SVEČANI POSNI I MRSNI JELOVNIK ZA MITROVDAN: Slavski recepti dostojni kraljevske trpeze, a PRAVE SE LAKO

Vaša potraga za savršenim receptima je završena - ovde je sve što vam treba, bilo da slavite posnu ili mrsnu slavu

Recepti
Autor:
SVEČANI POSNI I MRSNI JELOVNIK ZA MITROVDAN: Slavski recepti dostojni kraljevske trpeze, a PRAVE SE LAKO
Posna i mrsna slavska trpeza recepti, Foto: Shutterstock

Bliži nam se MItrovdan - jedan od praznika koje mnogi Srbi praznuju kao krsnu slavu. Kako ove godine pada u sredu, crkveni običaj kaže da bi trebalo slaviti uz posni jelovnik.

Ako se držite tog pravila, evo recepata za svečanu posnu trpezu koja će oduševiti sve vaše goste!

Predjelo

Posna pica pita

Sastojci: 1 pakovanje gotovih kora, kečap, pečurke, praziluk, posni kačkavalj, origano, malo ulja, so, biber.

Priprema: Praziluk i pečurke oprati i iseckati, pa propržiti na malo ulja i začiniti biberom i solju po ukusu. Zatim početi sa slaganjem i filovanjem pite:

Jednu koru namaziti kečapom, pa preklopiti drugom korom. Na nju naneti fil od praziluka, pa preklopiti sledećom korom, na koju stavljamo kečap i origano. Prekriti sledećom korom koju mažemo kečapom i pospemo posnim rendanim kačkavaljem. Pokriti jiš jednom korom, poprskati sa malo ulja i urolati. Ponavljati postupak do utroška materijala. Urolane pite namazati uljem i peći u prethodno zagrejanoj na 200 stepeni 20-30 minuta.

Pita
foto: Shutterstock

6 vrsta posnih kuglica od jedne smese

Sastojci za osnovnu smesu: 800 g krompira, kašičica soli, beli luk u prahu, mleveni crni biber po ukusu, manja kesica posnog majoneza.

Još za različite kuglice:

1. vrsta kuglica - 50 g mlevenog pečenog kikirikija (malo u smesu, a ostatk za valjanje) 2. vrsta kuglica - 50 g mlevenih posnih krekera (malo u smesu, a ostatk za valjanje) 3. vrsta kuglica u polovinu smese broj 2 dodajemo prženi suncokret i valjamo u suncokret 4. vrsta kuglica - 50 g pečenog susama (malo u smesu, a ostatak za valjanje) 5. vrsta kuglica - u polovinu smese broj 4 dodajemo kašiku kečapa a u susam za valjanje malo mlevene crvene paprike 6. vrsta kuglica - oko 30 g tucane začinske crvene paprike, malo u smesu, a ostatak za valjanje

Slane kuglice
foto: Profimedia

Priprema: Krompir oljuštiti i staviti u vodu, dodati so i staviti da se kuva. Nakon što je krompir kuvan, izvaditi ga iz vode i ispasirati. Dodati začine (so, biber i luk prahu) i majonez. Podeliti smesu u 6 posuda, na jednake delove. Zatim od svakog dela formirati loptice i uvaljati ih u kikiriki, krekere...

Uz pica pitu i ove ukusne kuglice, dovoljno je da dodate malo ajvara, maslina i kiselih krastavčića, i biće to savršeno slavsko predjelo!

Ako želite da oduševite goste, pre glavnog jela poslužite riblju čorbu.

Riblja čorba
foto: Shutterstock

Sastojci: 1,5 kg šaranske glave i repovi, 200-300 g kečige, 300 g šaranske ikre, 400 g crnog luka, 2-3 čena belog luka, 200 g šargarepe, 50 g peršuna, 2 dl soka od paradajza, 4 dl ulja, 3 kašičice soli, 3 kašičice vegete, 1 kašičica mlevenog bibera, 2 lovorova lista, 1 kesica začina za riblju čorbu, po želji ljuta mlevena paprika.

Priprema: Staviti glave i repove od šarana i jednu manju kečigu da se kuvaju. Kečiga je riba koja čorbi daje poseban ukus. Kada voda provri, kuvati oko 10-15 minuta, pa vodu procediti i sačuvati je, da se njom nalije čorba. Ribu ostaviti da se ohladi, pa očistiti meso od kostiju. Crni luk sitno iseckati, a ostalo povrće izrendati. Na ulju dinstati crni luk, kroz presu istisnut beli luk i ostalo povrće, da se masa pretvori u kašu. Kada ponestane tečnosti iz povrća, dolivati po malo proceđene vode od ribe.

Razmutiti začin za riblju čorbu u soku od paradajza, postepeno nalivajući i mešajući, da se ne naprave grudvice, pa doliti 2-3 dl vode u kojoj je kuvana riba. Razmućen začin sipati u lonac sa dinstanim povrćem i još malo dinstati uz mešanje, pa naliti vodu od ribe. Poklopiti da provri, a kada baci ključ, dodati so, biber, suvi začin i lovor. Kuvati oko 5 minuta, pa dodati ikru, koju treba malo iskidati rukama na komade. Nakon 10 minuta u čorbu ubaciti i očišćenu kuvanu ribu, pa pustiti da vri još 15 minuta. U toku kuvanja probati da li je čorba dobro začinjena, pa dodati začine po ukusu. Za pikantan ukus čorbe dodati malo ljute tucane paprike.

Voda od ribe se ne mora sva doliti odmah, nego po dodavanju svih sastojaka proceniti da li je gustina čorbe zadovoljavajuća.

Posna sarma sa pečurkama je fenomenalan izbor za glavno jelo.

Sarma
foto: Shutterstock

Sastojci: 3 struka praziluka, 400 g svežih šampinjona, 100 g pirinča, so, biber, mlevena paprika, kiseli kupus, kašika brašna, ulje.

Priprema: Iseckati praziluk i šampinjone i propržiti na ulju. Kad je gotovo dodajte pirinač i začine po ukusu, pa stavljajte malo fila na svaki list sarme i umotavajte. Poređajte u šerpu tesno i prelijte vodom da ogrezne, a preko stavite preostale listove kupusa. Kuvajte 2-3 sata na tihoj vatri. Na kraju dodajte zapršku - na malo ulja propržiti kašiku brašna i kašičicu mlevene paprike, pa dodajte u kuvanu sarmu.

Sprska posna slava bez prebranca ne može da prođe.

prebranac
foto: Shutterstock

Sastojci: 1 kg pasulja, 1 kg crnog luka, ulje, mlevena paprika (može i ljuta ako volite), so, biber, lovorov list.

Priprema: Pasulj otrebiti i dobro oprati, baciti dve vode, pa u treću kada provri dodati malo ulja, isečen luk i ostaviti da se kuva. Pred kraj kuvanja ubaciti lovorov list, dodati zapršku (propržiti malo brašna i mlevene paprike na malo ulja), dodati u pasulj, pa prebaciti u zagrejanu rernu i zapeći na 200 stepeni oko 30 minuta, da se odozgo uhvati korica.

"Pijani šaran" daće posebnu notu vašoj slavskoj trpezi i oduševiti sve ljubitelje ove rečne ribe.

Šaran
foto: Shutterstock

Sastojci: šaran (1,5-2 kg), 200 g posnog margarina, 4 čena belog luka, 1 manja glavica crnog luka, 250 ml belog vina, 2 kašike prezli, 2 lovorova lista, prešun, kora jednog limuna, ruzmarin, so i biber.

Priprema: Umutiti margarin penasto, pa dodati peršun, koru limuna, ruzmarin, so i biber pa sve izmešati da bude glatka smesa. Dodati izgnječen beli luk i iseckan crni luk pa sve sjediniti.

Ovom smesom namazati šarana iznutra i spolja. U tepsiju sipati malo ulja i belo vino pa staviti šarana da se peče na 180 stepeni 20 minuta. Izvaditi pa posuti prezlom i staviti lovorov list pa vratiti da se peče. Šaran je pečen kad fino porumeni, a možete proveriti tako sto ćete deo do glave malo podignuti i videti da li je pečeno oko kostiju, da nije crveno.

Vreme je za slatku trpezu! Predlažemo da ove godine goste poslužite bogatom i sočnom posnom kider tortom!

Sastojci za koru: 50 g krupnije seckanih lešnika, 50 g mlevenog posnog keksa, 50 g mlevenih lešnika, 100 g brašna, 7 kašika šećera, 2 dl kisele vode, 0,5 dl ulja, pola kesice praška za pecivo. Ovo su sastojci za jednu koru, a potrebno je da napravite dve.

Prvi fil: 1,5 l sojinog (ili palminog) mleka, 300 g šećera, 4 vanil šećera, 220 g pudinga od vanile, 1 kašika gustina, 250 g posnog margarina, 100 g posne bele čokolade, 100 g posnog mleka u prahu, 100 g posne crne čokolade, 100 g sojinog šlaga, 1 dl kisele vode.

Drugi fil: 300 g sojinog šlaga, 5 dl kisele vode.

Još je potrebno: 300 g posnog keksa za drugu koru, 300 g posnog krema, 1 dl sojinog (ili palminog) mleka za natapanje keksa.

japanski vetar, torta
foto: Shutterstock

Priprema: U činiji pomešati sve sastojke za koru, osim krupnije mlevenih lešnika, pa sjediniti sve pomoću kašike. Pleh obložiti papirom za pečenje, pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lešnike. Preko njih polako sipati smesu za koru, formirati koru i peći je u zagrejanoj rerni na 200°C 15 min. Na isti način napraviti još jednu koru. Svaku koru premazati sa po 150 g posnog krema.

Za prvi fil staviti 1,3 dl mleka da provri sa šećerom i vanil šećerom, a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin. U mleku koje vri skuvati puding. Kada se ohladi (da bude mlak) dodati prethodno izmućen margarin.

Posebno umutiti i 100 g sojinog šlaga sa kiselom vodom, pa i njega dodati u fil, pa polako sjediniti, a zatim fil podeliti na 1/3 i 2/3. U jednu trećinu fila dodati 100 g otopljene posne bele čokolade i 100 g palminog mleka u prahu (ili sojinog), pa sve sjediniti mikserom. U dve trećine fila dodati 100 g otopljene posne crne čokolade, pa sjediniti mikserom. Za drugi fil izmutiti sojin šlag sa kiselom vodom.

Posnu kinder tortu filovati na sledeći način: prva kora premazana sa kremom, 1/2 crnog fila, šlag. Za drugu koru poređati posni keks prethodno natopljen na kratko u mlako sojino ili palmino mleko. Preko keksa naneti sav fil sa belom čokoladom, pa šlag. Zatim staviti drugu koru premazanu sa kremom, tako da krem bude sa donje strane. Sa ostatkom crnog krema premazati celu tortu, a sa ostatkom šlaga dekorisati.

Palmino mleko, sojin šlag i posni krem možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Tortu napraviti malo ranije, da bi se lepo opustile kore i stopile sa filom.

Ako se ipak odlučite da slavite mrsno, evo predloga za ukusnu, svečanu trpezu:

Predjelo

Slana torta sa rozen korama

Slana torta
foto: Shutterstock

Sastojci: 8 slanih rozen kora, 700 g kisele pavlake, 100 g krem sira, 150 g majoneza, 250 g šunke, 4 jajeta, 100 g kiselih krastavčica, 150 g tvrdog sira

Priprema: Skuvajte jaja i ostavite da se ohlade. Izrendajte sir, jaja, šunku i krastavčiće. U veću činiju sipajte kiselu pavlaku, majonez i krem sir i dobro promešajte da se sjedine. Odvojte 350 g fila sa strane (za dekoraciju). Ostatak fila podelite na dva jednaka dela. U jednu polovinu dodajte izrendana jaja i šunku. U drugu dodajte izrendane krastavčiće i 100 g sira. Sastojke dobro promešajte. Ređajte koru, fil sa šunkom i jajima, kora, fil sa krastavčićima i sirom i tako dok ne utrošite materijal. Završite sa korom. Preko kore stavite krpu ili foliju, pa preko stavite neki teret (knjigu, tepsiju…). Ostavite najmanje 30 minuta. Nakon toga celu tortu premažite filom od pavlake, majoneza i krem sira (koji ste na početku odvojili). Pospite rendanim kačkavaljem.

Carski mafini

Mafini, Pica mafini
foto: Shutterstock

Sastojci: 4 jaja, 200 ml jogurta, 200 ml ulja, 300 g brašna, 150 g šunke, 2 crvene paprike, struk praziluk, 3 kisela krastavčića, so, prašak za pecivo.

Priprema: Šunku, krastavčiće, paprike i praziluk iseckajte na kockice. Ostale sastojke umutite mikserom, pa dodajte šunku i iseckano povrće i sve promešajte. Kalup za mafine podmažite uljem, pa u svaki kalup ulijte smesu.

Mafine pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatno-smeđu nijansu.

Uz oval sa atraktivno složenim predjelom, ovo će biti pun pogodak i sasvim dovoljno da oduševite sve goste!

Nakon predjela poslužite svadbarski kupus sa mesom - videćete da će svi tražiti repete!

Svadbarski kupus
foto: Bakina kuhinja

Sastojci: 2 kg kiselog kupusa, 1/2 kg svinjskog mesa od plećke, 1/2 kg junećeg mesa od buta, 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara, 1/2 kg suve, mesnate, slanine, 1 veća glavica crnog luka, 4 veća čena belog luka, 1 puna kašika masti, 1 kašika mlevene paprike, biber u zrnu, lovorov list.

Priprema: Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati mlevenu papriku. Promešati.

Kiseli kupus iseći na krupne komade. Lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka. Red kupusa - red proprženog luka sa alevom paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti većim listovima kupusa.

Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati oko četiri sata. Probajte kupus i meso, ako nisu dovoljno slani, posolite jelo, mada uglavnom nema potrebe.

Ako vam je dosadilo tradicionalno pečenje, predlažemo da goste poslužite rolovanom junetinom u sosu!

rolnice od mlevenog mesa, rolovano meso
foto: Shutterstock

Sastojci: 1/2 kg junećih šnicli od buta, 3 šargarepe, malo peršuna, 4 manja kisela krastavca, 1 mala crvena paprika, 4 velike glavice ljubičastog luka + 1 čen belog luka, 2 dl belog vina, 2 lista lovora, malo senfa, kačičica mlevene paprike, vegeta, biber i so.

Priprema: Meso izlupati tučkom za meso da omekša, pa jednu stranu premazati senfom i posuti prethodno pomnešanom vegetom i biberom.

Povrće sitno iseckati, papriku odvojiti sa strane.Na svaku šniclu ravnomerno rasporediti povrće i uvijati tako što ćete zarolati jednom, pa tučkom izlupati krajeve da se istanje i slepe tako da lepo zamotate šniclu. Osigurajte čačkalicama za svaki slučaj.

Na vrelom ulju malo propržite rolnice sa svih strana da fino porumene,pa ih izvadite da se ocede. U isto ulje stavite sitno seckan luk i dobro ga ispržite da postane staklast. Potom dodajte preostalo šargarepu, peršun i papriku, nalijte malo vode i dodajte neoljušten beli luk,lovor, malo bibera u zrnu, vegetu i so. Kuvajte da tečnost skoro ispari, nalijte vino,poklopite pa ostavite da polako krčka. Spustite rolnice u sos. Nalivajte sa po malo vrele vode.

Kad meso postane meko, propasirajte viljuškom povrće koje se nije raskuvalo,dodajte kašičicu senfa, alevu papriku,biber u prahu i izgnječen beli luk kome ste sada odstranili ljusku. Sve fino promešajte. Od količine crnog luka sos bi trebalo da bude dovoljno gust, a ako vam se čini da nije, dodajte kašičicu brašna.

Nakon slanih specijaliteta, obradujte goste tortom raskošnog ukusa. Naš predlog je neprevaziđena Vasina torta.

Vasina Torta
foto: Shutterstock

Sastojci za koru: 5 jaja, 5 kašika šećera, kašika prezli, 100 g mlevenih oraha.

Za fil: 1 dl mleka, 200 g mlevenih oraha, 9 kašika šećera, 3 štangle čokolade, pomorandža, 5 jaja, 150 g rastopljenog putera.

Priprema: Za koru umutite čvrst sneg od pet belanaca. Umutite pet žumanaca sa šećerom, pa dodajte prezle i orahe. Na kraju umešajte sneg od belanaca i preručite u podmazani pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, a kad se ispeče, ostavite je da se ohladi.

Za fil prokuvajte mleko, te u njega ubacite mlevene orahe, četiri kašike šećera i čokoladu. Nacedite sok od pomorandže, dodajte pet žumanaca, pa krem kuvajte na pari. Kuvani krem prohladite, pa ga umutite s margarinom. Posebno umutite šam od pet belanaca sa pet kašika šećera.

Koru filujte kremom od oraha, a celu tortu premažite šamom od belanaca. Držite je do služenja u frižideru.

Bonus video

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs