se lakše od torte, ukus neponovljiv! (RECEPT)

foto: Profimedia

Preliv:

100 grama čokolade rastopljene sa kašikom ulja (ili pospite šećerom u prahu)

Priprema:

  • Rastopite 100 grama čokolade, kalup premažite uljem i pospite brašnom, uključite rernu na 180 stepeni.
  • Margarin, šećer i vanilin šećer umutite, dodajte jedno po jedno jaje, jogurt, brašno.
  • U kalup sipajte veći deo testa, poređajte maline i zaronite ih testom.
  • U ostatak testa umešajte rastopljenu čokoladu pa sipajte preko žutog. Nožem blago prođite kroz testo.
  • Pecite oko sat vremena pa ga ostavite da se hladi.
  • Izvadite iz kalupa i prelijte rastopljenom čokoladom.
  • Ukrasite malinama ili po želji.

Fiš paprikaš: Bogati ručak koji se pamti! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs