Omiljeni detalj za opremanje doma

Daje toplinu svakoj prostoriji: 5 najvažnijih pravila za odabir idealnog tepiha!

O veličini tepiha nikako nemojte da odlučujete u prodavnici i ne dozvolite da zbog lepote i dizajna kupite preveliki ili premali tepih

Enterijer
Autor:
Daje toplinu svakoj prostoriji: 5 najvažnijih pravila za odabir idealnog tepiha!
Foto: Profimedia

Svakom domu toplinu daju pomno odabrani detalji koji određuju stil i ličnost vlasnika. Tepisi su jedan od njih. Bilo da služe kao dizajnerski detalj koji podiže izgled prostoru, kao mekani sloj koji amortizije korake ili kao bambusni 'ležaj' koji asocira na leto i odmor, pri odabiru tepiha morate da imate nekoliko stvari na umu. Otkrivamo vam 5 pravila koja će vam olakšati kupovinu idealnog tepiha.

1. Pazite na veličinu

O veličini tepiha nikako nemojte da odlučujete u prodavnici i ne dozvolite da zbog lepote i dizajna kupite preveliki ili premali tepih. Izmeriti tačno veličinu prostora koji želite da pokrijete tepihom i nemojte da kupujete nešto što vam ne odgovara i nadate se da ćete već smisliti neko rešenje.

Rustični detalji, upadljiv tepih i zid u boji: 5 malih promena do novog doma! (FOTO)

2. Imajte na umu koliko je frekventna soba za koju ga birate i dobro razmislite o materijalu

Izbor materijala veoma je veliki pa pre odlaska u radnju svakako dobro razmislite koji materijal najbolje odgovara vašem stilu života i navikama porodice. Tepisi mogu da budu tradicionalni od vune ili pamuka, ali i od bambusa, lana, jute.

Tepisi od jute i sisala otporniji su kao i sintetički tepisi koji su jeftiniji i ne upijaju nečistoće. Sintetički tepisi dobar su odabir za ljubitelje ljubimaca, ali i za one koji žele jednostavno održavanje tepiha. Tepisi od vune i pamuka daće topli ugođaj prostoru, ali budite oprezni jer lakše upijaju nečistoće, pa razmislite koju prostoriju u stanu želite da opremite njima.

Očistite ceo tepih u jednom potezu: Zablistaće kao nov, bez pranja i ribanja!

3. Razmislite šta želite da postignete tepihom

Ukoliko tepihom ujedno želite i da amortizujete buku najbolji izbor su vuneni tepisi koji su prijatni i mekani i najbolje prigušuju korake. Svakoj prostoriji daju toplinu, a mogu dobro da se uklope u moderno i tradicionalno nameštenoj prostoriji. Ukoliko tepisi služe dekoraciji, dajte mašti na volju, pa nakon što uredite sobu i dodate detalje dobro razmislite koji dezen, stil i materijal bi se najbolje uklopio u stil stana. Tepisi od bambusa, jute ili sisala prostoru će dati 'morski ugođaj' i podsetiti na romantične kuće na plaži.

Rešite ih se: Ovih 10 stvari ne bi trebalo da imate u domu nakon tridesete!

4. Ne isključujte određena mesta u kući od topline tepiha

Hodnik kao ulaz u dom mnogi smatraju mestom na kom tepisi nisu dobrodošli upravo zbog direktnog ulaska spolja i potencijalno teškog održavanja. No uska staza na ulazu u dom može ga itekako utopliti i dati mu novi šarm. Kako bi pak gostima dali do znanja da ulaze u dom ' bez cipela' na vidljivo mesto stavite malu klupicu i kućne papuče.

5. Pazite na odnos cene i kvaliteta

Tepih ćete kupovati zavisno od kućnog budžeta, ali i nameni prostora, te zavisno od činjenice da li ga kupujete za vikendicu, sopstevni ili podstanarski stan. Ukoliko ga kupujete i želite da što duže traje te i ne planirate da ga menjate sa dolaskom novih trendova uređenja morate biti spremni da izdvojite i više novca. Svakako pitajte za sezonske popuste ili rasprodaje i strpite se kako biste po najpovoljnijoj ceni dobili svoj tepih iz snova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs