DIVNO

Odnos pun ljubavi, osećajnosti i brižnosti: Unuci mogu produžiti život svojim bakama i dekama!

Pročitajte u nastavku da biste saznali neke od neverovatnih zdravstvenih koristi od unuka!

Porodica
Autor:
Odnos pun ljubavi, osećajnosti i brižnosti: Unuci mogu produžiti život svojim bakama i dekama!
Foto: Shutterstock

Imati decu je jedno od najboljih iskustava koje ikada možete iskusiti - ali mnoge bake i deke tvrde da je imati bolje unuke. Zašto?

Možete ih maziti i voleti, ali odlazite pre nego što se njihova pelena zaprlja. Možete se prepustiti svim njihovim hirovima, a da se kasnije ne suočite sa posledicama. Očigledno, ovo jeste pomalo preterivanje. Mnoge bake i deke imaju veoma praktičan odnos sa svojim unucima, a to može biti veoma korisno za njihovo zdravlje!

Od povećane dugovečnosti do smanjenja rizika od depresije, unuci mogu poboljšati živote svojih baka i deka.

Pročitajte u nastavku da biste saznali neke od neverovatnih zdravstvenih koristi od unuka!

Druženje sa unucima:

  • Povećava kognitivne performanse

Iako unuci (posebno oni mladi) mogu biti mentalno iscrpljujući, vreme provedeno sa njima zapravo može povećati vaše kognitivne performanse. Prema studiji u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD, žene u postmenopauzi koje provode jedan dan u nedelji vodeći računa o svojim unucima imaju najviši kognitivni učinak među svojim vršnjacima.

Provođenje vremena sa unucima vas neće samo držati mentalno stabilnim, već će i smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti. Bake koje čuvaju svoje unuke imaju manji rizik od bolesti nego drugi ljudi, navodi se u izveštaju CBS News.

  • Smanjuje rizik od depresije

Mnoge deke i bake prepoznaju da ih druženje sa svojim unucima čini srećnim, ali zapravo može imati ozbiljniji efekat. Dobar odnos između deka i baka i njihovih odraslih unučadi može imati koristi za psihičko zdravlje kako deka i baka, tako i unuka. Što je njihov odnos bliži, to su antidepresivne koristi jače, objašnjava CBS News.

  • Povećava energiju

Iako vas unuci mogu potpuno umoriti, vreme koje provodite sa svojim unucima može da učini da postanete aktivniji. Deca imaju toliko energije da mogu biti zarazna - ali to ne znači da nećete biti iscrpljeni čim odu u krevet!

  • Poboljšava društveni život

Mnogi stariji ljudi se osećaju usamljeno, ali ako imate unuke, možete se osećati društveno ispunjenim. Prema drugoj studiji u Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD, biti baka ili deka "promoviše društveno aktivan način života koji može biti koristan za kognitivno starenje."

  • Jača imuni sistem

Budimo realni: deca su magneti za viruse. Ali ovo može biti dobra stvar! Prema dr Kristini Artur, provoditi vreme sa unucima može poboljšati vaš imuni sistem.

Naše bake su znale najbolje: 3 stvari koje su uvek imale u kući!

foto: Shutterstock
  • Produžava život

Deke i bake vole da kažu stvari kao što su: "Ubićete me, deco!", ali to nije moglo biti dalje od istine. Imati unuke zapravo može da učini da živite duže! Studija objavljena u jednom časopisu otkrila je da deke i bake koji redovno brinu o svojim unucima žive duže od deka i baka koji nisu provodili vreme sa decom svoje dece.

  • Smanjuje stres

Ako potpuno odgojite unuče, to može povećati stres, ali ako samo provedete neko vreme sa svojim unucima, to može sniziti nivo stresa. Kada provodite vreme sa decom, obično završite sa osmehom na licu. Ove aktivnosti su neverovatni oblici oslobađanja od stresa, objašnjava klinika Mejo.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs