PAR JE SAZNAO DA ĆE IM ZBOG RETKE BOLESTI DECA OSLEPETI, PA URADILI OČARAVAJUĆU STVAR: Priča koja baš svakog naježi

Prvo se porodica suočila sa strašnim dijagnozama, a onda su roditelji odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i izvuku najbolje iz svega!

Porodica
16:35h Autor:
PAR JE SAZNAO DA ĆE IM ZBOG RETKE BOLESTI DECA OSLEPETI, PA URADILI OČARAVAJUĆU STVAR: Priča koja baš svakog naježi
Kakav je život para čija će deca izgubiti vid zbog retke bolesti?, Foto: Printscreen Youtube - Good Morning America

Kada je par kanadskih roditelja saznao da će troje od njihovo četvoro dece postepeno izgubiti vid zbog retke genetske bolesti, bili su užasnuti. Edit Lemej i Sebastijen Peletije prošli su kroz proces tugovanja , besa i traženja čuda za pigmentozni retinitis, nasledno stanje bez leka. Jedino njihova najstarijia ćerka je potpuno zdrav.

Kako je njihova nova stvarnost postajala sve izvesnija, oni su prihvatili dijagnozu, a roditelji su došli na ideju koja je ostavila bez teksta ceo svet.

"To je njihov put - hajde da izvučemo najbolje od toga", rekla je Edit.

Naime, odlučili su da uzmu svoje četvoro dece i da putuju svetom. U početku je cilj bio da se vizuelna sećanja dece popune „lepim stvarima“ pre nego što im vid padne. Kako su krenuli da istražuju, brzo je evoluirao u još bogatije iskustvo. Osim što su uživali u prekrasnim pejzažima, upoznali su nove ljude, otkrili različite kulture i naučili o drugim načinima života.

„Pored vizuelnih uspomena koje su dobili, mislim da su dobili odlično životno iskustvo“, rekao je Sebastjen.

Tajland i Namibija, Nepal, Oman, Zanzibar - samo su neke od neobičnih destinacija koje su posetili tokom godinu dana.

Kao roditelji, vi takođe evoluirate i , znate, vidite to drugim očima“, rekao je Peltije.

Pošto se njihovo jednogodišnje magično putovanje završilo u aprilu, porodica je srećna što se vratila kući u Kvebek. Roditelji su otvoreni sa svojom decom po pitanju retke očne bolesti kako bi mogli da pomognu jedni drugima kada za to dođe vreme i da gubitak vida ne predstavlja potpuni šok.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs