DETALJI AFERE MERILIN MONRO I KENEDIJA KOJI SU ŠOKIRALI JAVNOST: Nije baš sve kako su prestavili, daleko je "HLADNIJE"

Život Merilin Monro i veza sa tadašnjim američkim predsednikom i dalje su među omiljenim temama kako istoričara, tako i medija.

Ljubav
Autor:
DETALJI AFERE MERILIN MONRO I KENEDIJA KOJI SU ŠOKIRALI JAVNOST: Nije baš sve kako su prestavili, daleko je "HLADNIJE"
Detalji afere Merilin Monro i Kenedija, Foto: Profimedia

Merilin Monro je bila jedna od najglamuroznijih i najtraženijih zvezda svog vremena. Džon F. Kenedi je bio predsednik Sjedinjenih Država.

Nakon što je Merilin u maju 1962. na proslavi Kenedijevog 45. rođendana izvela čuvenu numeru „Srećan rođendan predsedniče“, pojavile su se glasine o aferi — i te glasine su opstajale kroz istoriju, iako su detalji o vezi između njih dvoje zapravo prilično retke.

Merilin tokom izvođenja čuvene rođendanske numere
Merilin tokom izvođenja čuvene rođendanske numere foto: Kobal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prvi put je potvrđeno da su Merilin i Kenedi bili na istom mestu u isto vreme na aprilskom balu u Parizu 11. aprila 1957. u hotelu Valdorf-Astoria u Njujorku; Merilin je bila tamo sa svojim tadašnjim mužem, dramaturgom Arturom Milerom, dok je Džon prisustvovao sa svojom suprugom Džeki i sestrom Džunis Kenedi Šrajver.

Oboje su bili u centru pažnje tokom cele noći, ali na tom događaju nije došlo do njihovog susreta. Verovatnije je da su se Džon i Merilin prvi put sreli na večeri koju je organizovao glumac Piter Loford 1961.

Piter je bio oženjen Džonovom sestrom Patrišom, sa kojom se Merilin sprijateljila tokom snimanja filma "Hajde da vodimo ljubav". Takođe su imali zajedničkog prijatelja Frenka Sinatru, koji je bio veoma blizak sa Piterom i koji je nakratko izlazio sa Merilin nakon njenog razvoda od Artura Milera.

Mnogi istoričari koji su pratili život i rad Merilin Monro, uključujući uvaženog biografa Donalda Spota, koji je napisao knjigu "Merilin Monro: Biografija" iz 1993., navode da je najverovatnije vreme kada su Merilin i Kenedi mogli da imaju prvi intimni susret bio onaj tokom zabave u kući Binga Krosbija u Palm Springsu, 24. marta 1962.

Prava istina njihovog odnosa je ostala tajna
Prava istina njihovog odnosa je ostala tajna foto: Profimedia

Merilinin maser i blizak prijatelj Ralf Roberts ispričao je Spotu da je dobio poziv od glumice koja ga je upitala za tehnike masaže mišića leđa i da je tada „čuo prepoznatljiv bostonski naglasak u pozadini” pre nego što je glumica spustila slušalicu.

Ralf Roberts je dodao: „Merilin mi je rekla da je te noći u martu jedan jedini put bila intimna sa Kenedijem. Mnogo ljudi je posle tog susreta mislilo da tu ima mnogo više od toga. Ali Merilin mi je ostavila utisak da je to nije bio veliki događaj ni za jedno od njih: desilo se jednom, tog vikenda, i to je bilo to."

Pravih dokaza o aferi nije postojalo
Pravih dokaza o aferi nije postojalo foto: Profimedia

Donald Spoto je takođe napisao: „Nijedan ozbiljan biograf ne može da dokaže postojanje afere između Merilin i tadašnjeg predsednika Kenedija. Sve što možemo sa sigurnošću reći je da su se glumica i predsednik sreli četiri puta, između oktobra 1961. i avgusta 1962. godine, i to je sve."

Pokojna glumica Suzan Strazberg, čiji je otac Li bio Merilin učitelj glume i koja je Merilin smatrala svojom"polusestrom", napisala je u nedovršenim memoarima da je Merilin provela tu noć sa predsednikom, ali je negirala bilo kakvu aferu koja se kasnije navodno nastavila.

Bilo je u lepo spavati sa harizmatičnim predsednikom“, reči su koje je joj je jednom prilikom uputila Merilin, dodajući da je „ Monro uživala zbog cele drame i tajnovitosti koja je vrtela oko te navode afere, ali da Kenedi nije bio čovek sa kojim je želela da provede život, i to je vrlo jasno rekla."

Navodno je te noći u Krosbijevoj kući Džon zamolio Merilin da nastupi na njegovoj predstojećoj rođendanskoj zabavi u Medison Skver Gardenu.

Dana 19. maja 1962, Merilin je, odevena u haljinu sa šljokicama koja je savršeno istakla njene obline, otpevala čuvenu numeru za Kenedija. Način na koji je to uradila dodatno je podgrejalo nagađanja. Glasine o aferi su se rasplamsale, a mnogi su se to veče utkrivali da ih uslikaju zajedno i na bilo koji način dovedu u kopromitujući položaj.

Ipak, jedina fotografija koja ih dovodi u bilo kakvu vezu je ona na kojoj su Merilin, Džon i njegov brat Bobi Kenedi, na kojoj razgovaraju tokom zabave u domu filmskog izvršnog direktora Artura Krima.

Manje od tri meseca nakon čuvenog nastupa, Merilin je umrla od slučajnog predoziranja barbituratima, ostavljajući za sobom čitav niz nepotvrđenih glasina o vezi između nje i predsednika (da ne spominjemo njegovu moguću umešanost u njenu smrt).

Uprkos dobro potkovanoj činjenici da je Kenedi voleo da švrlja, najverovatnije je da je njegova veza sa Merilin bila ništa više od afere za jednu noć. Da li je to bilo zanimljivo i intrigantno? Da. Ali da li je to zaista bila burna, dugotrajna afera kako je u javnosti predtavljena? Svi znaci ukazuju da je odgovor na ovo pitanje "Ne".

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs