Česta pojava kod beba

KAKO SANIRATI OSIP OD PELENA? Nipošto je ne mažite kremama po preporuci drugih mama

Koža je rumena, vruća i osetljiva na dodir, javlja se nekoliko crvenih tačkica

Vaše dete & vi
Autor:
KAKO SANIRATI OSIP OD PELENA? Nipošto je ne mažite kremama po preporuci drugih mama
Foto: Shutterstock

Ma koliko vodili računa, većina beba ponekad dobije osip od pelena po guzi. Koža je rumena, vruća i osetljiva na dodir, javlja se nekoliko crvenih tačkica. A ponekad osetljivi crveni pečati mogu da se rašire do bebinog stomačića i butina.

osip od pelena, bebe osip
foto: Shutterstock

Iako osip može da izazove mnogo faktora, najčešći krivci, kako pedijatri kažu, jesu topla i vlažna sredina ispod pelena i često čišćenje guze. Čak i pelene s najvećom moći upijanja ostavljaju malo vlage na koži, što je razmekšava. Uglavnom, osip nije ništa strašno ukoliko ne dođe do infekcije. A do toga može doći kad amonijak iz mokraće iziritira već nadraženu kožu, a bakterije iz stolice nađu put do tih mesta. Zato je najbolja odbrana od osipa suva koža ispod pelena. Savet je da se one češće menjaju. Vrlo je važno, kako savetuju pedijatri, da roditelji izbegavaju da bebu čiste vlažnim maramicama. Bolje je koristiti pamučnu vaticu navlaženu mlakom vodom. Kad je sušite, nemojte bebu trljati, nego samo nežno utapkavanjem odstranite suvišnu vodu.

Povremeno skinite bebi pelenu i ostavite je da joj se koža osuši na vazduhu

Pre nego što joj stavite čistu pelenu, namažite joj guzu i pregibe butina kremom predviđenom za negu baš te regije. Ne stežite pelenu previše da bi bilo dovoljno prostora za cirkulaciju vazduha, što će pomoći da bebina koža bude suva. Nije naodmet da povremeno skinete pelenu. Bebina koža se tako suši i "nadiše" vazduha. Ako do osipa ipak dođe, nema mesta panici. U većini slučajeva ojed traje tri-četiri dana i prolazi uz pojačanu uobičajenu negu.

osip od pelena
foto: Shutterstock

Teži oblici osipa

Teži oblici osipa posledica su hronične iritacije kože, gljivične ili bakterijske infekcije, i zahtevaju lečenje. Odvedite bebu kod lekara, koji će joj prepisati pravu terapiju. Nipošto je ne mažite kremama po preporuci drugih mama!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs