DRAGOLJUB JE JEDAN OD NAJDUGOVEČNIJIH SRBA, 20 GODINA SE ISTO HRANI: Tajna njegove vitalnosti leži u ovom receptu

Dragoljub Živanović, jedan od najstarijih stanovnika aleksinačke opštine, ove godine je napunio 101 godinu

Recepti
Autor:
DRAGOLJUB JE JEDAN OD NAJDUGOVEČNIJIH SRBA, 20 GODINA SE ISTO HRANI: Tajna njegove vitalnosti leži u ovom receptu
Deda, Foto: Shutterstock

Prošle nedelje, Aleksinačka opština je proslavila jedan poseban jubilej - Dragoljub Živanović je napunio čak 101 godinu života. Tajna njegovog dugovečnog života, kako kaže, leži u jednostavnim životnim navikama i mudrim izborima ishrane.

Deda Dragoljub se seća vremena kada je imao povišen šećer i morao je da se pridržava dijetalne ishrane. Važna stavka koju je primenio, jeste zdrav doručak, prenosi Nova.

Starac, Štap, Deda
foto: Profimedia

Za njega, njegova unuka Suzana je kulinarski čarobnjak koji mu svakog dana priprema obroke sa ljubavlju.

Jedna od ključnih promena u ishrani dede Dragoljuba dogodila se pre 20 godina kada su mu lekari preporučili da se prebaci na raženi hleb. Svako jutro, Dragoljub započinje dan sa tri parčeta raženog hleba i pola litre mleka. Ova ishrana čini ga srećnim i zdravim.

Stručnjaci se slažu da izbor raženog hleba umesto običnog belog ima brojne zdravstvene prednosti. Raženi hleb je bogat vlaknima, vitaminima i mineralima, a takođe ima niži glikemijski indeks, što znači da ne izaziva velike skokove nivoa šećera u krvi. Ovo je posebno važno za osobe koje žele da održe stabilan nivo šećera u krvi.

Za doručak, raženi hleb može da se kombinuje sa različitim zdravim namazima kao što su niskomasni sirevi, humus ili avokado, pružajući raznovrsne ukuse i nutritivne benefite.

Hleb
foto: Shutterstock

Recept za raženi hleb

Sastojci

  • 150 g ražanog brašna
  • 350 g pšeničnog brašna
  • 20 g kvasca
  • 320 ml mlake vode
  • Pola kašike soli
  • Pola kašike šećera
  • 1 šoljica maslinovog ulja
  • Po želji laneno seme, suncokret i semenke bundeve

Priprema

1. Laneno seme pola sata pre pripreme preliti vrelom vodom da semenke nabubre. Zatim ih ocediti i nastaviti sa radom.

2. U ciniju u kojoj cete mesiti hleb pomesati obe vrste brasna,secer,so i semenke, zatim dodati ulje.

3. Kvasac razmutiti u mlakoj vodi, dodati u brašno i zamesiti glatko i meko testo, činiju umotati u kesu i ostaviti da testo nadođe.

4. Radnu površinu namazati maslinovim uljem i kad je testo nadošlo, razmesiti ga i formirati veknu. Pleh obložiti papirom za pečenje, formiranu veknu prebaciti u pleh pokriti kesom i ostaviti da jos malo nadođe.

5. Uključiti rernu na 220 stepeni, nožem zaseći veknu i peći hleb nekih sat vremena otprilike.

Kad je hleb gotov izvaditi ga i prekriti pamučnom krpom da odstoji, zatim ga izvaditi iz pleha, umotati u krpu i ostaviti da se ohladi. Da bi ostao mek, poželjno je da hleb uvek stoji u krpi ili u pamučnoj vrećici.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs