Želećete da ga jedete što češće

Kukuruzni hleb je lek za ceo organizam: Poboljšava varenje, smanjuje holesterol! (RECEPT)

Ukoliko na vreme želite da preduzmete nešto u vezi sa očuvanjem svog zdravlja, predlažemo vam da što češće umesto hleba od pšeničnog brašna u svoju ishranu uvrstite ovaj hleb
Fitnes & Nutricija
19:46h Autor:
Kukuruzni hleb je lek za ceo organizam: Poboljšava varenje, smanjuje holesterol! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Sigurno ste puno puta do sada čuli priče o tome kako hleb od čistog pšeničnog brašna nije zdrav i kako njegovo dugoročno konzumiranje u većim dnevnim količinama može ostaviti posledice na zdravlje. Takve priče temelje se na činjenicama koje su nedvosmislene i potpuno tačne.

Konkretno, rizik od nastanka pojedinih zdravstvenih smetnji, kao što su gojaznost, dijabetes i druge zdravstvene smetnje, višestruko se uvećava ukoliko konzumirate hleb od pšeničnog brašna u većim dnevnim količinama. Zato, ukoliko ste ove činjenice shvatili ozbiljno i ukoliko na vreme želite da preduzmete nešto u vezi očuvanja i unapređenja svog zdravlja, predlažemo vam da što češće umesto hleba od pšeničnog brašna, u svoju ishranu uvrstite hleb od kukuruznog brašna.

Razlog više za takvu odluku imaćete kada otkrijete koliko pozitivno kukuruzni hleb utiče na zdravlje. O tome i o načinu na koji sami možete pripremiti kukuruzni hleb pročitajte u nastavku teksta koji je pred vama.

Staro seljačko jelo umesto hleba: Prava proja ima samo 3 sastojka! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Koja su lekovita svojstva kukuruznog hleba?

Za razliku od hleba od čistog pšeničnog brašna, hleb od kukuruznog brašna sadrži znatno manje ugljenih hidrata, pa samim tim i manje kalorija. Kao takav, kukuruzni hleb je neuporedivo zdravije konzumirati ukoliko želite da zadržite svoju vitku liniju ili da se rešite viška kilograma.

Pored toga, kukuruzni hleb sadrži i znatno manje glutena, nego što je to slučaj sa hlebom od čistog pšeničnog brašna. Samim tim, treba da znate da kukuruzni hleb umanjuje rizik od nastanka alergijskih reakcija u organizmu. Uz sve navedeno, u lekovita svojstva kukuruznog hleba ubraja se i to što se ovaj hleb lako vari i čak utiče na poboljšanje funkcije varenja, kao i na poboljšanje probave, zbog čega se posebno preporučuje u slučaju prisustva dijareje ili u slučaju prisustva čestog nadimanja creva. Kukuruzni hleb takođe smanjuje rizik od taloženja lošeg holesterola na zidovima krvnih sudova.

Lečenje belim lukom i slaninom: Naši planinci otkrivaju stari recept!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako da sami pripremite kukuruzni hleb?

Ukoliko su vam se gore navedene informacije vezane za kukuruzni hleb učinile kao dovoljan razlog da ovaj hleb i sami poželite da napravite, uputstvo za njegovu pripremu je sledeće.

Šta vam je potrebno?

Za pripremu kukuruznog hleba potrebno vam je: 250 grama kukuruznog brašna, 250 grama pšeničnog brašna, jedna ravna kafena kašika soli, jedna ravna kafena kašika kristal šećera, oko 50 grama svežeg kvasca, pola kesice praška za pecivo, 4 decilitara mleka, malo ulja.

Ovakvu musaku još niste jeli: Ručak od kukuruza koji oduševljava sve! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Proces pripreme hleba od kukuruznog brašna:

Kada ste obezbedili sve neophodne sastojke za pripremu hleba od kukuruznog brašna, prvo što je potrebno da uradite jeste da mešanjem dobro sjedinite navedene količine kukuruznog brašna, pšeničnog brašna, soli, šećera i praška za pecivo.

Kada ste to uradili, od navedene količine mleka, izdvojte 3 decilitra i to zagrejte tako da proključa. Uključalo mleko, dolijte preostali decilitar mleka i u tome rastopite kvasac. Tako pripremljenom mešavinom mleka i kvasca prelijte mešavinu brašna i drugih sastojaka i zamesite kompaktno testo.

Najukusniji beskvasni hrono hleb: Saveti koje svaka domaćica treba da zna!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada ste zamesili testo, ostavite ga da odstoji oko sat vremena, a zatim ga premesite, pospite sa malo mešavine kukuruznog i pšeničnog brašna i oblikujte ga u hleb. Tako oblikovan hleb ubacite u pleh koji ste premazali uljem i posuli pšeničnim brašnom. Hleb pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, odnosno sve dok korica hleba ne poprimi boju kakvu želite.

Ispečen hleb izvadite iz pleha, zavijte ga u čistu pamučnu kuhinjsku krpu, malo ga poprskajte vodom i ostavite da se prohladi ili potpuno ohladi, a zatim ga isecite i poslužite uz obrok. Ovako pripremljen kukuruzni hleb sigurni smo da će vam se dopasti toliko da ćete ga često pripremati i koristiti u svojoj ishrani.

Njegov kvalitet, naglasićemo još jednom, ne može se porediti sa kvalitetom hleba od čistog pšeničnog brašna.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs