SILOVANJEM MI JE NAPRAVIO DETE I TRAŽIO DA POBACIM: Kad se porodila na sudu je PONIŽENA, priča očajne majke iz Zadra

Jeziva priča majke iz Zadra koja je svom snagom jurila pravdu

Ljubav
23:11h Autor:
SILOVANJEM MI JE NAPRAVIO DETE I TRAŽIO DA POBACIM: Kad se porodila na sudu je PONIŽENA, priča očajne majke iz Zadra
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Četrdesetdvogodišnja žena iz Zadra podelila je svoju tešku životnu priču o tome kako je postala žrtva seksualnog napada, zatrudnela kao posledica tog odvratnog čina, a potom joj je napadač oduzeo dete, prenosi Jutarnji list.

"Silovanje sam doživela u decembru 2010. godine od strane muškarca iz drugog grada. Nismo bili u vezi, već smo se tek nedavno upoznali. Te nedelje je bio u Zadru, pa smo se dogovorili da ga sačekam u mom kraju. Planirali smo otići do benzinske pumpe gde je bio kafić, gde smo planirali popiti kafu. Međutim, kada je prošao pored pumpe, nije stao, što me počelo plašiti. Onda me odvezao nekoliko kilometara dalje u izolovano mesto i silovao u svom automobilu. Pet nedelja kasnije otkrila sam da sam trudna. Potičem iz porodice vernika i sama sam vernica. Odlučila sam se za očuvanje tog deteta", izjavila je ova žena za Jutarnji list, nastavljajući svoju priču.

Tužna žena
foto: Ilustracija / Shutterstock

"Muškarac koji me silovao, tražio je tokom cele trudnoče, da pobacim, a kad je shvatio da to neću učiniti, nastavio je da me psihički maltretira i zastrašuje. Govorio mi je da će od deteta napraviti uličara, davati mu alkohol, da će uništiti i njega i mene. Dva meseca pre rođena deteta banuo je bez najave u našu porodičnu kuću, vikao i udario glavom o zid, što me je uplašilo pa sam izjurila napolje. Sustigao me na stepenicama i uhvatio za ramena. Pala sam niz stepenice i prokrvarila. Posetio me je i u porodilištu i rekao da ga se nikada neću rešiti. Bila sam u silnom strahu da će nešto uraditi detetu i meni. Nakon rođenja deteta znao je nenajavljeno da bane u našu kuću, jednom i u pratnji svojih roditelja. Jednom prilikom istrgnuo mi je dete iz naručja i tresao ga tako da je dete od plača pocrvenelo pa poplavelo. Tada smo ga prijavili policiji i više nije dolazio u našu kuću".

Usledio je mučan sudski proces oko starateljstvo nad detetom, praćen obrtima i kontradiktornim psihološko-psihijatrijskim nalazima, koji je trajao šest godina.

U oktobru 2013. Županijsko državno tužilaštvo je odbacilo njenu prijavu za silovanje, nakon čega je ona započela privatni proces i sama podnela tužbu za silovanje. Na osnovu njene tužbe je sudija Županijskog suda u septembru 2014. doneo rešenje o pokretanju istrage i na 10-ak stranica obrazložio da postoji osnovana sumnja da se silovanje dogodilo.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Muškarac kog je tužila podneo je žalbu na rešenje o istrazi i u maju 2015. je sudsko veće zadarskog Županijskog suda i obustavilo istragu o silovanju, a njenu tužbu odbacilo.

Opštinsko državno tužilaštvo u Zadru je na osnovu kaznene prijave oca deteta u oktobruu 2013. podnelo optužnicu protiv nje- zbog kaznenog dela lažnog prijavljivanja silovanja. I dok je sa jedne strane istraga zbog silovanja bila obustavljena, Opštinski sud u Zadru je sedam godina sudio njoj zbog lažnog prijavljivanja, navodi hrvatski list.

Dete nakon šest godina oduzeto majci

Postupak o starateljstvo nad djetetom okončan je u jesen 2017. presudom zadarskog Županijskog suda, ta odluka bila je šok i za dete i za majku.

Dečak je šest godina živeo sa majkom, bakom, dekom i ujakom, a nakon sudske presude majka je imala 15 dana roka da sina preda muškarcu kog je prijavila za silovanje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Kada to nije učinila u predviđenom roku, u februaru2018. policija joj je prisilno oduzela dete i predala ga ocu, u drugu, nepoznatu porodicu, u nepoznat grad, piše Jutarnji list.

"Majka je dobila pravo da viđa dete jednom nedeljno na dva sata, i to uz nadzor Centra za socijalni rad. Vrhovni je sud odbio njen zahtev za revizijom presude, a Ustavni sud je odbio njenu tužbu.

"Mog sina su sa šest godina predali silovatelju, iako s njim nikada nije proveo ni minut i uprkos medicinskoj dokumentaciji u kojoj piše da za detetov rast i razvoj nije dobro da bude u njegovoj blizini. Odveli su mi ga u potpuno novu sredinu, u Split, što je protivno svim pravilima struke. Sin mi je od šoka zanemeo", rekla je majka koja je tužila državu zbog oduzimanja deteta Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Stil/Jutarnji.hr

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs