KUVAR SA SVETE GORE OTKRIO ŠTA MONASI JEDU NA HILANDARU DA BI IMALI DOBRO ZDRAVLJE: OVA 3 posna jela su STALNO na trpezi

Jeromonah Onufrije, kuvar sa Svete gore, izdao je i knjihu recepata, a otkrio je i zašto je hrana tako ukusna.

Recepti
20:30h Autor:
KUVAR SA SVETE GORE OTKRIO ŠTA MONASI JEDU NA HILANDARU DA BI IMALI DOBRO ZDRAVLJE: OVA 3 posna jela su STALNO na trpezi
Jeromonah Onufrije, Foto: Printscreen Youtube - Pravoslavni Hristijani

Ishrana monaha sa Hilandra usklađena je s crkvenim postovima i tradicijom, a obiluje vitaminima i vlaknima. Iako nikada ne jedu meso, a u vreme Velikog posta obroci su samo jednom dnevno, ne osećaju glad. Mnogi su se uverili da je na ovom svetom mestu hrana preukusna, uprkos rigoroznom jelovniku. Jeromonah Onufrije, kuvar sa Svete gore, sabrao je sve svoje recepte u jednu knjigu, a za sve nas je otkrio, čak, tri!

Poznato je da se borba sa nečistim silama, strastima i grešnim životom može voditi isključivo najjačim oružjem molitvom i postom. Monaški podvig sastoji se u postu bdenju, molitvi, pa je i sama trpeza na Svetoj gori prava monaška i uglavnom posna.

Otac Onufrije, prvi je monah sa Hilandara koji je rešio da tajne manastirske kuhinje pretoči u "Svetogorski kuvar" otkrio je da je hrana "začinjena" molitvom i ljubavlju.

Svetogorci nikada ne jedu meso i najveći "mrs" na Svetoj gori sastoji se od ribe, jaja i mlečnih proizvoda ali samo u određene dane, uglavnom o velikim praznicima i nedeljom.

Za vreme četiri ustanovljena posta (velikog-časnog, uspenskog, Božićnog i Petrovskog) ulje se razrešava samo subotom i nedeljom.

Post i uzdržanje su neophodni za sve hrišćane naročito za monahe, koji uz redovne postove sredom i petkom poste i ponedeljkom. Ostalim danima uz jela na ulju na trpeza se nalazi i dobro svetogorsko vino koje održava zdravlje bratije.

vino, grožđe, domaće grožđe
foto: Shuterstock

Poklonici ne treba da strahuju da će u svetogorskim manastirima gladovati, hrana je uvek odabrana, zdrava, bogata vitaminima, i vlaknima i najčešće ukusno spremljena.

Tokom velike nedelje pred Vaskrs post je veoma strog, obroci su samo jednom dnevno, ali se gostima razrešava da se uteše hlebom i čajem.

Svetogorci sami pripremaju hleb, a taj manastirski hleb je veoma ukusan bogatim različitim žitaricama i bez štetnih aditiva.

Gotovo uvek na trpezi su prisutne masline, koje su uz hleb osnovna monaška hrana koja se koristi i u dane posta.

Svetogorci dosta koriste voće i povrće, a ribu najčešće peku u širokim tepsijama od kojih su neke veoma stare.

Riba, Omega 3
foto: Shutterstock

U svetogorskim trpezama nije dozvoljen razgovor poklonika. Sluša se žitije ili poučan tekst iz svetootačkih knjiga. Tome prethodi zajednička molitva posle koje svi započinju obrok, a vino piju tek kada to blagoslovi iguman uz zvuk zvona.

Uobičajena su dva obroka dnevno, jedan najčešće odmah posle liturgije, a drugi posle večernjeg bogosluženja.

Oni koji se pripremaju za sveto pričešće moraju na vreme saopštiti monahu trpezarcu da će jesti na vodi.

Svetogorski kuvar

- Ovim kuvarom želim da približim i dočaram Svetu Goru svima onima koji nisu u mogućnosti da je posete, a pre svega našim sestrama i majkama koje su othranile buduće svetogorske monahe, kaže jeromonah Onufrije.

Godinama pripremajući monašku hranu u skladu s drevnim hilandarskim recepturama, otac Onufrije je posvećeno istraživao i raznovrsnost trpeze drugih monaških zajednica na Svetoj Gori. Diveći se istovremenoj jednostavnosti pripreme, bogatstvu ukusa i okrepljujućoj snazi svetogorskih jela, upijao je i doživljaje i znanja koji su se prelili izvan granica kulinarskih iskustava i pretvorili se u otkrića detalja iz života svetogorskih monaha koje je preneo u ovaj jedinstveni kuvar.

3 JELA IZ HILANDARSKE KUHINJE:

1. Posne piroške sa sojinim sirom

  • Spremaju se i koriste kada je post razrešen na ulju.
Piroške
foto: Youtube Printscreen / Lako je kuvati

Sastojci:

  • 1 kg belog brašna
  • 20 gr. suvog kvasca
  • soliž
  • šećera
  • mlake vode

Priprema:

Brašno, kvasac, šećer, so i voda se zamese u finu ujednačenu masu, tako da se odlepljuje od posude. Zatim se smesa ostavi oko 1h da odleži. Sve se izruči na drvenu ploču, razvije se i seče na kvadratiće. U svaki komadić se zavije malo sojinog tofu sir koji se predhodno iseče na štanglice. Svaki komad se uvije u testo i prži na vrelom ulju.

1. Hilandarske pljeskavice

Sastojci:

  • 300 gr soje u ljuspicama
  • 2 glavice crnog luka
  • začini
  • brašno
Soja
foto: Shutterstock

Priprema:

Soju u ljuspicama držati potopljenu u vreloj vodi 5 minuta, a potom je dobro iscediti. Luk iseckati što sitnije i dodati u smesu od soje. Zatim začiniti po ukusu (so, biber, vegeta, trave kao što su bosiljak, peršun, origano i slično u zavisnosti od vašeg ukusu). Dodati brašno tako da se mogu umesiti pljeskavice. Pržiti na maslinovom ulju i srevirati uz pomfrit ili pire krompir.

U vreme kada nije post monasi ovoj smesi dodaju i dva cela jajeta.

3. Hlepčići sa maslinama

Sastojci za testo:

  • 1 kg brašna
  • kvasac
  • voda
  • maslinovo ulje

Nadav:

  • seckane očišćene masline na kolutiće
  • crni luk
  • kečap
Masline
foto: Shuterstock

Priprema:

Zamesi se 1 kg brašna sa kvasacem i vodom u testo koje se ostavi da uskisne oko 1 h. Testo je potrebno zamesiti nešto tvrđe kao za hleb. Zatim se premesi i ostavi još 10 minuta da odstoji. Od ove smese se odvoji pet loptica od po 200 grama. Svaki komad se dobro razvije. Tokom razvijanja se maže maslinovim uljem sve dok ne počne da se fino tegli pod prstima.

Nadev ćete napraviti tako što ćete iseckati masline na što sitnije komade, pa ih pomešajte sa crnim lukom u kečapom, te posolite po želji.

Nadev se nanosi na testo, a zatim se testo umota u rolnice koje se zatvore na krajevima i lagano rukom pritisnu da se ne spljošte. Postave se u pleh koji je namazan maslinovim uljem i peku na temperaturi od 220 °C.

(Stil / sd.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs