Stiže zima

5 NAČINA DA SAČUVATE TOPLINU KUĆE: Uštedećete struju i energente, a u kući će biti savršena temperatura

Pred nama su hladni dani, a mi vam donosimo 5 načina da sačuvate toplinu u kući, a da pri tome i uštedite struju

Enterijer
Autor:
5 NAČINA DA SAČUVATE TOPLINU KUĆE: Uštedećete struju i energente, a u kući će biti savršena temperatura
Grejanje, Foto: Profimedia

Zima se bliži i mnogi se pitaju mogu li i kako, makar privremeno – dok ne obezbede više sredstava - da reše problem loše toplotne izolacije u svom stanu ili kući, nastao uglavnom tokom izgradnje.

Jedan od najboljih načina da sačuvate energiju u domu je termoizolacija, ali verovatno, kao i većina, niste u situaciji da preduzmete ovaj korak i jednom za svagda se rešite uticaja hladnoće, vremenskih nepogoda koje nas prate zimi, ali i velikih vrućina.

Poduhvat je dosta skup, potvrđuju stručnjaci za magazin Stil, ali ipak postoje načini da dok ne skupite dovoljno novca održite temperaturu tako da se ne rasipa i umanjite račun zbog potrošnje energije:

1. Ukoliko ste u situaciji, krenite od ulaznih vrata. Najbolje bi bilo da nabavite ona koja su ispunjena mineralnom vunom, jednom od najboljih izolacionih materijala. Još ako su sigurnosna, čelična, osećaćete se bezbednije, a zahtevaju veoma malo održavanja.

Struja
foto: Shutterstock

2. Zimu i hladno vreme dočekaćete spremni i ako se pozabavite unutrašnjim vratima i prozorima. Otvori i procepi na njima, čak i ako nisu veliki, mogu i te kako da propuste hladnoću u prostoriju u kojoj najviše boravite, odnosno u ceo dom.

Za početak, uzmite izolir traku (samolepljivu) i fiksirajte je dobro na delove kroz koje prolazi vazduh iz druge prostorije ili iz spoljne sredine.

4. Prozor možete da utoplite i uz pomoć pucketave folije koja ćete staviti na stakla, a koja se inače koristi za pakovanje. Njena dobra strana je što ne zahteva posebno održavanje, a najbolja – što ne ograničava prodiranje sunčevih zraka u vaš dom.

Inače se lako postavlja: prema veličini stakla isečete foliju, sa raspršivačem poprskate staklo vodom i na vlažan prozor stavite foliju tako da megurići budu sa spoljne strane. Kad budete želeli da je skinete, samo povucite kraj, uverićete se da neće ostaviti nikakve tragove.

Radijator, Fotelja, Grejanje, Enterijer
foto: Profimedia

5. Naravno, potrebno je i da potpuno oslobodite grejna tela: odmaknite od njih sve predmete kako se ne bi zagrevanjem oduzimali prostoru temperaturu.

Ako imate radijatore, iza njih zalepite aluminijumsku foliju, ili foliju za zaštitu stakala na automobilu od sunca, usmeriće toplinu u dom, a ne napolje, kroz zidove.

I ovo pomaže, jer ne odnose samo prozori i zidovi toplinu.

Gubici topline se registruju i kroz pod ako nije pokriven. Da biste to izbegli, a i da vam noge ne bi bile stalno hladne, prekrijte pod tepihom ili prigodnom prostirkom, lako ćete je skloniti kad otopli.

Dekorativni tekstil za dnevni boravak:

Ukrasna ćebad trebalo bi da postanu nezaobilazan detalj u vašem dnevnom boravku. Uvek možete u njih da se ušuškate na kauču ili fotelji dok razgovarate s ukućanima, čitate, gledate omiljenu seriju...

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs