Obratite pažnju

8 biljaka koje spasavaju život: Prva pomoć u opasnim situacijama!

Jako je važno da poznajemo lekovite mogućnosti tih biljaka i pravilnim korišćenjem spasemo sopstveni život
Medicina
14:20h Autor:
8 biljaka koje spasavaju život: Prva pomoć u opasnim situacijama!
Foto: Thinkstock

Ako se nađemo u nekoj nepredvidivo opasnoj situaciji, može se desiti da nam određene lekovite jestive biljke pruže pomoć da opstanemo pod takvim okolnostima. U tom smislu, jako je važno da poznajemo lekovite mogućnosti tih biljaka i pravilnim korišćenjem spasemo sopstveni život. Nikad se ne zna na šta čoveka život može da primora i u kakvu opasnu situaciju može da ga smesti. U jednom trenutku, svako od nas može pešačiti po ulici, a da se već u sledećem momentu iz nekog razloga bori za svoj život.

Biljke koje upijaju stres i depresiju vlasnika: Bar neku od ovih 10 brzo unesite u kuću!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Moguće je da se tada nađemo u takvoj situaciji da nam određene lekovite ili divlje biljke na neki način obezbede preživljavanje ili čak spasu život. Zbog ovakvog njihovog dejstva važno je znati više o njima i načinima na koje one deluju.

Može se izdvojiti bar 8 takvih biljaka, čije je lišće ili korenje jestivo ili su njeni delovi korisni kod tretiranja opasnih povreda.

1. Aloja

Lepljivi gel koji se nalazi unutar debelih i sočnih listova aloje ima jaka antibakterijska svojstva, koja mogu da posluže za lečenje uboda insekata, posekotina i opekotina. Aloja ima tu moć da spreči smrtonosnu infekciju koja se može razviti na ozleđenim mestima.

Biljka koja uništava rak: Monah je 20 godina proučavao, otkriva čudesan recept! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Monarda

Ova biljka ima više imena – bergamot, konjska metvica, metvulja ili indijanska kopriva. Njeni crvenkasto­purpurni cvetovi potopljeni u toplu vodu mogu da stvore čaj prepun antibakterijskih svojstava, koji je u stanju da savlada febrilna stanja (groznicu).

3. Kupina

Kupine nisu samo ukusno i hranljivo voće, već isto tako mogu pomoći da se zaustavi dijareja, koja može da postane i smrtonosna ukoliko se ne leči. Ako kupinama trenutno nije sezona, korisno je njihovo korenje tako da i žvakanjem ovog dela biljke može da se oseti olakšanje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Resnik

I ova biljka spada u one koje imaju više imena u zavisnosti od krajeva ovog regiona. Biljka resnik je poznata i kao konopljuša, divljaka, grozničnica, ustuk, razhodluk, Dušanovo perje, konopljika i rashodnik. Čaj napravljen od lišća ove biljke može da leči temperaturu, ali treba biti oprezan jer preterano korišćenje u medicinske svrhe može biti smrtonosno.

5. Macina trava

Macina trava, poznata i kao očajnica, biljka je koja može da smanji temperaturu i razbistri glavu, a uspešna je i kod situacija depresije i anksioznosti.

Očajnički želite bebu: Čaj od ove biljke leči sterilitet i ima veliku moć! (RECEPT)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Bokvica

Bokvica je česta korovska biljka, ali ima značajne zdravstvene prednosti. Ona može da izvuče otrov od ujeda opasnih insekata. Dovoljno je samo žvakati nekoliko listova, a zatim ih ispljunuti ili držati ih na području ujeda nekoliko minuta.

7. Žalfija

U situacijama kada se preživljava, dijareja je poslednja stvar koja nam je potrebna. Kao i kod kupine, čaj skuvan od listova žalfije može da reši problem stomačnih tegoba.

Zapreti li smrt, po žalfiju u vrt: 24 lekovita preparata od ove čudesne biljke! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

8. Hajdučka trava

Hajdučka trava, kao što joj i samo ime kaže, u stanju je da oporavi čoveka od teških rana. Na mesta gde su krvarenja, dovoljno je podvezati ovu biljku kao oblog, ali će pomoći i žvakanje lišća ove biljke kako bi se sprečilo odlivanje krvi.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs