KAD SAM MAJKU SMESTILA U DOM, ŽIVOT MI JE POSTAO BOLJI I LAKŠI: Sad me muči misao da li sam napravila veliki greh

Iskrena ispovest žene koja je smestila majku u starački dom ali je muči pitanje da li je uradila pravu stvar

Porodica
Autor:
KAD SAM MAJKU SMESTILA U DOM, ŽIVOT MI JE POSTAO BOLJI I LAKŠI: Sad me muči misao da li sam napravila veliki greh
Foto: Shutterstock

Kada roditelji ostare, a posebno kada više nisu u mogućnosti brinuti se sami o sebi, mnogi razmatraju opciju smeštaja roditelja u dom za starije osobe.

Ove odluke nikada nisu jednostavne, a često se suočavamo s osudom društva. Jedna žena je odlučila da podeli svoje razloge zašto je odlučila da smesti svoju majku u dom za starije, te kako joj je ta odluka unapredila život.

Ispovest
foto: Shutterstock

"Jednog dana sam se vratila s posla i zatekla vrata širom otvorena. Utrčala sam u stan, čula vodu kako curi iz kade na pod i već se širila po hodniku. Vikala sam majci, no niko mi nije odgovarao.

Što sada? Gde je? Gde je pronaćila? pitala sam se se.

Otišla sam do komšija, koji su mi rekli da su je videli kako sedi na klupi s drugim bakama ispred ulaza u zgradu. Otrčala sam tamo i pronašla je kako priča s tim ženama. Pogledale su me kao da nisam normalna. Na prvi pogled, mama je izgledala normalno, ali nisu znale da boluje od Alchajmerove bolesti i da već ima puno agresivnih epizoda. Nagovorila sam je da krenemo kući, razmišljajući šta sada da učinim. Ne mogu je ostaviti samu. Ne mogu biti uvek uz nju. Radim, a iskreno, nisam željela da posvećujem svaki slobodan trenutak samo njoj, imala sam i svoj život.

Stara žena, Baka
foto: Shutterstock

Dugo sam se borila s osećajem izdaje, osećala sam se loše, pogotovo kad pomislim da bi zbog bolesti mogla negde da se izgubi. Tada bi me strašno nervirala. Kada je napunila 84 godine, počeli su češći napadi i agresija. Kada nam neko dođe u goste, gađala je ljude čime god stigne. Svaki dan je ostavljala otvorenu vodu na česmama, bacala odeću u kadu, sudoperu...

Odlučila sam – moram da je smestim u starački dom. Pronašla sam dom za problematične starije osobe. Pomislila sam da će tamo imati stalni nadzor koji joj ja ne mogu pružiti.

Baka, Stara žena, tužna žena
foto: Shutterstock

Mama je tamo već godinu dana. Počela sam kvalitetnije raditi jer sam psihički mirnija i odmornija. Društveni život mi se počeo poboljšavati. Misli su mi konačno jasnije...

Posećujem majku svaki vikend i znam da je tamo dobro. Ipak, nešto me i dalje muči... Jesam li mogla učiniti više za nju? Da li sam napravila veliki greh?"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs