DODATAK KAKAV BI SVAKA ŠNICLA POŽELELA PORED SEBE U TANJIRU: Grašak kao prilog na 3 načina po starom bakinom receptu

Možete ga poslužiti samostalno, sa mladim krompirom ili knedlama ali i kao prilog različitim jelima od mesa.

Recepti
Autor:
DODATAK KAKAV BI SVAKA ŠNICLA POŽELELA PORED SEBE U TANJIRU: Grašak kao prilog na 3 načina po starom bakinom receptu
Grašak kao prilog na 3 načina., Foto: printscreen/youtube/ Mama Buba

Grašak spada u mahunarke bogate dijetalnim vlaknima, lako svarljivim proteinima i vitaminima A, B1. B2, B6 i C, kao i mineralima (gvožđe, kalijum, natrijum, kalcijum i magnezijum). Poboljšava imunitet, osigurava stalni priliv energije, jača kosti i srce i idealan je za osobe koje su hronično umorne i pod stresom.

Jedno je od najstarijih povrća koje se i dalje priprema u skoro celom svetu i postao je tradicionalno jelo svih naroda sveta. Autor prve antičke zbirke recepata, rimljanin Gabius Apicius, opisao je devet načina pripreme graška, što potvrđuje njegovu važnost i upotrebu od najranijih vremena. Gusta supa od graška bila je u rimskom carstvu dnevna hrana robova, radnika i gladijatora.

Cela biljka graška je izuzetno korisna jer se u poljoprivredi koristi kao zeleno đubrivo pošto se na korenu talože bakterije koje obogaćuju zemljište azotom.

grašak
foto: Shutterstock

Možete ga poslužiti samostalno, sa mladim krompirom ili knedlama ali i kao prilog različitim jelima od mesa.

GRAŠAK

Sastojci:

  • 500 g očišćenog mladog graška
  • 2 glavice crnog luka srebrenjaka
  • 3 kašike ulja ili putera
  • 1 kašika soli
  • ½ kašičice bibera

Postupak:

Izdinstati mladi luk isečen na kockice na ulju, dodati mladi krompir i grašak, pa naliti vrućom vodom sa 2 prsta iznad povrća. Kada provri kuvati 15-tak minuta pa zakuvati knedle i kuvati još 10 minuta na laganoj vatri. Probati pa posoliti ukoliko treba i posuti peršunom.

KNEDLE (noklice) od brašna i jaja

Sastojci:

  • 1 jaje
  • oko 70 g brašna
  • malo vode

Postupak:

Umešati sve zajedno, ostaviti da malo odstoji pa kašičicom dodavati u ključajući grašak i sve zajedno kuvati oko 10ak minuta.

SALATA

Sastojci:

  • 1 mala salata puterica
  • 400 g sveže očišćenog graška
  • 12 kozjaka (šalota) ili mladog srebrenjaka
  • 4 grančice peršuna ili
  • 1 mali bouquet garni
  • (1 grančica timijana, 2 grančice peršuna i malo estragona)
  • 100 g putera
  • 2 dl vode
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice šećera

Postupak:

Ukloniti spoljašnje listove salate, izvaditi koren i preseći salatu na 4 dela. Salatu dobro operemo, ocedimo i labavo svežemo koncem. Četvrtine salata stavimo u šerpu i na njih uspemo grašak, Luk očistimo i stavimo u grašak. Peršun operemo, zavežemo koncem i stavimo na povrće.

Puter isečen na listiće rasporedimo po povrću, dolijemo vodu, pospemo solju i šećerom i sve pokriveno stavimo da se kuva na blagu vatru. Kada provri jednom blago promešamo, poklopimo i kuvamo još 30-tak minuta. Šerpu povremeno protresemo. Kada je gotovo, uklonimo peršun, skinemo konac sa salate, prebacimo pažljivo u činiju za serviranje i poslužimo.

Odlično ide uz meko, kratko pečeno meso. Da bi se pojačao ukus graška, umesto vodom može se naliti supom u kojoj su dodate mlade mahune graška.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs