RODITELJI MANIPULATORI U SRBIJI STALNO GOVORE DECI 1 VEOMA TOKSIČNU REČENICU: Psiholozi upozoravaju da im RAZARA PSIHU

Roditelji manipulatori uvek koriste 1 toksičnu rečenicu, a ni ne slute kakve posledice može ostaviti na psihu mališana.

Porodica
01:07h Autor:
RODITELJI MANIPULATORI U SRBIJI STALNO GOVORE DECI 1 VEOMA TOKSIČNU REČENICU: Psiholozi upozoravaju da im RAZARA PSIHU
Foto: Shutterstock

Odnosi roditelja prema deci, posebno kada su veoma mala, vrlo je kompleksna stvar. Nekada nismo ni svesni da neke rečenice ili postupci mogu umnogome da utiču na njihovu psihu, a potom i ponašanje u budućnosti. Nije lako uočiti kada je odnos majke i oca prema naslednicima, nažalost toksičan, što može stvoriti traume za čitav život.

Postoje roditelji koji pribegavaju manipulativnim taktikama da bi stekli određenu kontrolu, uticaj ili ostvarili lične ciljeve i želje kao što su: da deca obavljaju kućne poslove ili čak da zadovolje neke svoje emocionalne potrebe.

ljuta majka
foto: Shutterstock

Psiholozi za portal "Parenting for Brain" ističu da roditelji manipulatori koriste razna sredstva kako bi ispunili svoju zamisao, a to su:

  • emocionalna manipulacija
  • laž
  • izazivanje krivice
  • pretnje
  • drugi oblici psihičkog zlostavljanja
ljuta majka
foto: Shutterstock

Jedna od najčešćih fraza koje koriste manipulativni roditelji je „ne želim da pričam sa tobom”, odnosno tzv. „tiho postupanje”.

Ovo je, nažalost, jedna od najokrutnijih taktika, jer kažnjavanje nekomunikacijom čini dete se oseća loše zbog nečega što je uradilo ili nije uradilo, a to nema nikako dobar uticaj na njegovu psihu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs