Vreme je za spremanje zimnice

KAKO SE PRAVILNO STERILIŠU TEGLE: Ovo je najbitniji deo pripreme ZIMNICE, koji čuva zdravlje

Da vam ne bi propala cela zimnica, treba veoma voditi računa o higijeni i pravilima sterilizacije tegli i flaša.

Recepti
Autor:
KAKO SE PRAVILNO STERILIŠU TEGLE: Ovo je najbitniji deo pripreme ZIMNICE, koji čuva zdravlje
Foto: Shutterstock

Dok pripremate zimnicu, obavezan korak je i sterilisanje staklene ambalaže u koju ćete sipati ajvar, džem i druge namaze ili kiselu turšiju. Ovaj korak nikako ne smete da preskočite, jer ako flaše ili tegle ne budu 100 odsto čiste, čitav trud može da vam propadne. Naše bake odavno su smislile sjajan način sterilizacije ambalaže, a što je najbolje od svega, ne zahteva mnogo truda i vremena, a ni veštine.

1. Prvo sa tegli koje nisu nove uklonite sve etikete.

2. Staklene tegle i flaše dobro operite deterdžentom za sudove i temeljno isperite vodom.

3. Ostavite ih da se kratko ocede, pa ih lagano prebrišite čistom pamučnom kuhinjskom krpom koja ne ostavlja dlačice (odličan je i papirni ubrus).

4. Poslednji korak je da zagrejete rernu na maksimalno 100 stepeni, poređate tegle ili flaše u pleh tako da im otvor bude okrenut nadole i stavite ih da se greju oko 20 minuta.

5. Pažljivo ih izvadite iz rerne (pazite, staklo će biti vrelo) i krenite s punjenjem dok su još tople.

Tegle, Sterilizacija tegli
foto: Shutterstock

Neke domaćice vole da se potpuno osiguraju, pa prethodno stavljaju tegle u ključalu vodu da se kratko "prokuvaju", pa ih tek onda stavljaju u rernu. Na ovaj način možete da izbegnete brisanje krpom - toplota rerne će osušiti preostalu vodu.

Savet plus

Moderne domaćice za sterilizaciju posuđa koriste mašinu za sudove. Pojedine mašine imaju opciju sterilizacije, a ako je nemaju, onda svakako tegle uključite na program koji sudove pere na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa. Nakon pranja tegli u mašini možete bezbedno sipati zimnicu u njih. Još jedan od načina sterilizacije je i stavljanje tegli u mikrotalasnu. Sve što treba da uradite jeste da ih smestite u mikrotalasnu rernu i podesite jačinu na 1.000 vati za ciklus od oko 30-45 sekundi. Ipak, preporuka je da se ovo obavlja u rerni.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs