ČUVENA NORVEŠKA TORTA KOJA SE TOPI U USTIMA: Penasta, meka i puna badema - čisto uživanje

Torta na norveški način je sve što vam je potrebno od laganih i finih recepata

Recepti
Autor:
ČUVENA NORVEŠKA TORTA KOJA SE TOPI U USTIMA: Penasta, meka i puna badema - čisto uživanje
Foto: Printscreen/youtube

Za testo:

  • 100 grama mekog maslaca
  • 100 grama šećera
  • 4 žumanca
  • Pola šolje mleka
  • 1 šolja brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za krem:

  • 1 jaje
  • 70 grama šećera
  • 1 keseica vanil šećera
  • 25 grama kukuruznog skroba
  • 350 ml Mleka
  • 200 grama maslaca
  • 250 grama slatke pavlake

Za preliv:

  • 4 belanca
  • prstohvat soli
  • bademi za dekoraciju

Priprema: Sa žicom za mućenje u dubljoj šerpi umutite jedno jaje i 70 grama šećera. Potom dodajte vainl šećer, kukuruzni skrob i oko 350 ml mleka. Stavite sve na šporet i kuvajte dok neprestano mešate. Kada skuvate fil, sklonite ga s ringle da se prohladi, a kada se prohladi u njega umešajte oko 200 grama maslaca. Pa opet ostavite da se prohladi u frižideru.

Dok se fil hladi, spremite koricu tako što ćete umutiti 4 žumanca, mleko, maslac, šećer, brašno i prašak za pecivo.

Zatim umutite 4 belanca kojima ste dodali prstohvat soli. U širu tepsiju, na pek papiru razvucite testo, a preko njega stavite belance i bademe. Ispecite dok sve ne porumeni.

Zatim koricu presecite na pola.

Umutite slatku pavlaku pa dodajte u ohlađen fil koji ste prethodno kuvali. Pa tako gotovim filom nafilujte tortu. Isecite i poslužite.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs