REKAO JOJ JE: "Udaj se za mene, jer ću do 30e biti MILIONER", ALI NIJE ZNALA DA NA SVETU NEMA VEĆE STIPSE OD NJEGA

Ljubavna priča Vorena i Suzan Bafet je nešto što nema veze sa romantikom, a opet toliko mnogo ljubavi isijava iz nje

Ljubav
09:14h Autor:
REKAO JOJ JE: "Udaj se za mene, jer ću do 30e biti MILIONER", ALI NIJE ZNALA DA NA SVETU NEMA VEĆE STIPSE OD NJEGA
Voren i Suzi Bafet, Foto: Richard Ellis / Zuma Press / Profimedia

Voren Bafet je bio buckast dečak sa rumenim obrazima i debelim naočarimi za vid koji je izgledao mnogo mlađi za svoje godine i od kojeg su devojke bežale kao "đavo od krsta". Njegov smisao za razgovor svodio se na matematičke probleme i izveštaje o akcijama.

"Moraš se udati za mene. Do svoje tridesete postaću milioner ili ću skočiti sa nebodera," rekao bi svakoj svojoj novoj devojci dok su mu se one otvoreno podsmevale.

Svi u Omahi su znali za sin kongresmena Huarda Bafeta koji je pao na ispitima u poslovnoj školi, ali isto tako koji je sa samo šest godina zaradio svoj prvi novac, da bi sa 11 godina učestvovao na berzi.

Suzi Tomson je bila lepuškasta devojka za kojom su momci jurili. Patrijahalno vaspitana bila je spremna da uradi onako kako joj roditelji kažu, a oni su joj lepo savetovali da se uda za Vorena Bafeta.

Suzanin otac, poznati psihijatar u Omahi, jednom joj je rekao: "Slušaj, kćeri, udaj se za Bafeta - on ima potencijal."

I tako je Suzan odlučila da se uda za poetncijalnog bogataša, ali tada nije znala da joj je džaba svo bogatstvo ako njen muž ne želi da potroši ni centa.

Na medenom mesecu dočekali su je prvi problemi: na pola puta do romantične destinacije Voren je sreo finansijskog analitičara i potpuno zaboravio za svoju suprugu. Ostavio ju je da ga čeka sama satima u kolima.

Suzan je plakala, ali je bila vaspitana u duhu hrišćanstva i mislila je da se ljubav zasniva na odricanju. Ako joj je Bog namenio ovog čoveka, onda će ona da ga voli ma kakav god on bio.

Prvi put je bila istinski ljuta na svog muža nakon rođenja svog prvog deteta. U to vreme su živeli u Njujorku i Voren je već imao solidno bogatstvo. Međutim, nije želeo da se "istroši" za krevetac za bebu. Prva kolevka Suzi Jr. bila je preuređena komoda sa rasprodaje nameštaja.

Mladi otac se pravdao rečima: "Razumite me, ja sam dužan da stvorim bazu za budući kapital." Bafetu se činilo da nema potrebe da objašnjava više: ona mora da razume da ga svaki potrošeni cent udaljava od njegovog negovanog sna da do tridesete godine postane milioner.

Nikada joj nije pričao o svom poslu, a jednom je priznao da se plaši da progovori u snu i izvali neku poslovnu tajnu. U svetu biznisa osećao se kao kod kuće dok se sa njom i decom osećao nesvaćenim.

U stvarnom svetu, Voren je bio bespomoćan kao beba. Suzi mu je vezala kravatu, plaćala račune, popravljala sve po kući, čuvala kuću, podizala troje dece i stalno tešila muža.

Voren Bafet
foto: CHRIS KLEPONIS / AFP / Profimedia

Voren nije imao ni snage ni hrabrosti da prizna sebi da je ono čega se najviše plašio da bude sam kod kuće – van kancelarije se osećao tako izgubljeno, tako bespomoćno i patetično...

Kada bi Suzan pozvala društvo, Bafet bi nestao u svojoj kancelariji ostavljajući je samu.

Suzi je mislila da život sa milionerom neće biti tako loš: letenje poslovnom klasom, letovanje na Baliju, sve vrste lepih sitnica! Avaj, pogrešila je: zaradivši svoj prvi milion, a zatim još jedan i još jedan, Voren se uopšte nije promenio - i dalje je brojao svaki cent i iskreno nije razumeo zašto trošiti novac na gluposti...

Nije hteo da deci plati dobru školu pa su Suzi, Huard i Piter išli u državne škole. Kada je ćerka položila vozački, Voren joj je savetovao da se zaposli kao prodavačica, da štedi i sebi kupi automobil.

Nije ni čudo što su deca bila tako hladna prema njemu.

"Nije te briga za nas. Živiš kao da imaš povez preko očiju," rekao mu je najmlađi sin, isti onaj momak kojeg je Voren zavao "Piter, koji hoće da mi uđe u testament."

Kada se njegova ćerka udala, obratila se ocu za kredit za kupovinu kuće. Otac joj je ledeno odgovorio: "Zašto ne odeš u banku kao i svi ostali?"

Kada su deca odrasla, porodična veza je potpuno prekinuta, a tu je bila i ova žena...

Ketrin Grejem

Ketrin Grejem je bila vlasnica uticajnog lista The Vashington Post. Upoznali su se slučajno. Bafet je želeo da kupi udeo u novinama i pregovarao je sa akcionarima. Voren se zainteresovao za ovu ženu jer su govorili istim jezikom. Razumeli su jedno drugo bolje nego iko. Ona je imala 50, a on je tek napunio 40 godina.

Voren je ušao u odbor direktora Vašington posta i sve više vremena je provodio u Njujorku, dok je njegova žena bila u Omahi. Naravno, Voren je imao društvo - Ketrin je bila sa njim. Čak je sa njim išla i na privatna putovanja, odmore, dok su svima pričali kako su samo prijatelji.

Suzan je imala 40ak godina i razmišljala je da se razvede. Odlučila je pre svega da uradi nešto za sebe, pa je započela karijeru o kojoj je uvek maštala - karijeru džez pevačice.

Iznenađujuće, ispostavilo se da je Suzan rođena zvezda kabarea: njen program je privlačio sve više gledalaca. Postepeno, gospođa Bafet je počela da ima obožavaoce, a kasnije i menadžere koji su organizovali njene turneje po drugim gradovima. Scenski uspeh vratio je Suzi samopouzdanje. U dobi od četrdeset pet godina konačno se odlučila: napustila je kuću u Omahi i iznajmila mali stan u siromašnoj oblasti San Franciska u kojem je živela sama.

Voren je, nakon njenog odlaska, bio zbunjen: kod kuće su ga čekali ormarići, u kojima je bilo nemoguće pronaći bilo šta i prazan frižider. Nekoliko puta se pojavio na važnom sastanku u izgužvanoj košulji, a jednom mu je prišla lična sekretarica i šapnula mu na uvo da postoji nesklad u boji u paru njegovih čizama.

Voren nije želeo razvod, a Suzi nije insistirala. Ali iz nekog razloga, u poslednje vreme, sve češće je razmišljala o njemu ...

A onda mu je našla ženu koja će da bude domaćica u njegovom domu. Astrid Menks je radila kao konobarica u kafeu u kojem je nastupala Suzi. Suzi je zamolila Astrid da pomogne Vorenu u kući, da zameni nju u svim kućnim poslovima.

Astrid je rado prihvatila i svi su bili na dobitku: Suzan je imala svoju karijeru, Astrid je imala krov nad glavom, a Voren ženu koja se brinula o njemu.

Suzan je živela odvojena od svog muža Vorena sve do smrti 2004. godine kada je umrla od raka.

Voren je nastavio da se bogati, da bi dve godine nakon smrti svoje supruge Suzan zaprosio Astrid 30. avgusta 2006. godine. Imao je tada 76. godina.

A šta se desilo sa decom Vorena i Suzan?

Niko nije pošao stopama svog slavnog oca. Huard je zasejao kukuruz na zemlji koju je dobio od svog oca "pod standardnim uslovima zakupa".

Piter je postao kompozitor i osvojio je Emi nagradu.

Suzan je postala domaćica.

Voren Bafet danas ima 92 godine i smatra se najuspešnijim biznismenom na svetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs