NIKOLA ŽIVI U KUĆI ZA KOJU NE PLAĆA NIJEDAN RAČUN, A SVE RADI NA DUGME: Način na koji se kupa mnogima je nezamisliv

Pogledajte kako izgleda pametna kuća koju je Nikola napravio na Fruškoj gori.

Enterijer
12:23h Autor:
NIKOLA ŽIVI U KUĆI ZA KOJU NE PLAĆA NIJEDAN RAČUN, A SVE RADI NA DUGME: Način na koji se kupa mnogima je nezamisliv
Nikola, Foto: Printscreen Youtube/ Marka Žvaka

Kad je Nikola sagradio autonomnu kuću na Fruškoj gori, niko nije verovao da će u njoj moći da živi. Ima solare, nije priključen na elektro mrežu, skuplja kišnicu, tušira se hladnom vodom i redovno hoda bos.

Nikoli, kako kaže, ne smetaju ni vremenske prilike, dok je i tokom zime boravio u svojoj autonomnoj kući. Za to vreme, stan u gradu je izdao, pa je praktično bio i na novčanom dobitku.

- Uživam ovde u svim vremenskim prilikama i neprilikama, tako da je bilo uzbudljivo čitavu zimu provesti ovde. Imam grejanje, grejem se na drva, i mam radijatore raspoređene po sobama, bojler mi je prikačen na grejanje. Tako da, kad grejem kuću, grejem i vodu u bojleru. Preko zime imam stalno toplu vodu. Napravio sam sistem po kojem vodu grejem i leti, imam 4 solarna panela.

Nikola - Fruška Gora
foto: Printscreen Youtube/ Marka Žvaka

Kuća je opšivena daskama sibirskog ariša koji traje po 500 godina, drvo je koje diše, ne mora ni da se farba, pusti svoju smolu...

Po Fruškoj gori, ima vikendica, kuća i viletina, ali ne ovakvih. Ono što Nikolu razlikuje od drugih jeste činjenica da je vlasnik potpuno autonomne, samoodržive kuće koja samu sebe "izdržava" i za koju Nikola ne plaća nijedan račun - ni za vodu, ni za struju, zabeležio je u svom prilogu na Jutjubu Marka Žvaka.

Nikola - Fruška Gora
foto: Printscreen Youtube/ Marka Žvaka

Nikola je, kako kaže, totalno "of grid", odnosno nije na električnoj mreži zahvaljujući solarnim panelima koji mu proizvode struju za kućne aparate i internet mrežu. Njima upravlja na dugme, preko ekrana, na kom se uvek vidi i koliko su mu pune baterije, koje inače nisu jeftine - 4 komada za 100.000 dinara. Ima i zamrzivač u kom na par sati rashladi piće za društvo, a frižider mu leti stoji uključen non-stop.

Nikola - Fruška Gora
foto: Printscreen Youtube/ Marka Žvaka

Kad je reč o vodi, i tu je novčano u plusu - skuplja kišnicu kojom se kupa i koristi je u domaćinstvu. Sam je osmislio i sistem za prikupljanje i filtriranje, po principu uradi sam, a na pitanje da li se njome kupa, odgovara - i kupa i pere kosu već par godina i evo nije mu ništa! Osim što mu je, kako kaže, kosa vrhunska - lepša i mekša jer kišnica nema kamenca. Nema perut, ne masti se i šampon sipa samo jednom.

Kišnicu sa dva oluka skuplja u "kišnjičaru" od tri kubika, smeštenu ispod trema. Pod olukom mu je prvi mehanički filter, koji odstranjuje lišće i prljavštinu, a onda ona ide još kroz dva-tri slična poput UVC lampe i aktivnog uglja. Hlor, kaže, ne sipa.

Nikola - Fruška Gora
foto: Printscreen Youtube/ Marka Žvaka

A šta je sa WC-om? I to je rešio "prirodno". Ima septičku sa tri komore u koju se ubacuje razgrađivač poput "probiotika" za septičku, koji prečišćava sve masnoće i prljavšine, a kad se proces završi iz treće komore izlazi samo mineralizovana voda.

Njegova septička jama prostire se gotovo celom dužinom placa na čijem je kraju ogroman hrast koji tu vodu "popije". A hrast može da popije, kaže Nikola, i do 200 litara vode dnevno.

Nikola naglašava i da voli grad i sve što civilizacija pruža, da se nije osamio, niti otuđio od ljudi, dolaze mu i te kako, a ide i on.

(Stil/ Kurir Biznis/ Youtube Marka Žvaka)

Bonus video: NEBESKA VIKENDICA SAGRAĐENA GOLIM RUKAMA: Sa 12 godina Miroslav je projektovao ARHITEKTONSKO ČUDO! Ova priča će vas ŠOKIRATI

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs