Slušajte svoje telo

Ne smete ih ignorisati: Ovih 9 simptoma ukazuju na rak kod žena

Umor, nadutost i uporan kašalj su samo neki od simptoma koje pripisujemo drugim uzrocima, dok krvarenja i promene na koži i tkivu iziskuju hitnu posetu lekaru
Medicina
18:50h Autor:
Ne smete ih ignorisati: Ovih 9 simptoma ukazuju na rak kod žena
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Mnoge od ovih simptoma smo u stanju da pripišemo raznim uzrocima, ali oni zapravo često mogu ukazivati na maligna oboljenja. Osluškujte svoje telo, idite redovno na kontrolne preglede i ne postavljajte sami sebi dijagnozu, jer se ove promene u organizmu često previđaju!

Promene na grudima

Ako napipate kvržicu, ispupčenje, neobične promene na bradavicama ili neobičan iscedak, to nipošto nemojte ignorisati. Čak i ako redovno odlazite na ultrazvuk ili mamografiju, svaka promena na grudima razlog je za odlazak kod lekara. Iako je 95 odsto promena benigno, to je najbolji način prevencije bolesti i spašavanja života.

Zašto se trzamo u snu i kako to sprečiti, saznajte OVDE.

Krv u stolici

Rak debelog creva je treće najčešće maligno oboljenje kod žena, a jedan od njegovih simptoma je i krvarenje iz rektuma. Krv u stolici će mnogi povezati s hemoroidima, ali, ako se uz tamnu ili svežu krv javljaju i simptomi poput promena u redovnosti ili izgledu stolice, obavezno posetite lekara. Kolonoskopija je pregled koji spašava živote, isto kao i brzo uočavanje simptoma - ističu medicinski stručnjaci.

Neobičan iscedak i neredovna menstruacija

Iako je vaginalni iscedak uobičajen, ako je on dugotrajan, ima intenzivan miris ili sadrži sukrvicu, to može biti i znak raka grlića materice. Još jedan znak upozorenja je krvarenje nakon menopauze, odnosno kod žena koje nisu imale menstruaciju duže od 12 meseci.

Šta ukazuje na probleme sa štitnom žlezdom, pročitajte OVDE.

Promene u limfnim čvorovima

Ako su limfni čvorovi bolni, tvrdi ili veći nego što je uobičajeno, posetite lekara. To se posebno odnosi na limfne čvorove u području vrata i pazuha, kao i one koji se ne mogu povezati s prethodnom bolešću ili upalom. Oni mogu upućivati na pojavu karcinoma štitne žlezde, ali i drugih bolesti. Biopsija čvora je učinkovit i proveren način analize čvora.

Nadutost

Rak jajnika prvi je po smrtnosti među malignim bolestima reproduktivnih organa, a zbog njegovih zbunjujućih simptoma često se naziva i tihim ubicom. Stručnjaci ističu da je upravo nadutost prvi znak pojave bolesti, a ona se kasnije razvija u probleme s obavljanjem male i velike nužde, bolove u leđima i karlici. Kod pojave ovih simptoma treba uraditi ultrazvuk, ginekološki pregled i izvaditi tumorske markere u krvi.

Kako razlikovati alergiju od prehlade, saznajte OVDE.

Neobjašnjivo mršavljenje ili gojenje

Ako odjednom izgubite ili dobijete više od pet kilograma, a ne menjate svoje prehrambene ili navike vežbanja i ta praksa se nastavlja mesecima, to je očigledan znak da u organizmu nešto nije u redu. Većina obolelih od raka potvrdili su kako su mesecima mršavili pre odlaska kod lekara, a iako to može biti znak prekomernog rada štitne žlezde ili dijabetesa, veće promene u težini zahtevaju opsežan sistematski pregled.

Uporan kašalj

Svaki kašalj koji ne prolazi dve do tri nedelje nakon bolesti, alergije ili prehlade, znak je za posetu lekaru. To se posebno odnosi na pojavu sukrvice uz kašalj, a povezan je i sa pušenjem. Stručnjaci tvrde da je pušenje glavni krivac pojave raka kod žena, ali od raka pluća mogu oboleti i nepušači. Rendgenski snimak pluća kao i CT skener otkloniće sumnju na postojanje bolesti.

Koji su prvi simptomi depresije, saznajte OVDE.

Stalan umor

Hroničan umor koji se ne popravlja ni nakon dužeg razdoblja odmora i spavanja uopšteno je simptom koji može upućivati i na maligne bolesti. Leukemija, karcinomi probavnog trakta i drugi tumori mogu dovesti do pojave umora, zbog čega je vrlo bitno naći konkretan uzrok. Bilo da je reč o manjem ili većem zdravstvenom problemu, najvažnije je znati uzrok - ističu stručnjaci.

Promene na koži

Bilo da je reč o mladežima, pigmentisanim mrljama ili ranama na sluzokoži koje ne zarastaju, svaka promena je razlog za savetovanje sa lekarom. Pojava novih mladeža ne mora biti razlog za brigu, ali svakako posetite dermatologa ako mladež počne da krvari ili menja boje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs