NEPISMENA ŽENA SA SELA JE ODGAJALA GENIJA: Ovako je "staričica" vaspitanjem utkala mudrost u Sergeja Jesenjina

Nezavisno gde se nalazio, šta je radio, šta je stvarao, o čemu pisao, stalno je tražio oči svoje majke, koje su ga upućivale na stvaralaštvo

Porodica
13:42h Autor:
NEPISMENA ŽENA SA SELA JE ODGAJALA GENIJA: Ovako je "staričica" vaspitanjem utkala mudrost u Sergeja Jesenjina
Starica, Foto: Shutterstock

Naizgled, znamo sve o Jesenjinu, kog je porekla, koje je žene voleo, koliko je zarađivao, kako je gledao na politički sistem...

Ali šta znamo o osobi koja je podarila život talentovanom pesniku?

Ovo je jedini intervju majke Sergeja Jesenjina.

Iako je dostupno mnogo knjiga koje se bave kasnijim godinama Jeseninovog života, uključujući i sveobuhvatne biografije koje detaljno prikazuju svaki trenutak njegovog postojanja, ali malo se govorilo o tome kakav je odnos Jesenjin imao sa majkom, kojoj je, između ostalih, posvetio i svoju najemotivniju poemu pod nazivom "Pismo majci".

Ona je volela Jesenjina više nego što je on sam voleo sebe i motivisala ga da ostvaruje velika dela od najranijeg detinjstva.

Iako odnos između majke i sina nije uvek bio jednostavan, a njeni odgojni metodi nisu uvek bili ispravni, video materijali ne ostavljaju mesta sumnji u njenu duboku ljubav prema svom Sergeju.

Sergej Jesenjin
foto: Profimedia

" Rodila sam ga na selu. Bili smo uvek više siromašni nego bogati. Govorila sam mu od malena da za život mora sam da zaradi, da ne otima ničije i ne želi ništa tuđe. Mnogo je čitao, sve i svašta. Žao mi ga je bilo što toliko čita - iscrpljivao se. Prilazila sam noću da ugasim svetlo da bi legao da spava. Ali nije obraćao pažnju na to - ponovo bi upalio svetlo i čitao", tako počinje svoj intervju skromna starica u marami sa iznenađujuće čistim i prijatnim govorom. Kao da je oživela epoha koja nas povezuje sa svetom pesnika srebrnog veka, ona se pojavila da nam ispriča o najdragocenijem što je imala u životu - svom sinu, Sergeju Jesenjinu.

Jesenjin je imao ambivalentan odnos prema majci, ponekad osećajući da je siroče zbog odsustva oca i nepravde koju je trpeo kao dete jer mu se majka odala alkoholu. Ova složenost odnosa između majke i sina često se održavala u njegovim stihovima i pesmama.

Sergej Jesenjin, Isidora Dankan
foto: Profimedia

Majka Sergeja Jesenjina, bez obzira na sve, ostavila je neizbrisiv pečat na njegovoj duši i kreativnom izražavanju. Njen uticaj se ogleda u njegovoj dubokoj emotivnosti, ljubavi prema ruskoj provinciji i seoskom životu, kao i u njegovoj beskrajnoj potrazi za ljubavlju i istinom.

Na kraju, majka Sergeja Jesenjina igrala je ključnu ulogu u oblikovanju njegovog karaktera i umetničke vizije. Njena prisutnost, kako pozitivna tako i izazovna, pomogla mu je da postane jedan od najcenjenijih i najvoljenijih pesnika u ruskoj književnosti, čiji stihovi i danas diraju srca ljudi širom sveta.

. Ponekad je pesnik, dok su mu roditelji bili živi, sebe smatrao siročetom. Nesređen život njegove majke Tatjane Fedorovne uticala je i na njeno ponašanje prema deci. Priča se da je čak znala brutalno da ih kažnjava, posebno kad je bila u alkoholisanom stanju. Međutim, na ekranu vidimo ženu koja sa iskrenom nežnošću govori o svom sinu.

Isidora Dankan, Sergej Jesenjin
foto: Profimedia

"Imao je žeđ za znanjem - želeo je da zna sve. Pohađao je seosku školu do četvrtog razreda i dobio je pohvalu. Nakon toga, poslali smo ga u sedmi razred, što nije moglo svako dete sa sela sebi da priušti", rekla je njegova majka Tatjana.

Želja da se brine, da ga zaštiti od svega, čak i od prekomernog umora - sve to proviruje kroz svaku bore na izmučenom licu žene koja je morala preživeti smrt svog deteta."Sve ga je zanimalo - i starce i starice. Gde god je išao, saznao bi kako ko živi, kako ko razmišlja. Dolazio je u selo kao poznati pesnik i čitao stihove seljacima".

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs