PRIPREMA SLAVSKOG ŽITA NA NAJSTARIJI I NAJBRŽI NAČIN: Svako zrno će biti raskuvano, a 3 cake daju mu poseban ukus

Mnoge domaćice ne znaju kako se kuva slavsko žito, a mi vam donosimo najbolji način.

Recepti
Autor:
PRIPREMA SLAVSKOG ŽITA NA NAJSTARIJI I NAJBRŽI NAČIN: Svako zrno će biti raskuvano, a 3 cake daju mu poseban ukus
Foto: Shutterstock

Sezona slava je uveliko počela, a uprkos običajima koji se svake godine praktikuju, mnoge se iznova podsećaju na iste. Pred domaćicama je možda i najteži zadatak, budući da su zadužene za slavsku trpezu, a ono što istu čini bogatijom i bez čega nijedna slava ne može da prođe jeste slavsko žito.

Naše bake su imale veoma efikasne trikove za kuvanje pšenice, a koji su garantovali da će svako zrno da se raskuva.

žito, Slavski Kolač, Slava, Slavska Trpeza, Slavsko žito
foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 grama pčenice belije
  • 400 grama kristalnog šećera
  • 400 grama mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 ploda muskatnog oraščića

Priprema:

Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i ostaviti da proključa.

Sklonite pšenicu sa vatre na neko hladno i suvo mesto (špajz, ostava), postavite presavijen stolnjak, a preko njega ćebe savijeno na dva dela. Na ćebe stavite vruću šerpu sa pšenicom, nikako ne odlivajte vodu, i dobro umotajte ćebetom.

Žito, Pšenica, Kuvano žito
foto: Profimedia

Možda je najbolje ovo raditi pred spavanje - ostavite da se "kuva" u ćebetu celu noć, a ujutro kada ustanete, imaćete savršeno skuvano žito! Svako zrno će se raskuvati, a neće biti ni grama onih beličastih naslaga koje se uvek pojave kada pšenicu standardno kuvate na šporetu satima.

Procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji pola muškatnog oraščića koji se fino samelje. Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito! Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.

Bonus video: Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs