MIHAIL LITVAK OTKRIVA KOJU REČENICU PAROVI ČESTO KORISTE A NIJE IZRAZ LJUBAVI: Ukazuje da je ona zapravo znak UPOZORENJA

Ruski psiholog otkriva koja rečenica nije izraz ljubavi, već upozoravajući znak a parovi je često koriste.

Ljubav
Autor:
MIHAIL LITVAK OTKRIVA KOJU REČENICU PAROVI ČESTO KORISTE A NIJE IZRAZ LJUBAVI: Ukazuje da je ona zapravo znak UPOZORENJA
Ruski psiholog Mihail Litvak na temu ljubavi, Foto: Shutterstock

Poznati ruski psiholog Mihail Litvak ističe da je upravo ova rečenica upozoravajući znak koji može ukazivati na nezdravu dinamiku u vezi.

Ljubav je jedini način da shvatimo drugo ljudsko biće u najskrivenijem jezgru njegove ličnosti. Niko ne može razumeti suštinu druge osobe ako ne voli. Duhovni čin ljubavi ga čini sposobnim da uoči bitne crte i osobine voljene osobe, kao i skrivene potencijale koji još nisu ostvareni. Svojom ljubavlju osposobljava voljenu osobu da ostvari prikrivene mogućnosti budeći u njoj svest o onome šta može i šta treba da postane (V. Frankl).

Mihail Litvak
foto: Printscreen/Youtube/ Самопознание.ру – портал о тренингах и семинарах

Jedna od bitnih razlika između zaljubljivanja i ljubavi je ta da ljubav zahteva testiranje realnosti da bi se uvideli realni kvaliteti voljene osobe. Zaljubljivanje može da preraste u ljubav, ali da bi do toga došlo potrebni su određeni uslovi.

Ovo je rečenica koja bi mnoge nasmejala a glasi: „Ne mogu živeti bez tebe.“

Kako Litvak kaže, ova izjava nije dokaz ljubavi. Ako partner kaže da vam je potreban za preživljavanje ili da ne može živeti bez vas, to nije dobra stvar. Ova izjava može ukazivati na osobu koja je u stanju zavisnosti na ovaj ili onaj način.

Dr Ričard Kukerli smatra da ova rečenica može da otkrije i nekoga ko doživljava stanje infantilne zavisnosti i pogrešno veruje da je to ljubav.

Takvi pojedinci doslovno osećaju da ne mogu da žive bez svog partnera. Očekuju od te osobe da bude njihov predani emocionalni skrbnik – slično kao majka prema svojoj bebi.

Dakle, kada vam neko kaže da vam je potreban ili da ne može da živi bez vas, to može da znači da vas nesvesno moli da postanete njegov „roditelj“ na emocionalnom nivou, a on vaše emocionalno dete.

Par, Ljubav
foto: Shutterstock

Ovakva dinamika ne može da dovede do zdravog i ravnopravnog odnosa između partnera i ne dopušta razvoj prave ljubavi.

To znači da partner nije s vama jer ne može drugačije (npr. boji se da bude sam, ne može sam ili je zavistan od vas), već zato što je svesno odlučio da bude sa vama – jer ceni vaše prisustvo, ceni vas kao osobu i želi da deli svoj život s vama. Naravno, to nije tako jednostavno kao što zvuči.

Ako vi ili vaš partner osećate da ste suviše zavisni jedno o drugom, možete krenuti zajedno putem istraživanja uzroka ovog stanja. Možete potražiti odgovarajuću terapeutsku pomoć i uz pomoć treće osobe istražiti dinamiku u kojoj ste se našli, prenosi Danas.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs