DONIRAO JE SVOJU SPERMU, A ONDA NAM JE DNK TEST RAZORIO BRAK: On i deca su godinama krili ŠOK ISTINU od mene

Ispovest žene čiji je muž donirao spremu iza njenih leđa pokrenula je pitanje za psihoterapeuta.

Porodica
Autor:
DONIRAO JE SVOJU SPERMU, A ONDA NAM JE DNK TEST RAZORIO BRAK: On i deca su godinama krili ŠOK ISTINU od mene
Foto: Shutterstock

Jedna majka otkrila je da je njen brak u rasulu nakon što je otkrila da je njen muž jednom donirao spermu, a da joj nije rekao, i da je tajnu skrivao od nje decenijama. Žena je priznala da su se u ranim danima njenog braka 90-ih godina i ona i njen muž borili za novac i da su razgovarali o mogućnosti doniranja sperme ili jajnih ćelija kao načina da dobiju nešto novca, ali su na kraju odlučili da neće otići niz taj put. A sada, više od 20 godina nakon te rasprave, žena je saznala da je njen muž otišao iza njenih leđa da donira svoju spermu - i kao rezultat toga začeto je dete.

U anonimnom zahtevu za savet koji je poslat kolumni Dear Therapist na Atlantiku, mama je rekla da je njen muž saznao za biološku ćerku 2017. preko DNK veb stranice i počeo da komunicira sa njom. Takođe je svojoj drugoj deci pričao o njoj jer bi se ona pojavila kao polusestra ako bi sami uradili genetsko testiranje - ali je vest o njenom postojanju krio od svoje žene do nedavno.

muškrac, čovek, usamljenost, tuga
foto: Shutterstock

"Slučajno sam saznala pre samo nekoliko meseci kada sam čula da ga moja ćerka pita da li mi je već rekao. Osećam se veoma izdano i ljuto što je toliko godina krio ovu tajnu od mene i tražio od naše dece da čuvaju i ovu tajnu.". rekla je žena.

Žena je rekla da je ljuta što je njen muž uspostavio vezu sa detetom začetim putem donacije sperme, jer se zbog toga oseća kao da njihova porodica "nije dovoljna" za njenog muža. Takođe je ljuta na sopstvenu decu što kriju tajnu od nje, i iako želi da "oprosti" svom supružniku i "ponovo nauči da mu veruje", nije sigurna da li može zbog "zbunjujućih osećanja" u vezi sa situacijom.

Psihoterapeut Lori Gotlib, dala je savet ženi kao odgovor na njeno pismo i rekla joj je da je u pravu što je bila "zbunjena" nakon što se suočila sa izdajom svog muža. Ona je objasnila da kao rezultat izdaje žena može početi da oseća niz intenzivnih emocija uključujući "depresiju, anksioznost, bes, hiperbudnost, stid, nametljive misli, sumnju u sebe, nesanicu, obamrlost ili napade panike".

Lori je takođe rekla da su oproštaj i poverenje dve različite stvari, i iako bi žena mogla da oprosti svom supružniku što ju je lagao, njegovo ponašanje treba da se promeni kako bi ona ponovo počela da mu veruje. Ona je napisala: "Opraštanje dolazi od promene u vama, a poverenje dolazi od promene od njega. Osoba koja želi da uspostavi poverenje u budućnosti će priznati puni obim svojih postupaka, razumeti zašto je ono što je uradila pogrešno, ponudiće konkretno izvinjenje, pokazati iskreno kajanje i pokazati strpljenje i empatiju za bol koji je izazvao."

Ona je rekla da ženi muž treba da se otvori i da joj u potpunosti ispriča o detetu, ne krijući ništa drugo od nje, i objasnila da, ako nije voljan da preuzme odgovornost, onda to može biti i "korisna informacija" da dozvoli žena zna da li će ikada više moći da mu veruje.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs