Zdravlje u čaši

Kako da napravite domaće pivo od đumbira: Prirodni lek rešiće vas mnogih muka! (RECEPT)

Kupovna verzija daleko je od onog pravog domaćeg piva koje može izuzetno da vam koristi za zdravlje, zato vam danas donosimo recept za pripremu piva od đumbira kod kuće
Fitnes & Nutricija
20:34h Autor:
Kako da napravite domaće pivo od đumbira: Prirodni lek rešiće vas mnogih muka! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Đumbir je veoma popularan i višestruko koristan začin koji se koristi hiljadama godina. Bogat je esencijalnim vitaminima i mineralima. Najpoznatiji je po svom protivupalnom dejstvu izuzetno pogodnim kod reumatskih bolesti, a ujedno je i najbolji lek protiv mučnine.

Svoje mesto našao je u sastavu mnogih proizvoda, a među najpoznatijima je pivo od đumbira (engl. – ginger ale). Ali, kupovna verzija daleko je od onog pravog domaćeg piva koje može izuzetno da vam koristi za zdravlje, zato vam danas donosimo recept za pripremu piva od đumbira kod kuće.

Izbacuje otrove i masti za 48 sati: Napitak za vitko i zdravo telo! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao što je spomenuto, đumbir je bogatog nutritivnog sastava. Sadrži kalijum i mangan (zbog čega je dobar za srce i prevenciju bolesti), kao i vitamine A, C i B kompleks. Zbog svog protivupalnog i analgetskog delovanja koristi se kao pomoć protiv bolova i upala. Pomaže kod bolova u mišićima i leđima i menstrualnih bolova.

Lekovita svojstva đumbira: pomaže varenje, olakšava mučninu, snižava loš holesterol i šećer u krvi, koristi se kod disajnih tegoba i kašlja, snižava temperaturu, stimuliše cirkulaciju u krvi.

Priprema piva od đumbira kod kuće

Pripremom piva od đumbira dobićete super zdravi fermentisani napitak. Dobro zdravlje i fermentisane namirnice idu jedno uz drugo. Koristi fermentisanih namirnica su bezbrojne, a među najbitnijma je balans zdravlja sistema za varenje, što je posebno važno za dobar imunitet.

Naše bake su znale: 3 tajne za vitku liniju i savršenu probavu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fermentisani napitak od đumbira

Sastojci: 5 centimetara samlevenog svežeg korena đumbira, pola šoljice smeđeg šećera, pola šoljice soka limete (ili limuna), ¼ kašike morske soli, 8 šoljica vode, pola šoljice kulture đumbira (recept za kulturu đumbira je na dnu teksta)

Priprema: Prokuvajte 3 šoljice vode, đumbir, šećer i so. Neka ključa oko 5 minuta, šećer mora da se otopi. Dodajte ostatak vode i pričekajte da se ohladi na sobnoj temperaturi. Dodajte sok limete ili limuna i kulturu đumbira. Ulijte pivo u teglu i dobro je zatvorite da ne ulazi vazduh. Ostavite da stoji 2-3 dana dok ne postane gazirano i penušavo ako ga želite bez alkohola (ako ostavite duže postaće alkoholno piće). Procedite u boce i čuvajte u frižideru.

Brzina fermentacije piva zavisi od spoljašnje temperature, vrste šećera i jačine kulture. Konačan proizvod trebalo bi da ima ukus đumbira uz specifičnu aromu kvasca. Nemojte pivo da ostavite da dugo fermentiše jer bi mogla da se dogodi mini eksplozija. Pivo čuvajte u frižideru.

Spas za lošu probavu: Melem za želudac sa 5 moćnih sastojaka! (RECEPT)

Kako napraviti kulturu đumbira

Kultura đumbira je zapravo vrsta gljive slična kombuhi koju možete da napravite i kod kuće.

Potrebno vam je: 1-2 korena đumbira, pola šoljice šećera, 2 šoljice filtrirane vode

U većoj tegli pomešajte 3 kašike usitnjenog svežeg đumbira i 3 kašike šećera. Pomešajte nemetalnom kašikom i pokrijte gazom. Svakoga dana tokom 5 dana umešajte po 1 kašiku usitnjenog đumbira i 1 kašiku šećera. U zavisnosti od temperature zrenje može da traje i do 8 dana. Da je kultura gotova videćete po laganom stvaranju mehurića, slatkastom mirisu kvasca i mutnoj boji. Ako se pojavi plesan, samo je uklonite. Ako mešavina nema te karakteristike nakon 7-8 dana, bacite je i pokušajte ponovo.

Da bi kultura rasla, nastavite da je podjednako hranite šećerom i đumbirom. Možete da je čuvate u frižideru, i jednom nedeljno da joj dodajete šećer i đumbir. Kada poželite, aktivirajte je na sobnoj temperaturi svakodnevno joj dodajući đumbir i šećer.

Kulturu đumbira možete da koristite za pripremu fermentisanih napitaka i gaziranih pića: u razmeri ¼ šoljice na litar tečnosti. Nazdravlje!

Razlozi da kažete Da kombuhi: Podmlađuje, jača imunitet, podiže raspoloženje i energiju!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs