3 DORUČKA KOJA SU JELI SREDNJOVEKOVNI SRBI: Hrana koja daje snagu da izdržite sve do ručka- "MALO ZA OČI, MNOGO ZA TELO"

Siromaštvo je bilo sastavni deo srednjovekovnih Srba, to je iznedrilo osmišljavanje jela koja su bila "malo za oči, mnogo za telo"

Recepti
Autor:
3 DORUČKA KOJA SU JELI SREDNJOVEKOVNI SRBI: Hrana koja daje snagu da izdržite sve do ručka- "MALO ZA OČI, MNOGO ZA TELO"
Šta su doručkovali stari Srbi?, Foto: Shutterstock

Srednjovekvoni Srbi su spremali hranu koja se sastojala od najviše 3 namirnice (jer nije bilo više), ali koja je bila energetski vredna i umela je da da snagu sve do ručka. Evo o kojim jelima je reč:

Proja nas je othranila

Doručak starih Srba obično se sastojao od supa i kaša od raži, ovsa i ječma. One su se pripremale na vodi ili eventualno sa malo mleka (ako se imalo).

U njih su dodavane biljke kao začini mada, generalno, povrće nije bilo “na ceni”. Zvalo se zelje, a kada bi pominjali “ljuto zelje” stari Srbi su mislili na luk i rotkve. U ovaj “čorbuljak” za praznik bi se ubacio i po koji komad mesa.

Druga “varijanta” tradicionalnog doručka “običnog Srbina” uključivala je hleb… mnogo hleba, piše Istorijski zabavnik.

Cicvara

Današnji način pripreme

Za izradu ovog starog jela potrebna vam je voda, mleko, sir (ili kajmak), kukuruzno brašno i malo soli.

Mleko i voda se prokuvaju, pa se u to doda sir i smesa se ostavi da ponovo prokuva. Onda se temperatura smanji i u to sipa kukuruzno brašno i sve se ostavi da se krčka na tihoj vatri oko 10-ak minuta.

Popara

Današnji način pripreme

Za poparu vam treba stari hleb, kajmak i sir, voda i so (neko stavlja i mleko). Posoljena voda se kuva dok ne proključa, pa se u nju doda mleko (ko stavlja) i stari hleb.

Smesa se promeša i ostavi na tihoj vatri, pa kad hleb nabubri u to se doda sir i kajmak i sačeka se da se oni lepo istope.

Popara
foto: Shutterstock

Kačamak

Današnji način pripreme

Kačamak je tradicionalni srpski doručak za koji vam treba kukuruznog brašna, vode, soli, kajmaka i tvrdog sira. Voda se proključa i onda se u nju, na sredinu posude sipa kukuruzno brašno. Ne treba mešati već pustiti da se formira “osrtvo” od brašna u vodi. Zatim, tankom oklagijom ili varjačom smesa se izdubi na sredini kako bi se tu formirao otvor. Brašno se posoli po površini i sve se ostavi da vri oko 25 minuta.

Nakon toga, voda se odlije u drugi sud, a preostala smesa se snažno meša varjačom dok se ne ujednači. Izmešani kačamak poravnajte u loncu i vratite kratko na vatru. Kada smesa pođe naviše, sklonite sa šporeta i izručite testo na pripremljenu podlogu. Dok se kačamak hladi rastopite kajmak (ili eventualno maslac) i izdrobite sir u posebnu posudu.

Jačim koncem secite tanke slojeve kačamaka i ređajte ih u činiju, prelivajte kajmakom i sirom dok ne potrošite sve. Poslednji sloj pospite sirom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs