IDEJE ZA POSNU SLAVSKU TRPEZU: Najlepši posni recepti za topla i hladna predjela, glavna jela i najlepšu prazničnu TORTU

Još uvek imate vremena da napravite najlepšu posnu trpezu do sada uz ove jednostavne i ukusne recepte.

Recepti
Autor:
IDEJE ZA POSNU SLAVSKU TRPEZU: Najlepši posni recepti za topla i hladna predjela, glavna jela i najlepšu prazničnu TORTU
Ideje za posnu slavsku trpezu, Foto: Shutterstock

Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se po pravilu spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela do poslastice.

Slavsko žito, Slava
foto: Shutterstock

Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu s flekicama i susamom! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste!

Sastojci:

  • 200 g testenine (flekica),
  • 150 g posnog majoneza,
  • 1 kašičica senfa,
  • 150 g kukuruza šećerca,
  • 200 g karfiola,
  • 1 veća crvena paprika,
  • 1 paprika iz turšije,
  • 1 manji crveni luk,
  • 2 kašike susama,
  • 2 kašike semena suncokreta,
  • 180 g tunjevine.

Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi. Za vas smo izdvojili 3 najukusnije posne pite od gotovih kora:

1. Krompiruša

2. Kupusara

3. Manastirska pita

Ukoliko želite i neko toplo posno predjelo, nema boljeg predloga od Svetogorske čorbe:

Sastojci:

  • Glave od više vrsta morske ribe,
  • 5-7 glavica crnog luka,
  • 4-5 šargarepa,
  • posna sitna testenina,
  • koren celera,
  • mlevena paprika,
  • malo soli,
  • nekoliko zrna bibera,
  • peršunov list,
  • celerov list,
  • mirođija.

Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac:

Sastojci:

  • kilogram tetovca,
  • 3-4 glavice crnog luka,
  • nekoliko čenova belog
  • luka, list lovora,
  • malo bibera.

Zaprška:

  • 300 g crnog luka ili praziluka,
  • kašika ulja,
  • mlevena paprika,
  • so i biber po ukusu.

Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš:

Sastojci:

  • 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe,
  • 1 kg luka,
  • 4 dl belog vina,
  • 1 kašika sirćeta,
  • 1,5 dl ulja,
  • 1 kašičica ljute mlevene paprike,
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike,
  • 4 zrna bibera,
  • 1 kašika paradajz pirea,
  • 1 kašika peršunovog lišća,
  • 1 kašičica celerovog lišća,
  • mleveni biber, so po ukusu.

I poslednji, a mnogima i omiljeni deo slavske trpeze su prelepe poslastice, naš predlog je ova čokoladna torta koja se brzinski priprema a neverovatno je uksna!

Zasucite rukave i pripremite najlepšu slavsku trpezu do sada! Srećno!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs