GRČKA STARINSKA TORTA: U njoj sve prirodno, preukusno i kremasto - jedno parče bukvalno leči dušu

Pravi desert za vikend je upravo grčka torta koja može biti i savšena svečana torta

Recepti
11:02h Autor:
GRČKA STARINSKA TORTA: U njoj sve prirodno, preukusno i kremasto - jedno parče bukvalno leči dušu
Kako se sprema grčka torta?, Foto: Printscreen/youtube

Ukoliko ste savladali pravljenje grčkog seljačkog kolača, vreme je za grčku tortu za koju se prave 3 kore:

Potrebni sastojci za 1 koru:

  • 5 belanca
  • malo soli
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika mlevenog keksa
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Sve umutiti i peći u rerni oko 15 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Zatim napravite fil od:

  • 15 žumanaca
  • 2 vanilin šećera
  • 150 gr šećera
  • 100 gr gustina
  • 750 ml mleka
  • 300 gr maslaca ili margarina
  • 150 gr krupno lomljenog keksa
  • 100 gr mlečne seckane čokolade
  • 100 gr krupno seckane bele čokolade
  • 150 gr krupno seckanih oraha

Priprema: Kada umutite i ispečete 3 kore, ostavite ih da se prohlade. Za to vreme pravite klasičan fil tako što ćete žumance umutiti sa šećerom i gustinom, pa ih skuvajte u mleku. Kada se fil prohladi dodajte mu maslac ili margarin i vanilin šećer. Zatim dodajte orahe, čokoladu i keks. Izmešajte, filujte kore pa onda sve ukrasite mlevenim lešnicima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs