Morate da obratite pažnju

Dete vam trpi nasilje, a niste ni svesni: 7 uznemirujućih znakova!

Nema modrica i suza, ali u duši vašeg deteta bije se velika i strašna bitka
Vaše dete & vi
21:16h Autor:
Dete vam trpi nasilje, a niste ni svesni: 7 uznemirujućih znakova!
Foto: Profimedia

Da li ste znali da više od četvrtine dece nekad u životu prođe kroz neki oblik vršnjačkog nasilja? Najveći problem jeste u tome što roditelji to zbog posla i drugih obaveza i ne primećuju.

Kao najbolji način da uvek znate šta se sa vašim detetom dešava, psiholozi preporučuju otvoren i iskren odnos pun razumevanja i poverenja, koji se gradi od najranijeg detinjstva, tako da dete može da vam se poveri kad ima bilo kakav problem.

Kada je reč o maltretiranju u školi, obično se radi o psihološkom nasilju, pa su i posledice isto tako psihološke prirode.

Obratite pažnju na sledećih 7 znakova:

1. Dete se više ne raduje kao nekadaNedostatak zadovoljstva je ključni znak depresije. Ako vaše dete gubi želju za hranom, zabavom i hobijima koje je nekad volelo, obratite pažnju. Kažite detetu da ste primetili da nešto nije u redu i da vam se slobodno poveri. Objasnite da je i malo tuge sastavni deo života, kao i da zna da ste za njega uvek tu.

Ovako roditelji stvaraju delikvente i nasilnike: Šta poseješ, to će i da nikne!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Prestaje da koristi društvene mrežeDanašnja deca obožavaju društvene mreže, pa ako ih je dete nekad stalno koristilo, a sada ne želi, to može biti znak da trpi maltretiranje na internetu. Obratite pažnju i da li je dete ljuto, frustrirano ili nervozno dok koristi mobilni telefon ili laptop.

3. Stalno se žali na glavobolju i bol u stomakuStres zbog maltertiranja kod dece može da izazove i fizičku bol, koja se najčešće javlja u stomaku ili glavi, kažu stručnjaci, a prenosi Realsimple.com. Obratite pažnju šta se dešava - neka deca izmišljaju bolesti kako bi ostali kod kuće i tako izbegli maltretiranje u školi.

4. Svađe sa prijateljimaVelike promene u društvenom životu deteta su potpuno normalne. Ipak, ako se odjednom više ne druži ni sa kim od starih prijatelja, raspitajte se šta se dešava i da li postoji veći problem od uobičajenih detinjih i tinejdžerskih konflikata.

Deca su mi rekla da ih gnjavim: Otišla sam kod psihologa, šokirala me dijagnoza!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

5. Ne želi da ide u školu ili na treningAko je vaše dete iznenada odustalo od ključnih aktivnosti ili počelo da izostaje iz škole ili časova sporta koje je volelo, može biti da je reč o zlostavljanju.

6. Poljuljano samopouzdanjeMaltretiranje kod dece u velikoj meri može da snizi nivo samopouzdanja, a može biti i uzrok vršnjačkog nasilja. Zbog toga je veoma važno da detetu na vreme izgradite samopouzdanje, kako se kasnije ne bi desilo da preživljava nasilje, a da zbog nedostatka samopoštovanja misli da je to i zaslužilo.

7. SamomaltretiranjeMožda vam zvuči kontradiktorno, ali mnoge žrtve nasilja počinju da matretiraju druge. To je odbrambeni mehanizam deteta koje još uvek ne razlikuje dobro od lošeg, ne oseća se dobro zbog toga što radi, ali nesvesno želi da izgradi imidž osobe koja je jaka i nasilna, da bi ga drugi ostavili na miru.

(Stil.kurir.rs)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs