Iskoristite sezonu

Tri kivija dnevno sprečavaju opasnu i čestu bolest: Neverovatno delovanje na ceo organizam!

Kisela zelena koćka bogata je karotenoidima poput vitamina C, beta karotena, luteina i zeaksantina, koji se pored ostalih zdravstvenih benefita, pokazao kao odličan u zaštiti vida, očiju i sprečavanju starenja
Medicina
17:52h Autor:
Tri kivija dnevno sprečavaju opasnu i čestu bolest: Neverovatno delovanje na ceo organizam!
Foto: Thinkstock

Već decenijama lekari pokušavaju da utvrde koji način ishrane je najbolji za zdravlje srca. Polovina njih zastupa ishranu sa niskim procentom masti, dok druga polovina stručnjaka tvrdi da je najbolje svesti šećere i ugljene hidrate na minimum.

I dok ove dve grupe ne prestaju sa raspravom, jedna dijeta je izdržala testiranja obe strane, a to je Daš dijeta (DASH - Dietary Approach to Stop Hypertension, ili dijetetski pristup sprečavanju hipertenzije). Ova dijeta fokusira se na nizak unos masti i soli, a podrazumeva unošenje dosta voća i povrća.

Nakon što je Daš dijeta postigla zavidan uspeh, naučnici su se fokusirali na istraiživanje koja je namirnica bila ključna u rešavanju problema visokog krvnog pritiska. Došli su do odgovora da su u pitanju antioksidanti iz kivija, a zatim je slasna zelena voćka došla na red za detaljna ispitivanja.

Studije su pokazale da kivi odlično deluje protiv visokog pritiska, stvaranja ugrušaka, kao i aktivnosti inhibitora angiotenzin konvertujućeg enzima, enzima koji sužava arterije i krvne sudove.

Skuvajte 4 cela limuna u šerpi: Tečnost pijte svaki dan 3 nedelje! Razlog je sjajan! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Lekovite moći kivija

Kisela zelena koćka bogata je karotenoidima poput vitamina C, beta karotena, luteina i zeaksantina, koji se pored ostalih zdravstvenih benefita, pokazao kao odličan u zaštiti vida, očiju i sprečavanju starenja!

Norveški stručnjaci želeli su da saznaju da li je ishrana bogata kivijem bolja od klasične ishrane bogate antioksidantima. Da bi to otkrili, podelili su 100 muškaraca pušača starosti od 44 do 74 godine u tri grupe.

Prva grupa jela je tri kivija dnevno, kao dodatak uobičajenoj ishrani. Druga grupa bila je na dijeti bogatoj antioksidantima, određenoj od strane nutricioniste. Treća grupa imala je uobičajeni jelovnik, bez posebnih uslova.

Sve tri grupe izbegavale su vitaminske suplemente i antioksidante, kao i asprine i lekove koji sadrže aspirin. Takođe, bio im je ograničen unos orašastog voća, bobica, nara, paradajza, čaja, kafe, a drugoj i trećoj grupi bio je zabranjen kivi, piše PeakHealthAdvocate.com.

Svakog jutra popijte čašu zlatne vode: Popravlja sve, od glave do pete! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svim muškarcima iz sve tri grupe testirani su nivo krvnog pritiska, rizik od formiranja tromba, indikacije sužavanja krvnih sudova. (OVDE pročitajte 6 znakova da će vam se stvoriti tromb!)

Nakon 8 nedelja, naučnici su otkrili da su muškarci iz prve grupe, oni koji su jeli kivi, spustili sistolni pritisak (gornji) za 10, a dijastolni (donji) za 9 mmHg!

Grupa koja je bila na dijeti sa antioksidantima takođe je snizila godnji pritisak za 10, ali nije bilo promena u donjem pritisku.

Osim toga, broj muškaraca koji su jeli kivi, a koji su bili smatrani za rizičnu grupu kada je u pitanju hipertenzija, takođe se smanjio. Ukupno, pritisak se snizio za u proseku 33 odsto.

Kada je u pitanju sužavanje krvnih sudova, kod muškarca iz grupe sa kivijem zapaženo je poboljšanje od čak 15 odsto. Takođe, kada je u pitanju enzim koji sužava arterije i krvne sudove, i tu se situacija popravila za 11 odsto. To je posebno ohrabrujuće, jer ukazuje na to da kivi pomaže da krvni sudovi ostanu dovoljno široki i da ne postanu zategnuti.

Pravo je čudo šta ova namirnica može: Krompir je zlato ako ga koristite ovako!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Grupa koja je bila na dijeti sa antioksidantima nije imala značajne pomake na ovim poljima.

Iako nisu sigurni koje jedinjenje iz kivija ima ovakvu moć, zaključili su sledeće:

"Unos kivija može da smanji rizik od kardiovaskulanih bolesti".

Ako nemate ideju kako da ubacite kivi u ishranu, evo nekoliko predloga:

- Dodajte ga u ovsenu kašu

- Iseckajte ga i dodajte u salatu

- Pomešajte sa jagodama i borovnicama i dobićete divnu voćnu salatu

- Napravite preliv za ribu ili piletinu: Iseckajte ga na kockice i izmešajte sa mladim lukom i nanom

Ostaje i standardna opcija - oljuštite kivi i uživajte!

Očistite arterije, sačuvajte srce i jetru: Čudesna tečnost izbacuje masnoće!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs