Sve prisutniji trend

Porodično nasilje ne trpe samo žene: Iskrene ispovesti muških žrtava!

Psiholozi objašnjavaju da u slučaju fizičkog napada nije uvek bitno ko je snažniji - već ko je emocionalno nestabilniji, dominantnije naravi i nekontrolišućeg ponašanja
Porodica
15:30h Autor:
Porodično nasilje ne trpe samo žene: Iskrene ispovesti muških žrtava!
Foto: Thinkstock

Kod priča o zlostavljanju u braku, vezama i porodici, glavna pretpostavka je da je muškarac taj koji je agresor, a žene žrtva, ali upravo je ta generalizacija razlog zbog kojeg se muške žrtve stide da progovore o ovom probelmu.

Prema podacima američkog Ministarstva pravosuđa iz 2010, oko 40 odsto žrtava porodičnog nasilja čine muškarci. U većini slučajeva zlostavljanje je psihičko - a svodi se na agresivne verbalne napade, ucene decom, omalovažavanje u javnosti, ali postoje i muške žrtve fizičkog nasilja. Budući da su muškarci po pravilu veći i snažniji, ta tema će kod mnogih da izazove podsmeh, ali psiholozi objašnjavaju da u slučaju fizičkog napada nije uvek bitno ko je snažniji - već ko je emocionalno nestabilniji, dominantnije naravi i nekontrolišućeg ponašanja.

Nakon pretrpljenih batina poručila: Nijedan muškarac to ne sme da uradi ženi! (VIDEO)

I kod muških i ženskih žrtava nasilja najveći problem je pravosudni sistem koji ne pruža dovoljno razumevanja i zaštite, a na internet stranici Battered men muškarci su otkrili svoje stvarne priče:

- Moja supruga, u jednim od svojih pijanih napada, uzela je bejzbol palicu naše ćerke i iskoristila je da bi razbila vrata radne sobe koje sam zaključao kako bih dovršio projekat - bio sam pod strašnim pritiskom zbog roka. Budući da sam visok 185 cm i poprilično mišičav, znao sad da neću naići na puno razumevanja predstavljajući se kao "zlostavljani muškarac". Razmišljao sam o tome da pozovem policiju te noći. Nakon što sam to kasnije ispričao svom advokatu za razvod, rekao mi je da je dobro što nisam zvao policiju, jer bi oni verovatno uhapsili mene.

- Moj sin je bio oženjen nasilnom mladom ženom pre nego što ju je ostavio. Znatno je veći od nje, a u mladosti se intenzivno bavio boksom. Ona nikad nije koristila oružje i nije došla blizu toga da mu nanese jake fizičke povrede. Ipak, lupila ga je svaki put kada bi joj "išao na živce", isekla mu je odeću i pobacala je u dvorište, uništila je njegove sportske trofeje iz detinjstva, zapalila venčani album koji smo im ja i žena napravili. Ona je njega psihički zlostavljala - a da je on nju lupio, završio bi u zatvoru.

Život u sekti: Seksualno zlostavljanje je za njih normalna pojava! (VIDEO)

- Bio sam u braku iz pakla sa ženom koja nije znala da kontroliše svoj bes, a često je imala izlive vrištanja, bacanja stvari, udaranja. Jednom sam je u samoodbrani gurnuo od sebe - zvala je policiju. Oni su došli i ponašali se kao da je ona žrtva.

- Imam 190 cm i preko 100 kilograma, bavio sam se džudoom i borilačkim sportovima, bio sam u vojsci. Ja nisam "žrtva". Jedne noći je došla u spavaću sobu s bejzbol palicom i zamahivala je prema mojim nogama. Uspeo sam da joj izvrnem ruke i oduzmem palicu. Onda je otrčala u kuhinju po oklagiju.

- Bio sam psihološki napadan i zlostavljan, pretila mi je da će da me upuca između očiju, udarala me je u prepone... Lupio sam je nakon što je nasrnula na moju ćerku. Nazvao sam policiju, a policajac mi je rekao da mi je bolje da ćutim i ne dižem prijavu. Napala me je ključevima za automobil, ubola me je 13 puta. Hteo sam da odem, ali uzela je našu ćerku i pretila da će je gurnuti niz stepenice.

Tukao me je i ubedio da ne zaslužujem bolje: Devojka otkriva torturu koju je trpela dve i po godine!

- Počelo je bacanjem mobilnog telefona meni u glavu, pa je postupno prešla na teže stvari. Advokat kojeg sam konsultovao mi je savetovao defenzivnu poziciju, samo da podignem ruke kako me ne bi povredila, jer sve drugo će ispasti kao da ja nju napadam. Bila je stručnjak u padanju i vrištanju: "Vidite deco šta mi vaš otac radi".

- Najbolja stvar je što sam ja socijalni radnik i radim s takvim ljudima, pritom sam porodični i bračni savetnik. Bio sam zaslepljen, tumačio sam njene ispade kao emocionalnu neravnotežu, pa sam nakon takvih epizoda često proveo noć tešeći je da "nije ništa kriva".

- Bilo me je strah da govorim o tome šta mi radi, jer sam znao da - ili mi neće verovati, ili će mi se smejati. Najbolja stvar od svega je što me ona uverila da ja zaslužujem da se tako ophodi prema meni.

Glumac tukao devojku: Ubio bih je da sam ostao sa njom!

- Rasprave su se završavale tako da mi je lupala šamare. Podnosio sam to zbog dece, sve dok nisam video da i s njima gubi živce.

- Bila je hvalisava, glasna i dominantna, uvek govoreći kako joj se sviđaju veći muškarci. Ja sam visok 175 i imam preko 90 kilograma. Držala je nož u ruci i pretila mi da izađem iz stana. Nisam se usudio da se pomerim jer sam verovao da je toliko luda da bi mogla to i da uradi... Ismejavala me je pred našim prijateljima i govorila o našem seksualnom životu. Kasnije bi rekla da je to bila šala ili kompliment - šale na račun veličine mog penisa? Nisam se smejao. Svakodnevno mi je cepala majice, lupala mi šamare, zaključala napolju. Nakon što sam otišao, rekla mi je: "Ti si bio jedini koji me je razumeo". Svaki put kad je vidim, vidim onaj izraz lica dok je držala nož prema meni.

Život pre i posle napada kiselinom: Hrabra Monika (28) otkriva sve detalje! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs