IMALA JE MANIRE KRALJICE, PERFEKTNO JE GOVORILA 5 JEZIKA: Ko zna čiji greh slomio se baš na njoj, umrla je jezivom smrću

Odri Hepbern jedna od najvećih glumačkih zvezda i jedna od najlepših žena svog vremena imala je život koji je podsećao na filmski scenario.

Celebrities
Autor:
IMALA JE MANIRE KRALJICE, PERFEKTNO JE GOVORILA 5 JEZIKA: Ko zna čiji greh slomio se baš na njoj, umrla je jezivom smrću
5 manje poznatih činjenica o Odri Hepbern, Foto: Profimedia

Odri Hepbern zauvek će ostati upamćena kao kultna lepotica iz filma "Doručak kod Tifanija", a onda su samo nastavile da se nizaju uloge iz kojih je izbijala njena blaga i lepa narav. Oči pune života i sofisticirana elegancija zauvek su ostali njeno drugo ime. Iako su njeno detinjstvo obeležili mučni događaji, osmeh sa lica nikad nije nestajao.

"Ne želim da bilo ko misli da sam tužna, jer ne podnosim sažaljenje. Želim da me vole zbog pozitivne energije koju prenosim"

Odri Hepbern
foto: Profimedia

Od njenog najranijeg detinjstva učili su je bontonu, a majka joj je govorila kako njeno najjače oružje treba da budu ženstvenost i osmeh. Stoga ne treba da čudi to što je važila za jednu od najlepših žena i najvećih dama svog vremena i stekla epitet prave dive.

Donosimo vam 5 manje poznatih činjenica o njoj:

  • Godine 2006, na aukciji je prodata čuvena mala crna haljina koju je za potrebe filma "Doručak kod Tifanija" dizajnirao Živanši. Pre-aukcijske procene su bile da će koštati između 98.800 i 138.320 dolara a na kraju je prodata za neverovatnih 923.187 dolara.

    Odri Hepbern
    foto: Profimedia

  • Odri je bila pravi poliglota. Glumica je navodno tečno govorila najmanje pet jezika: holandski, engleski, francuski, italijanski i španski. Čak je bila sposobna da daje intervjue na svih pet jezika.

  • Hepbern je morala da jede lukovice lala da bi preživela tokom Drugog svetskog rata. Godine 1990. je nova hibridna vrsta lala dobila ime po njoj. Prema Holandskom informacionom društvu za cveće, beli cvet je nazvan po Hepbern, „kao priznanje glumičinoj karijeri i njenom dugogodišnjem radu u ime UNICEF-a“. Hepbern je prisustvovala ceremoniji posvećenja, koja se održala u domu njenih predaka u Holandiji. Na holandskom je izrazila svoju zahvalnost na ukazanoj časti.

  • Bili Vajlder, koji je režirao filmove "Sabrina" i "Love In The Afternoon", u jednom intervjuu za Vaniti Fair 1999. godine odgovorio je na pitanje o neprestanoj potrazi medija za sledećom Odri "To je taj iks faktor koji ljudi ili imaju ili nemaju, ona ga je definitivno imala i niko neće moći zameniti tu njenu autentičnost, zaista je bila neponovljiva" .

    Odri Hepbern
    foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

  • Godine 1992, predsednik Džordž Buš je odao počast Hepberninoj karijeri glumice i aktiviste Predsedničkom medaljom slobode, najvišim civilnim priznanjem SAD. Tokom ceremonije, predsednik Buš je izjavio da ju je njen rad sa „Međunarodnim dečjim fondom za hitne slučajeve stavio u naša srca“. Nažalost, Odri je zbog zdravstvenih razloga bila sprečena da prisustvuje a umrla je već sledeće godine.

Eda Ketlin van Hemstra Hepbern Raston rođena je 4. maja 1929. godine u Briselu, kao jedino dete holandske baronice Ele i Džozefa, direktora banke u glavnom gradu Belgije, poreklom Irca. Budući da je, po majčinoj liniji, bila u direktnom srodstvu s holandskom kraljevskom porodicom, slavna glumica je u ranom detinjstvu živela poput male princeze, okružena pažnjom, dadiljama i poslugom. A onda je došao rat… Otac je napustio porodicu, kasnije su saznali da je bio simpatizer nacista.

Odri Hepbern
foto: Profimedia

Kada je počela nemačka okupacija Evrope, sa majkom se preselila u Norvešku jer su smatrale da će tamo biti sigurne, te je tu počela da pohađa i školu baleta. Tamo se razbolela i od anemije, a kako su živele u trošnom stanu, Hepbernova se tu prvi put susrela i sa patnjom, zbog čega je kasnije postala veliki borac za ljudska prava.

Da su čudni putevi gospodnji pokazalo se i krajem rata kada su, povlačeći se pred saveznicima, Nemci kupili ljude sa ulica i odvodili ih u logore. U jednoj takvoj raciji, na udaru Gestapoa našla se i Odri. Samo zahvaljujući ludoj hrabrosti uspela je da se iskrade iz grupe nesrećnika, zbog čega je bila prinuđena da se narednih meseci sa majkom skriva u podrumu punom miševa.

Odri Hepbern
foto: Profimedia

Kasnije je pričala kako je, ne bi li pobedila glad, iz zemlje iskopavala lukovice lala, jela ih i pokušavala da od trave napravi hleb. Organizam se nikada nije oporavio od loše ishrane i gladovanja, a imala je i problema sa disanjem. Čuvenu tananu liniju filmske dive nije oblikovao samo balet, već i rat. Lale su joj spasile život. Gajila ih je kasnije u vrtu svog doma u Švajcarskoj.

Početkom 1992. godine sa UNICEF-om je otputovala u Somaliju, a na povratku je počela da oseća jake bolove u stomaku. Kako se kasnije ispostavilo, lepa glumica je bolovala od raka creva i pluća. Krenula je na hemioterapiju, ali su joj creva popucala i hitno je morala na operaciju. Rak joj se proširio i lekari su konstatovali da joj nema spasa. Preminula je 20. januara 1993. godine, sahranjena je u Švajcarskoj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs