SNAJA NEĆE DA PUSTI POPA U KUĆU, KAŽE DA NE ŽELI NI DINARA DATI "MANTIJAŠIMA" Celo selo mi se smeje, ni prija nije bolja

Svekrva Anka, otkrila je da je očajna zbog snaje koja ne veruje u Boga, te je ispričala neverovatne detalje.

Porodica
10:12h
SNAJA NEĆE DA PUSTI POPA U KUĆU, KAŽE DA NE ŽELI NI DINARA DATI "MANTIJAŠIMA" Celo selo mi se smeje, ni prija nije bolja
Foto: Shutterstock

Anka se požalila na snaju, koja ne želi imati nikakvog posla s verom, niti želi pustiti sveštenika u stan. Za Anku je to veliki problem i to ne samo zbog dubokih uverenja, već i male sredine u kojoj žive. Kaže da živi u malom mestu gde svako zna svakoga pa joj posebno teško pada što snaja odvlači sina od vere u kojoj je odgojen. Već sada je, dodaje, njena porodica postala tema seoskih tračeva, ne bez razloga.

"Pre tri godine, moj sin se oženio devojkom koja dolazi iz porodice koja nikada nije iskreno prigrlila nauk naše svete Katoličke crkve niti je pustila Isusa u srce. Odrasla je u ateističkom okruženju gde se poštovanje prema Bogu smatralo nepotrebnim. Na jedvite jade smo je nagovorili na venčanje u crkvi", požalila se Anka za Moje vrijeme.

Zahvalna popu na strpljenju

Kako snaja nije bila ni krštena, sve se rešavalo na brzinu. "Zbog toga sam posebno zahvalna popu na strpljenju i razumevanju. Iako mu s njom nije bilo lako izaći na kraj", rekla je Anka. No, sve to nije promenilo snajin preziran odnos prema veri. "U tome je podržava njena mama nevernica, a čija je snaja kopija", kaže nesrećna svekrva Anka.

"I tu tek dolazimo do pravog problema", kaže nadalje. "Božić je za mene posebno stresan jer nakon praznika sveštenik kreće u blagoslov porodica. Živimo u kući koju smo muž i ja sagradili, ali na različitim spratovima. Sin i snaja imaju svoj prostor na spratu, dok muž i ja živimo u prizemlju. Prošle godine sveštenik je odlučio pokucati na njena vrata, ali mu ona nije otvorila. Samo je provirila ko je na vratima i pojačala muziku. Kako imamo spoljne stepenice, komšije su iza zavesa gledali tu sramotu", kaže Anka.

Sveštenik joj je, kaže, rekao da je njegovo da kuca, da je snaja krštena i da se ne treba sramiti zbog njenih postupaka. No, njoj je, svejedno teško jer je drugačije zamišljala svoju porodicu.

Ismejavanje teško podnosi

Ove godine je mislila svešteniku reći da snaja nije u stanu na spratu, ali misli da nije uputno lagati sveštenom licu i tako "navlačiti greh na svoju dušu". Zato se setila rešenja: "Ponudila sam joj da ode prijateljici ili mami, a da ću ja u njenom stanu staviti pšenicu i raspelo na sto, dati milost, doprinos za crkvu i provesti sveštenika. Da bar ne žive u neblagoslovljenom prostoru. Nije pristala na to. Ismejala me i rekla da ona ‘mantijašima’ ne otvara vrata i da bi mi bolje bilo da novac potrošim na sebe nego da debeloj guski mažem vrat."

"Teško mi pada što ne poštuje ni mene ni vrednosti porodice u koju je došla, a još mi je teže zbog straha da će moji unuci, jednom kad dođu, odrasti kao nekrsti – bez verskog odgoja. Sin, koji trenutno radi u Nemačkoj, ne vidi ozbiljnost situacije te smatra da se previše opterećujem time", navodi svekrva Anka koja smišlja dalje korake.

"Razmišljam o davanju uslova sinu i snaji: ili će prihvatiti svetu katoličku veru i običaje kako Bog zapoveda ili će se iseliti iz moje kuće. No, nemam podršku u mužu koji smatra da preterujem i da bih trebala biti tolerantnija. Šta biste vi uradilina mom mestu? Bojim se da će nam snaja svojim ponašanjem uništiti porodicu, a sve što želim je da živimo srećno kako Bog zapoveda", kaže nesrećna Anka.

(Stil/ Moje vrijeme)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs