Obratite pažnju

Kako da eliminišete kancerogene materije iz doma: Uštedećete novac i sačuvati zdravlje!

Razni raspršivači i osveživači vazduha mogu da oštetite vaš centralni nervni sistem i druge organe, a neki mogu da budu čak i kancerogeni
Enterijer
12:38h Autor:
Kako da eliminišete kancerogene materije iz doma: Uštedećete novac i sačuvati zdravlje!
Foto: Thinkstock

Nema mesta kao što je dom – toplina, uspomene, utočište na koje se vraćate na kraju dugog dana i hram koji vas podmlađuje pre nego što se ponovno suočite sa spoljašnjim svetom. Naravno, na tom mestu želite da budete sigurni, mirni i slobodni od toksina. Želite da to bude mesto koje vam pomaže u otklanjanju stresa, na kojem ćete zaboraviti na brzi tempo modernog sveta.

Možda raspršite osveživač vazduha kako biste osvežili vazduh u vašem domu, a onda duboko udahnete miris lavande ili limuna. Ali budite oprezni: neki jedinjenja koja isparavaju mogu da iritiraju oči, nos i grlo, piše Conscious lifestyle.

Oni mogu da oštetite vaš centralni nervni sistem i druge organe, a neki mogu da budu čak i kancerogeni. Nažalost, ta jedinjenja ne nalaze se samo u tipičnim osveživačima prostora, već i u bojama i građevinskom materijalu, osveživačima za WC, naftalinu, drugim proizvodima za raspršivanje (npr. lak za kosu, aerosol za zaštitu od sunca), deterdžentu, jeftinim svećama i hemijskim sredstvima za suvo čišćenje.

Žene ne treba da robuju čišćenju: Ove kućne poslove je dovoljno obaviti jednom godišnje!

Zagađenje vazduha takođe može da dođe od prašine; formaldehida iz presovanih proizvoda od drva, izvora za loženje ili čak i odeće, te dima od jeftinih sveća ili tamjana, između mnogih, mnogih drugih.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 3,8 miliona preranih smrtnih slučajeva svake godine od nezaraznih bolesti kao što su moždani udar, hronične opstruktivne bolesti pluća i rak pluća, mogu da se pripišu izloženosti zagađenju vazduha u domaćinstvu.

Može li vaše sigurno utočište polako da narušava vaše zdravlje? Jasno je da postoji dobar razlog da detoksikujete svoj dom.

Nevidljive pretnje

Mnogi od nas zanemaruju problem zagađenja vazduha misleći da je problem samo napolju. Međutim, vazduh unutar vaše kancelarije i kuće takođe može da bude zagađen iz raznih izvora – domaćinskih proizvoda, pesticida, materijala koji se koriste u zgradi, itd.

Prema US Consumer Safety – komisiji za proizvode (CPSC), unutrašnji vazduh može da bude ozbiljnije zagađen s toksinima u domaćinstvu od spoljašnjeg vazduha, čak i u većini industrijalizovanih gradova.

Budući da većina nas provodi puno vremena u zatvorenom prostoru, moramo pažljivo pri kupovini da odaberemo proizvode za kuću: potrošni materijal za čišćenje, nameštaj, kućni dekor, zidne boje i drugo, te preduzeti sve kako bi detoksikovali naše domove.

Kako kuća može da vam promeni budućnost: Nije magija, već proverena tehnika!

Zdrave navike

Kako bismo vam pomogli da započnete, ovde je lista saveta koji će vam pomoći da smanjite zagađenje vazduha u zatvorenim prostorima i da detoksikujete svoj dom:

- Nemojte pušiti unutra.- Izbegavajte jeftine i mirisne sveće i veštački tamjan niskog kvaliteta u zatvorenom prostoru.- Koristite sveće na bazi kvalitetnog pčelinjeg voska umesto jeftinih s parafinskim voskom.- Pokrivajte svoje smeće i ne ostavljajte hranu na otvorenom.- Provetravajte često svoj dom.

Detoksikujte svoju kućnu negu

- Izbegavajte osveživače vazduha u spreju i sredstva za čišćenje u spreju u domaćinstvu.- Izbegavajte pesticide u svom domu.- Potražite jednostavne, biorazgradive proizvode za čišćenje domaćinstva.- Potražite proizvode za čišćenje domaćinstva s oznakom "bez mirisa".- Bacite nepotrebne hemikalije i one kojima je istekao rok.- Usisavajte često vaš dom i redovno brišite prašinu.- Testirajte vodu iz slavine na olovo i na druge hemijske zagađivače. Većina gradske vode je ispitana i nije zagađena, ali zagađivači mogu da se unesu u vodu iz slavine iz starih cevi.

Kad vas pogodi nesreća, bolest, gubitak voljenih: Evo kako da izbacite negativnu energiju iz doma!

Detoksikujte svoj nameštaj

- Odaberite zidne boje i podne obloge bez PVC-a.- Odaberite puno drvo umesto presovanog drva.- Odaberite izolacije bez formaldehida.- Dobro provetrite svoj dom kad renovirate.

Kako biste efikasno detoksikovali svoj dom, pokušajte da budete oprezni pri kupovini proizvoda za domaćinstvo.To znači da vam osim boje zidova, opuštajućih mirisa osveživača i sredstava za čišćenje u domaćinstvu i stilskog izgleda novog tepiha za svoju spavaću sobu, moraju biti važnija ova pitanja:

- Pazi li ovaj brand na sastojke od kojih su njihovi proizvodi izrađeni?- Vodi li taj brand brigu o ljudima i zdravlju naše planete?- Ima li sertifikat, kao što je "sigurniji izbor" – koji može da potvrdi njihovu sigurnost?

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako bi kupovina zdravih proizvoda za čišćenje bila jednostavnija, možete se voditi principom manje je više. Treba li vaša sudopera ili kada da bude čišća i trebaju li vam razna sredstva za čišćenje šporeta?

Umesto toga, često možete da pronađete sredstva koja su napravljena s jednostavnim, biorazgradivim, biljnim sastojcima koji eliminišu toksine u domaćinstvu.

Proverite listu sastojaka, pazite na sertifikate koji ukazuju da je proizvod biorazgradiv i da je napravljen bez opasnih hemikalija. Osim toga, ako proizvodi imaju oznake upozorenja kao što su "opasno" ili "otrovno", verovatno ne želite da uh imate u svojoj kući.

Pojednostavite broj proizvoda za domaćinstvo koje koristite i pronađite one s jednostavnom, jasno označenom listom sastojaka.

Jabukovo sirće pomešajte sa 2 sastojka: Prašina se više neće skupljati u kući! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prirodna sredstva za čišćenje domaćinstva

Univerzalno sredstvo za čišćenje 1

Otopite 4 kašike sode bikarbone u 1 l tople vode. Nanesite na površinu i utrljajte. Ispiranje nije potrebno.

Univerzalno sredstvo za čišćenje 2

Dodajte 2 kašike boraksa, 1/4 šoljice limunovog soka i 2 šoljice tople vode u raspršivač. Raspršite po površini i obrišite.

Metalne površine (kao što su peći)

Pomešajte 2 kašike sapuna od biljnog ulja, 2 kašike boraksa i 2 dcl tople vode u raspršivač. Raspršite po površini i koristite abrazivne sunđere za dodatno čišćenje. Ostavite da deluje 20 minuta i obrišite.

Aluminijske i bakrene površine (poput onih za lonce i tiganje)

Potopite posuđe u mešavinu vode i sirćeta jednake razmere najmanje 15 minuta (ili preko noći) i isperite.

Sredstva za čišćenje površina u kupatilu (poput keramike, plastike i metala)

Pomešajte 1/4 šoljice sirćeta u jednom litru vode za brisanje ili pročišćavanje.

Prozorske površine sa staklom i hromom

Izmešajte sirće i vodu u razmeri 50:50, nanesite na površinu i obrišite.

Zašto morate da pospete so oko kuće: Razlog će vas iznenaditi!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Manji uticaj na okolinu, manje režije

Ako zaista želite da pretvorite svoj dom u ekološki svestan, potpuno detoksikovan dom, morate da minimizirate svoju potrošnju energije i vode, i količinu otpada koju generiše.

Na primer, možete da uštedite električnu energiju iskorišćavanjem pune prednosti prirodnog dnevnog svetla i odlaskom na spavanje kada napolju padne mrak. Buđenje uz dnevno svetlo takođe može da pomogne da se lakše probudite ujutro.

Dakle, smanjite svetlo kako veče napreduje i otvorite sve svoje zavese tokom dana kako biste iskoristili prirodnu sunčevu svetlost.

Drugi način da detoksikujete svoj dom je smanjivanje potrošnje energije smanjenim korišćenjem klima uređaja i električnih grejalica. Budite svesni svog tela. Ima li stvarne potrebe za hlađenjem (tj. morate li da koristite svoj klima uređaj) ili će možda biti dovoljno da otvorite prozor ili uključite na kratko ventilator?

Da li vam je stvarno toliko hladno da se smrzavate ili možete da obučete drugi džemper i par čarapa? Naša tela su vrlo složena, a temperaturan regulacija je jedna od njihovih prirodnih funkcija. Dakle, budite svesni svog tela i dajte mu nekoliko minuta da se prilagodi na okolinu pre nego što odlučite da li je potrebno da uključite klima uređaj.

Sipao je sirće u vodokotlić: Trik koji će vam olakšati život! (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evo još nekoliko saveta o tome kako detoksikovati svoj dom i uštedeti električnu energiju:

- Isključite elektroniku kada je ne koristite. Električni uređaji uključeni u struju i kada ne rade i dalje mogu da troše i do 60% energije.- Izvucite svoje punjače iz utičnice kada ih ne koristite.- Koristite LED rasvetu.- Ako je moguće sušite odeću na vazduhu, umesto u mašini za sušenje.- Tuširajte se toplom, ne vrelom vodom (koja je ujedno i zdravija za kožu).- Ne ostavljajte otvorena vrata vašeg frižidera.

Izrada eko-utočišta

Kako biste preobrazili svoj dom u zdravi i opuštajući hram, okrenimo se konceptu biofilije, teoriji potkrepljenoj dokazima koji govore da imamo urođenu potrebu da provodimo vreme u prirodi i da imamo zdravstvene koristi od boravka u njoj.

Ako ne provodite većinu svog vremena na otvorenom, možda možete da dobijete slične pogodnosti uvođenjem prirode u svoj novi detoksikovani dom.

Zašto ne biste stvorili umirujuće okruženje prirode unutar vašeg doma slobodnog od toksina? Na primer, sobne biljke prirodno će osvežiti vazduh u vašem domu!

Zbog ovoga vas negativna energija blokira: 3 načina da je zauvek izbacite iz života!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kad kupujete biljke, tražite autohtone vrste kako biste sačuvali lokalnu raznolikost vrsta i sprečili probleme s invazivnim vrstama – patogenima u ekosistemu koji će verovatno uzrokovati štetu.

Za simulaciju prirode u svom domu, možete da ukrasite svoj unutrašnji prostor drugim elementima iz prirode. Na primer, možete da koristite drveni nameštaj ili drvenu opremu za uređenje enterijera ili da okačite slike ili fotografije koje podsećaju na prirodu.

Prilikom kupovine proizvoda, kao što su papir, beležnice, drveni nameštaj ili drveni pribor, tražite Forest Stewardship Council (FSC) sertifikat kako biste bili sigurni da je materijal prikupljen iz održivo upravljanih šuma.Potražite proizvode bez toksina, izrađene od iskrčenog drveta ili od recikliranih materijala.

Kako biste izbegli unos hemijskih zagađivača u kuću, kao što je formaldehid, izaberite proizvode izrađene od punog drveta umesto presovanog drveta ili predmete izrađene od iverice.

Na taj način, stvorićete prirodni ugođaj u svom domu, s minimalnim uticajem na okolinu i zdravlje, a vaš dom će biti oslobođen štetnih hemikalija.

Nakon što ste detoksikovali svoj dom, smanjili uticaj na okolinu svoje kuće i upotpunili svoj lični prostor elementima iz prirode, imaćete svoje eko utočište u kojem se možete istinski obnoviti i imati bezbrižan odmor.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs