"MUŠKARCU NIJE MESTO U POROĐAJNOJ SALI! PORED ŽENE TREBA DA BUDE SAMO OVA OSOBA": Ginekolog sa 50 godina prakse tvrdi

Ukoliko želite da pored vas u sali za porođaj bude i vaš muž, prvo pročitajte reči ovog francuskog ginekologa

Trudnoća
Autor:
"MUŠKARCU NIJE MESTO U POROĐAJNOJ SALI! PORED ŽENE TREBA DA BUDE SAMO OVA OSOBA": Ginekolog sa 50 godina prakse tvrdi
Foto: Shutterstock

Francuski ginekolog Mišel Oden smatra da muškarcima nije mesto u porođajnoj sali i da su upravo oni krivi za to što se sve veći broj žena porađa carskim rezom.

"Prisustvo uznemirenog muškarca na porođaju čini da žene postaju mnogo napetije, zbog čega se usporava proizvodnja hormona oksitocina, koji ženama pomaže tokom porođaja. S obzirom na to da već pedeset godina porađam žene, tvrdim da je za lak i brz porođaj najvažnije da pored žene bude samo tiha, nenametljiva, iskusna babica", kaže ovaj lekar.

carski rez, porodjaj
foto: Shutterstock

Gađenje je česta pojava

On dodaje da oksitocin, hormon ljubavi, pomaže ženi da se porodi i uspostavi vezu s bebom, ali ističe i to da se, kad je muškarac tu, luči i hormon stidljivosti, koji se javlja kad je žena okružena ljudima i modernom tehnologijom.

"Važno je napomenuti i to da veliki broj muškaraca biva šokiran telesnim tečnostima koje se izlučuju tokom porođaja, pa često padaju u nesvest i povraćaju, čime ometaju lekare. Takođe, žena nakon toga ne može psihološki da uđe u takozvanu porođajnu zonu, što potvrđuje teoriju da jači pol ipak treba da sačeka u čekaonici."

S druge strane, zagovornici mišljenja da muškarci treba da prisustvuju porođaju ističu da je njima mesto pored supruge ukoliko ona to želi i da je njihov zadatak da je podrže i opuste. Uz to, oni ističu da broj porođaja carskim rezom nije povećan zbog prisustva očeva, kako tvrdi doktor Oden, već zbog gojaznosti i sve starijih porodilja.

Dogovorite se sa suprugom

Da li su muškarci u porođajnoj sali pomoć ili smetnja, pitanje je koje će još dugo ostati bez odgovora, a na svakom budućem tati je da sam odluči želi li da prisustvuje porođaju, ali samo ukoliko se i buduća mama s tim slaže.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs