Obratite pažnju

Svaka žena mora da bude svesna: Zašto nam je neophodna kolposkopija?

Žene koje redovno obavljaju ginekološke preglede, uključujući i PAPA test, vrlo verovatno neće dobiti rak grlića, jer će abnormalnosti u citološkom nalazu otkriti već u početnom stadijumu
Medicina
01:26h Autor:
Svaka žena mora da bude svesna: Zašto nam je neophodna kolposkopija?
Foto: Shutterstock

Kolposkopija je pregled grlića materice pomoću posebnog mikroskopa (kolposkop), koji omogućava bolji uvid u veličinu i nivo promene ili lezije na grliću, a ređe se postupak proširuje i na matericu i vulvu.

Tokom pregleda, ginekolog postavlja dijagnozu i eventualno se, u dogovoru s pacijentom, odluči da li treba učiniti i zahvat uklanjanja polipa grlića materice, ektopiju (promene na grliću koje mogu uzrokovati krvarenje ili utiču na pH vrednost materice i povećavaju sklonost infekcijama) ili uzeti uzorka za biopsiju grlića materice.

Zašto je potrebna kolposkopija?

Kolposkopski pregled je potreban kod abnormalnog (lošeg) PAPA testa, kod promenjenog izgleda grlića materice, kod pojačanog sekreta, zbog krvarenja prilikom polnog odnosa ili nalaza polipa na grliću.

Ne smete ih ignorisati: Ovih 9 simptoma ukazuju na rak kod žena

Žene koje redovno obavljaju ginekološke preglede, uključujući i PAPA test, vrlo verovatno neće dobiti rak grlića, jer će abnormalnosti u citološkom nalazu otkriti već u početnom stadijumu.

Kolposkopijom se otkriva i određuje nivo promene na grliću materice koje se prate sve dok se ne vrate u normalu.

Ako su te promene višeg nivoa, preporučuje se uklanjanje područja abnormalnosti, kako bi se izbegao rizik razvoja u karcinom.

Ginekologu je nužan uvid u vašu ginekološku anamnezu, odnosno istorija abnormalnosti citološkog nalaza.

5 nepoznatih istina o menstruaciji: Svaka žena mora da zna!

Kako izgleda kolposkopski pregled?

Nakon što se smestite na ginekološki sto, nežno se stavlja instrument po imenu vaginalni spekulum u matericu (isti instrument koji se koristi za PAPA test). Tako se otvoraju zidovi vagine i omogućava dobar pogled na grlić.

Ne zaboravite da odete na vaš pregled najređe jednom godišnje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs