RECEPT ZA ŠVALER TORTU: Bogata poslastica kojoj nema ravne, a baš ovako su je pravile naše bake

Recept za Švaler tortu su naše bake čuvale u svojim sveskama, a nekada je bila nezaobilazna na svečanim trpezama.

Recepti
Autor:
RECEPT ZA ŠVALER TORTU: Bogata poslastica kojoj nema ravne, a baš ovako su je pravile naše bake
Recept za Švaler tortu, Foto: Shutterstock

Švaler torta je poslatica koja se nekada pravila za posebne prilike, a svaka domaćica je recept znala napamet. Biće još ukusnija ako je napravite tri dana pred važan događaj, jer se na taj način sastojci bolje povežu, aukus bude još lepši.

Sastojci:

Za kore:

  • 300 g šećera
  • 3 kašike prezli
  • 3 kašike brašna
  • 300 g seckanih oraha
  • 15 belanaca

Za prvi fil:

  • 1/2 mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 5 kašika brašna
  • 5 kašika šećera

Za drugi fil:

  • 15 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 100 ml vode

Za treći fil:

  • 500 g margarina
  • 350 g šećera u prahu
  • 100 g čokolade

Za dekoraciju:

  • 4 šlaga
    Švaler torta je prava poslastica za posebne datume
    Švaler torta je prava poslastica za posebne datume foto: Shutterstock

Priprema:

U dubljoj posudi umutiti 5 belaanaca sa 100g šećera, dodati 1 kašiku prezli, kasiku brašna i 100 g seckanih oraha, pa lagano promešati špatulicom ili kašikom. Smesu peći u rerni na 150 stepeni oko 45 min. Isto ponoviti još 2 puta.

Fil 1: Puding razmutite u mlakom mleku, sa šećerom i brašnom, pa sve kuvajte na umerenoj vatri dok se zgusne. Kada je puding gotov ostavite da se ohladi.

Fil 2: Penasto umutiti 15 žumanaca sa 150 g šećera i vanilin šećerom, zatim dodati 100 ml vode i kuvati na pari dok se ne dobije gust fil.

Fil 3: Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati oba prethodno pripremljena fila. Promešati i podeliti fil na 2 dela, pa u jedan dodati 100 g tamne čokolade.

Tortu filovati sledećim redom: kora-žuti fil-tamni fil-kora-žuti fil-tamni fil-kora-šlag.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs