VAŽILA JE ZA NAJVEĆU DAMU, A ONDA JE ZAVELA OŽENJENOG FRAJERA: Želela je da mu rodi dete, a on ju je UNIŠTIO ISTINOM

Prava tragična ljubav u životu Odri Hepbern, nikada se nije pomirila sa činjenicom da sa Vilijamom Holdenom nije osnovala porodicu.

Ljubav
Autor:
VAŽILA JE ZA NAJVEĆU DAMU, A ONDA JE ZAVELA OŽENJENOG FRAJERA: Želela je da mu rodi dete, a on ju je UNIŠTIO ISTINOM
Ljubavna priča Odri Hepber i Vilijama Holdena, Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

O velikoj ljubavi čuvenih holivudskih zvezda Vilijama Holdena i Odri Hepbern i danas se dosta priča i piše, a posle toliko godina, na provršinu su isplivali i neki manje poznati detalji koji su šokrali svet. Spojila ih je romantična komedija Sabrina 1954. godine u kojoj su zajedno glumili, ali emocije su se prenele i u stvaran život, a zbog njih je cela javnost bila na nogama.

Naime, Holdenova supruga Ardis je odavno naučila da "zažmuri na sve prevare glumca" sve dok joj se Vilijam svake noći vraćao kući. Međutim, pri prvom susretu sa Odri, shvata da između njih vlada neverovtna privlačnost, te počinje na nju da gleda kao na najveću neprijateljicu koja može da joj preotme muža.

Odri Hepbern, Vilijam Holden
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Susret u Holivudu

Kad je stigla u vilu u džordžijanskom stilu u Holivudu koju je dizajnirao poznati arhitekta Pol Vilijams, Odri Hepbern je imala dobar razlog da bude nervozna. Unutra nije bio samo njen dečko u kojeg je bila ludo zaljubljena, već i njegova žena, koja je žarko želela da je upozna. Bil Holden zamolio je Odri da dođe da upozna njegovu ženu, kao što je to činio sa mnogim svojim prethodnim ljubavnicama.

Prema novoj knjizi o njihovoj aferi, Hepbern je bila 'najgora noćna mora Holdenove supruge' , jer nosilila titulu kulturne lepotica koja je dobro govorila i potpuno je oduševila Vilijama. Ardis nije trebalo dugo da shvati šta mora da uradi - postavila je čuvenom zavodniku ultimatum i zahtevala je da odmah prestane da se viđa sa tom ženom.

Međutim, taj zahtev je Holedn ignorisao, ali se romansa sa Odri svakako ubrzo okončala, a legendarna dama se osetila potpuno izdano. Zaljubili su se uprkos neodobravanju Hepburnine majke, koje je usticala da nisu jedno za drugo, jer su došli iz potpuno različitih sredina. On je bio sin školskog učitelja i industrijskog hemičara iz malog grada Ilinoisa koji je tek nekoliko godina ranije stekao slavu svojim ulogama u Bulevaru Sunset i Stalagu 17. Dok je Odri ćerka evropskog plemstva, simbol mode koji je pobedio Elizabet Tejlor za ulogu u Rimskim praznicima, osvojivši Oskara za najbolju glumicu.

Odri Hepbern, Vilijam Holden
foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Holden nije mogao da dočeka da upozna Odri

U vreme kada je trebalo da počne snimanje Sabrine, Hepbern je raskinula veridbu sa Džejmsom Hansonom, bogatim britanskim industrijalcem i članom Doma lordova, rastanak koji Epstajn opisuje kao „neprijatan“. '. Preselila se u Los Anđeles. Holden je bio "opsesivan" u pogledu susreta sa Hepbern, piše i s pravom ju je označio kao nekoga ko je želeo da muškarac napravi prvi korak - što je i učinio. Stvari su brzo napredovale, a između njih se rodila ogrimna strast. Hepbern je Holdena videla kao svog "anđela čuvara".

Dok je Vilijam Odri doživljavao kao svoju "vrhunsku primabalerinu", jer je imala takvo držanje. Izvodio ju je na večere nakon snimanja na udaljena mesta, a onda su išli u romantične šetnje. Holden ju je kasnije nazvao "ljubav mog života". Epštajn piše: „Par je delio emocionalnu intimnost koja je isključivala reči. Jedan njegov osmeh i znala je da je shvaćena'.

Uhvaćeni na delu

Čudesno su uspeli da sačuvaju svoju aferu podalje od tabloida, iako su bili uhvaćeni u intimnom trenutku kada je član ekipe Sabrine bez kucanja upao u Holdenovu svlačionicu. Da je to postalo javno, bilo bi katastrofalno za Hepbern – njen imidž Pepeljuge bi bio uništen i bila bi označena kao kućni razbojnik. Ali to nije značilo da će izbegavati da upozna Ardis, bivšu glumicu čije je umetničko ime bilo Brenda Maršal i koja je bila bliska prijateljica sa Nensi Regan. Holden je organizovala sastanak i kada je Hepbern videla svog rivala bila je "impresionirana", piše Epstajn.

U Hepbernovim očima Ardis je bila „prelepa"!

„Ali prelepa Ardis je u Odri probudula takmičarski duh. Hepbern je podigla glavu, odavala jedan od svojih ubistvenih osmeha i rekla: "O, tako mi je drago što se te upoznao'". Ardisovo srce mora da se smrzlo pri pogledu na nju – evo ovog blistavog stvorenja, petnaest godina mlađeg od nje, koje nije bilo samo lepo, već je imalo jedinstvene kvalitete i gotovo duhovnu gracioznost.

„Ostale koje je Bil dovodio kući su bile lepe, ali ne ovako; za ovo nije bila spremna. Za razliku od mnogih holivudskih lepotica daleko od kamere, Odri je čak imala i prelep glas!

Tokom večeri Ardis je videla da se 'događa nešto mnogo više' u odnosu na prethode veze njenog muža – spoznaja zbog koje je zahtevala da prestanu da se viđaju.

Holdenova i Hepbernova afera jeste završila, ali se radilo o pitanju dece, a ne zbog želja njegove žene. Epstajn piše da je tokom njihove romanse Idri često isticala kako želi troje ili četvoro dece.

Jednom, dok su živahno ćaskali o imenima svoje buduće dece, iznenada se na Billovo lice uvukao postiđeni osmeh, naglašen strahom. Rekao joj je da je jedina stvar koju ne mogu da imaju zajedno su upravo deca. Sećao bi se fiksiranog izraza u njenim očima; kako je stajala i gledala ga kao povređeno, zbunjeno dete."

Hepbernova nije mogal da poveruje u činjencu da je Vilijam bio podvrgnut vazektomiji na nagovor svoje žene. To je bila najbolnija istina za nju. Holden se nadao da ga ona neće mrzeti, ali poverenje među njima je nestalo. Epštajn piše da je Hepbern odmah okončala tu vezu

U tom trenutku Mel Ferer je ponovo ušao u njen život. Hepbern je bila zadovoljna što je videla problematičnog glumca i reditelja jer su njegova 'pažnja i osećaj romantične hitnosti' bili savršeni tonik za Holdena. Ferer je već imao četvoro dece iz prethodnih veza, ali je ubedio Hepbern da će ona biti u fokusu njegovog života.

1 / 5 Foto: Profimedia

„Sintetička srdačnost ispunila je prostoriju. Odrine oči izbegavale su Billove. Njegove krvave oči naglašavale su njegovu ljutnju. Očigledno je bio čovek koji je nosio baklju."

U kasnijim godinama Hepbern i Holden će se osvrnuti na vreme koje su proveli zajedno, diveći se nevinosti svega toga i tome koliko su bili neopterećeni životnim teretima.

Hepbern je sa Fererom imala sina. Žrtvovao je sopstvenu karijeru za njenu, ali je postao njen mučitelj jer je bio toliko ljubomoran na njen uspeh.

Holden se na kraju razveo od Ardis i započeo romansu sa francuskom glumicom Capucine, ali i ta veza je ubrzo doživela kraj h zbog njegovog dugogodišnjeg problema sa alkoholom.

Odri i Holden su se ponovo našli zajedno na filmskom platnu 1964. godine, ali magija među njima je bila već iščezla.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs