OVAKO GRCI PRAVE NAJUKUSNIJU MUSAKU: Svaki zalogaj se topi u ustima, nema joj ravne

Mnogi bi voleli da nauče kako se pravi grčka musaka, a mi vam donosimo originalan receptt.

Recepti
Autor:
OVAKO GRCI PRAVE NAJUKUSNIJU MUSAKU: Svaki zalogaj se topi u ustima, nema joj ravne
Foto: Printscreen Yputube/ The Cooking Foodie

Grčka musaka je u vrhu gastro favorita svih turista, ali i za Grke je jelo broj jedan. I možda svaka grčka porodica ima neki svoj tajni začin, ali je i vi možete spremiti na tradicionalan način.

Sastojci:

  • 3 srednje velika patlidžana
  • 3 krompira
  • 1 veliki luk
  • 2 čena belog luka
  • 700 g (24,7 oz) mlevene govedine
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike paradajz paste
  • 260 g (9,2 oz) paradajz sosa
  • 1 šolja (240 ml) goveđe čorbe ili 1/2 šolje (120 ml) crnog vina
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice crnog bibera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 kašičica timijana
  • 1L (4,2 šolje) mleka
  • 120 g (4,23 oz) putera
  • 120 g (4,23 oz) brašna (1 šolja - 2 kašičice)
  • 85 g (3 oz) parmezana
  • 1/2 kašičice muškatnog oraščić
  • a 2 žumanca
  • Biljno ulje za prženje
grčka musaka
foto: Printscreen Yputube/ The Cooking Foodie

Priprema:

1. Pripremite povrće: patlidžane narežite na 1 cm debljine. Posolite i ostavite 30 minuta. U međuvremenu ogulite krompir i isecite ga.

2. Patlidžane dobro operite i osušite. Pržite patlidžane i krompir do zlatne boje. Prebacite na papirni peškir da biste se oslobodili ulja za pristup. Za lakšu verziju stavite patlidžane i krompir u tepsiju, pokapajte maslinovim uljem i ispecite i požutite.

3. Pripremite mešavinu mesa: zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani luk i dinstajte 3-4 minuta. Dodajte izgnječeni beli luk i dinstajte još 2-3 minuta.

4. Dodajte meso i kuvajte, mešajući, dok govedina ne bude više ružičasta. I so, biber, cimet i timijan, dobro promešati. Dodajte paradajz pastu i promešajte. Dodajte lovorov list, paradajz sos i dobro promešajte. Dodajte goveđu čorbu, promešajte i prokuvajte. Smanjite vatru na nisku i kuvajte dok se ne zgusne. Uklonite sa vatre i ostavite na stranu.

5. Pripremite bešamel sos: zagrejte 1 litar mleka. U srednjem tiganju na laganoj vatri rastopite puter, kada se puter otopi, dodajte brašno i neprestano mutite dok ne dobijete glatku pastu. Postepeno dodajte toplo mleko uz neprestano mućenje kako biste sprečili stvaranje grudvica. Mutite dok sos ne postane gladak i gust. Sklonite sa vatre i dodajte prstohvat soli, crni biber, muškatni oraščić, parmezan i žumanca, umutite dok ne postane glatko.

6. Zagrejte rernu na 180C (360F).

7. Sastaviti musaku: u mešavinu mesa dodati 4-5 kašika bešamel sosa i promešati. Položite krompir u posudu za rernu veličine 13"Ks8,5" (33Ks22cm), a zatim stavite polovinu patlidžana. Sipajte mešavinu mesa i ravnomerno rasporedite. Položite preostale patlidžane i prelijte bešamel sosom. Odozgo narendajte parmezan.

8. Pecite 40-50 minuta ili dok ne porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 45 minuta pre rezanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs