OVO SU JASNA 3 ZNAKA DA JE DETE RAZMAŽENO: Ako prepoznate ovakvo ponašanje, pružite mu empatiju

Umetnost odgajanja dece nije u tome da im dajete sve što požele, već sve što im je objektivno potrebno

Porodica
14:04h Autor:
OVO SU JASNA 3 ZNAKA DA JE DETE RAZMAŽENO: Ako prepoznate ovakvo ponašanje, pružite mu empatiju
Dete, Foto: Shutterstock

Razmaženost kod dece može biti izazov za roditelje i okolinu. To se obično dešava kada deca ne nauče da postavljaju granice i prepoznaju odgovornost za svoje ponašanje. Kako biste prepoznali znakove razmaženosti kod deteta, obratite pažnju na sledeće karakteristike:

Sebičnost i nedostatak empatije:

Razmažena deca često imaju teškoće da prepoznaju i razumeju osećanja drugih. Fokusirana su isključivo na svoje potrebe i želje, bez obzira na to kako to može uticati na druge ljude. Ova sebičnost može doći do izražaja u svakodnevnim situacijama, kao što su deljenje igračaka ili davanje pažnje drugoj deci. Ako primećujete da vaše dete često ignoriše potrebe drugih ili se oseća superiorno u odnosu na druge, to bi mogao biti znak razmaženosti.

Dete, Deca, Dete jede
foto: Shutterstock

Nepoštovanje autoriteta:

Deca koja su razmažena obično pokazuju otpor prema pravilima i autoritetu. Ona mogu da ignorišu upute roditelja, nastavnika ili drugih starijih osoba, a ovo ponašanje često proizlazi iz nedostatka naučenih granica i postavljenih očekivanja. Razmaženo dete može manipulisati kako bi dobilo ono što želi, što dovodi do problema u vaspitanju i odrastanju.

Dete, Dete Plače, besno dete
foto: Shutterstock

Neprikladne reakcije na neuspeh:

Deca koja su razmažena često nisu naučena kako da se nose s neuspehom i razočaranjima. Kada se suoče s nekim izazovom ili neuspehom, mogu postati agresivna, besna ili preterano emotivna. Ova nesposobnost suočavanja sa neuspehom može dovesti do problema u socijalizaciji i razvoju emocionalne inteligencije.

Kinezi, Deca, kineska deca
foto: Shutterstock

Kako biste sprečili ili preokrenuli razmaženost kod deteta, važno je uspostaviti jasne granice i postaviti očekivanja u vezi s ponašanjem i odgovornošću.

Podstičite empatiju kod deteta tako što ćete ga podučavati da razume osećanja drugih i da deli s drugima. Takođe, važno je pružiti priliku detetu da se suoči s neuspehom i da ga naučite kako da se nosi sa razočaranjima. Podrška i ohrabrenje su ključni kako biste pomogli detetu da raste i razvija se u samostalnu, odgovornu i saosećajnu osobu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs