Odličan izbor

Najbolji kućni ljubimac za bebe: Može da spreči razvoj astme kod deteta!

Danski naučnici utvrdili kroz istraživanje

Ljubimci
Autor:
Najbolji kućni ljubimac za bebe: Može da spreči razvoj astme kod deteta!
Foto: Shutterstock

Deca obožavaju životinje i većina njih želi da ima nekog "dlakavca" kojeg će gnjaviti i maziti. Nažalost, mališani koji imaju astmu ili su jednostavno pod velikim rizikom da je razviju, uskraćeni su za ovakav scenario.

Ali, jedan kućni ljubimac ne samo da nije opasan za njih, već navodno može i da im pomogne!

Mačka u kući može da spreči razvoj astme kod dece koja poseduju taj gen. Mnogi roditelji pretpostavljaju da su alergeni iz dlake kućnih ljubimaca odgovorni za probleme s disanjem njihove dece. Ali, čini se da je zapravo - obrnuto! Danski naučnici su se složili.

"Rana izloženost ovim alergenima može pomoći u sprečavanju razvoja bolesti", naveli su.

Postoji genetska varijanta, nazvana genotip TT, koja je povezana s većim rizikom od astme i srodnih bolesti, kao što su upala pluća i oblici bronhitisa. Istraživanje na 377 dece s astmom ili predispozicijom za astmu pokazalo je da mačka u kući čini mala poboljšanja kod dece s niskim činiocem rizika. Međutim, šanse za dobijanje astme, upale pluća i bronhitisa bile su "obrnuto povezane" među decom sa TT genotipom. Drugim rečima, što je veći rizik od dobijanja astme, to će držanje mačke za kućnog ljubimca imati više koristi.

Mačka je u stanju da isceli sve bolesti: Ovako štiti porodicu od nesreće!

foto: Shutterstock

Najbolje je mačku nabaviti u detetovoj najranijoj dobi, jer će tako biti više koristi. Stručnjaci kažu da je najbolje vreme za to već u prvih godinu dana detetovog života.

Veruje se da izlaganje alergenima iz mačje dlake pomaže poboljšanju imunog sistema deteta dok se ono još razvija.

Pas, sa druge strane, neće pomoći. Razlog je verovatno to što će mačka imati više kontakta sa dečjim krevetićem nego pas, piše Dejli mejl.

Testament jednog psa: Tekst Judžina O'Nila nad kojim plaču milioni!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs