OVI MOĆNI SAVETI JEDNE MUDRE MAJKE SU SVE ŠTO TREBA DA ČUJETE I ZAUVEK UPAMTITE: Odgajanje dece je lako ako ih primenite

Nikada se nisam žrtvovala zarad dece i nikada od njih nisam zahtevala tako nešto

Porodica
OVI MOĆNI SAVETI JEDNE MUDRE MAJKE SU SVE ŠTO TREBA DA ČUJETE I ZAUVEK UPAMTITE: Odgajanje dece je lako ako ih primenite
Foto: Shutterstock

Možda je najvažniji u vaspitanju dece primer koji im mi kao odrasli dajemo. Ovo važi i za odnose između roditelja. Deca sve vide i sve upijaju kao sunđer...

Jedna majka koja ima srećnu porodicu, odličan odnos sa mužem i već odraslu ćerku i odraslog sina koji uživaju u komunikaciji sa njima, veselo provodeći vreme sa svojim unucima, objasnila je kako je uspela da postigne takav sklad u svojoj porodici. Evo šta je rekla:

„U stvari, to je veoma jednostavno. Nikada nisam odgajala svoju decu, umesto toga, uvek sam im pomagala da rastu i razvijaju se sami. Nikada nisam gledala na decu kao na svoje vlasništvo i nikada na njih nisam projektovala svoje lične planove i snove. Svoju decu nisam pretvorila u svoje projekte. Ja sam samo vrata kroz koja su ušli u ovaj svet da pronađu sebe, dostignu svoj potencijal i žive svoje i srećne živote.

majka
foto: Shutterstock

Nakon njihovog rođenja, fokusirala sam se, pre svega, ne na njih, već na sebe i na ljubav prema mužu. Deca su videla naša zajednička osećanja,hranili su se našim iskrenim emocijama koje smo radosno podelili sa njima. Kroz sebe smo ih ispunjavali, a još uvek ih ispunjavamo, toplinom, ljubavlju i brigom.

Naravno, uvek sam im pomagala u svim njihovim planovima i snovima. Ali upravo su to bili njihovi planovi i snovi. Uvek sam tražila njihovu dozvolu da li mogu da pomognem, predložim ili posavetujem.

Kada su postali odrasli, pustila sam ih u odraslo doba laganog srca. Sami su birali svoje partnere, a posle venčanja se nikada nisam mešala u njihovu vezu. U svojim porodicama su sami ispravljali greške i konfigurisali sve kako oni vole, a ne kako bih ja želela.

Deca, Roditelji, Razgovor
foto: Thinkstock

To je njihov život, ništa mi ne duguju. Nikada se nisam žrtvovala za njih. I nikada od njih nisam zahtevala tako nešto. Otkrivala sam sebe i svoju ljubav prema najboljem čoveku u svom životu. I zato iskreno vole mene i svog oca, koji im je celog života bio najbolji primer. Primer kako muškarac može da voli ženu koja se u potpunosti ne fokusira na decu, nauštrb najvažnijih veza u svom životu. Žena koja mu svim srcem pomaže da raširi krila i poleti.

Tokom života moja deca su postala samostalni i zreli ljudi koji su po našem primeru gradili srećne porodice pune ljubavi. A sada nas samo toliko vole jer postojimo. I zato što svi uživamo da provodimo vreme zajedno. Istražite i naučite o ovom divnom životu." Poručila je ona.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs