9 ČUDNIH ČINJENICA O TRUDNOĆI O KOJIMA LEKARI RETKO GOVORE: Ovo raste oko 500 puta veće nego što je normalno

Trudnoća je neverovatan period kada žensko telo prolazi kroz transformacije koje je teško zamisliti.

Trudnoća
Autor:
9 ČUDNIH ČINJENICA O TRUDNOĆI O KOJIMA LEKARI RETKO GOVORE: Ovo raste oko 500 puta veće nego što je normalno
9 čudnih činjenica o trudnoći, Foto: Instagram / angelickpicture

Trudnoća je neverovatan period kada mama i beba zajedno prolaze kroz brojne promene. Mnoge od tih promena su očekivane, ali je mnogo više onih koje mogu da iznenade.

Šta znamo o trudnoći? Mučnina, bol u leđima, neobičan izbor hrane — sve su to dobro poznate činjenice o trudnoći.

Iako najčešće nemaju razloga za zabrinutost, trudnice koje se tek pripremaju za majčinstvo i novopečene mame opterećene su brojnim brigama i strahovima.

Trudnica, Trudnoća
foto: Shutterstock

1. Nošenje bebe u materici nije mit. Normalno, trudnoća, od trenutka začeća do trenutka porođaja, traje 266 dana, odnosno 38 nedelja. Međutim, u stvarnosti ovaj broj može biti veći ili manji. Na primer, Beulah Hanter je bila trudna čitavih 375 dana. Njen fetus je rastao sporije nego inače, zbog čega je njena trudnoća trajala više od godinu dana, ali se na kraju rodila zdrava devojčica.

2. Tokom druge polovine trudnoće, tečnost u majčinom stomaku se skoro u potpunosti sastoji od urina fetusa, koji kasnije proguta.

3. Materica tokom trudnoće raste 500 puta veća nego što je normalno, ali nakon porođaja može postati manja ili veća od svoje prvobitne veličine. Materica pre trudnoće je veličine breskve, a do kraja trudnoće dostiže veličinu lubenice.

Trudnica
foto: Shutterstock

4. Žena će proizvoditi više estrogena tokom trudnoće nego tokom celog života ako nikada ne rodi.

5. Tokom trudnoće, ženski struk i grudi nisu jedine stvari koje rastu, ali će rasti i njena stopala. Postoji nekoliko razloga za to: prekomerno nakupljanje tečnosti u telu buduće majke, omekšavanje zglobova usled hormonalnih promena, povećan pritisak na svod stopala zbog povećane težine.

6. Bebe mogu da plaču u majčinoj utrobi, čak i pre nego što se rode. Oni razvijaju ovu sposobnost u trećem tromesečju i plač se obično dešava kao odgovor na buku niskog decibela koja se pušta na majčinom stomaku. Snimljene ultrazvučne slike pokazuju da bebe pokazuju plačljivo ponašanje, poput otvaranja usta, pritiskanja jezika i nekoliko nepravilnih udisaja pre izdisaja.

Trudnica, trudnoća
foto: Profimedia

7. Čest "pratilac" trudnica je pigmentacija. 90% majki se susreće sa ovim problemom. Na njihovim licima se mogu pojaviti specifične fleke, posebno u predelima čela, nosa, brade, jagodica i očiju. Boja ove pigmentacije zavisi od početne boje kože majke: svetla koža postaje tamnija, a tamna koža postaje svetlija.

8. Otisci prstiju beba počinju da se formiraju do šestog meseca. Kada se jednom formiraju, neće se promeniti do kraja svog života.

9. Nerođeno dete može osetiti, okusiti i mirisati hranu koju njegova majka konzumira. Apsorbuju ih amnionske tečnosti i mogu formirati preferencije u hrani.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs