VOLELI SU SE PUNIH 50 GODINA, A ONDA JE ON UMRO NA NJENIM RUKAMA: Poslednje reči slavnog glumca kidaju dušu

Filmska priča slavnog holivudskog para Pola Njumena i Džoane Vudvard.

Ljubav
Autor:
VOLELI SU SE PUNIH 50 GODINA, A ONDA JE ON UMRO NA NJENIM RUKAMA: Poslednje reči slavnog glumca kidaju dušu
Pol Njumen i Džoana Vudvard, Foto: Profimedia

Glumci koji igraju ljubavnike retko se odlučuju na duge veze što nije bio slučaj sa Polom Njumenom i Džoanom Vudvard koji su svoju vezu krunisali brakom koji je trajao decenijama.

Njihova ljubavna priča podseća na filmsku a ako uzmemo u obzir da su oboje po profesiji i glumci prosto je neverovatna. Davne 1953. godine šetajući se Menhetnom Pol je hteo da se skloni od vrućine i predahne pa je spas potražio u kancelariji svog agenta. Nije ni slutio da će upravo tada upoznati ljubav svog života. Mlada, lepa i talentovana glumica se u toj kancelariji zadesila iz istih razloga. Njuman je bio očaran i sa njegove strane se može reći da je to bila ljubav na prvi pogled za razliku od Vudvardove koja je bila krajnje ravnodušna a čak je u njegovom prodornom pogledu videla i nešto antipatično.

Ponovni susret se odigrao na brodvejskoj produkciji romantične drame "Piknik". Ovog puta među njima je proradila hemija, međutim, Pol je već bio oženjen i imao je dete sa svojom tadašnjom suprugom. Odlučili su da se drže podalje jedno od drugog i uspeli su da ostanu pribrani. Vudvard se držala na distanci,nije htela da razori Polovu porodicu, a Njuman je negovao svoj brak. Međutim, 1957. godine, na snimanju filma "Dugo toplo leto", ovo dvoje glumaca više nisu mogli da obuzdavaju strasti. Fatalna privlačnost je bila toliko jaka da su na kraju snimanja Njumenu stigli uredno potpisani papiri za razvod.

1 / 7 Foto: Profimedia

Venčali su se u Las Vegasu 29. januara 1958. postavši jedan od najpoznatijih holivudskih parova tog vremena. Ipak, gde je većina kritičara videla samo strast i prolaznu romansu, njih dvoje videli su ljubav za ceo život. Oputovali su ​​na medeni mesec u Evropu. Novine su, naravno, blagonaklono propratile njihovo romantično putovanje. U brojnim člancima predstavljeni su kao predmet javnog obožavanja. Tokom naredne dve decenije postigli su i maksimum u svojim karijerama.

Pol je imao dva braka. Prvi je bilo sa Džeki Viti sa kojom je bio u braku od 1949. do 1958. godine. Njih dvoje su u braku dobili dve ćerke i jednog sina, koji se kasnije čak i pojavio u filmovima glumeći zajedno sa svojim ocem. Nažalost, veoma rano je počeo da koristi različite droge, pa je preminuo od predoziranja. Njumen je teško podneo smrt svog sina Skota i u sećanje na njega osnovao je Centar Skota Njumena, koji je pružao pomoć svim ljudima koji su zavisni od droge i koji žele pomoć.

Tokom narednih decenija, mnoge je zanimalo kako su Pol Njumen i Džaona Vudvard sačuvali brak i ostali verni jedno drugome. Retko kad su se u intervjuima doticali privatnog života ali su isticali da za uspešan brak nema neke posebne tajne. "Seksualnost i lepota blede posle nekog vremena, ali činjenica da te suprug nasmeje svaki dan, e, to je nešto posebno ", izjavila je Džoana jednom prilikom.

Nažalost jedina stvar koja je uspela da ih razdviji je Polova smrt. Lekari su bolest otkrili u odmakloj fazi kada je lečenje bilo praktično nemoguće. Ipak, bilo je lekara koji su davali optimistične prognoze pa je Pol pokušao da se izbori sa ovom bolešću hemioterapijom. Međutim, sredinom 2008. godine, kada je video da hemioterapije ne daju rezultate i da je bolest uznapredovala mnogo više od očekivanog, napustio je bolnicu i vratio se u svoju kuću gde ga je čekala supruga.

Umro je 26. septembra iste godine godine, kod kuće u svom krevetu, okružen decom i unučićima. Do poslednjeg časa uz njega je bila ljubav njegovog života. U braku su proveli punih 50 godina. I poslednje reči koje je izgovorio bile su upućene njoj. Prema svedočenju A. Hočnera, najboljeg prijatelja slvanog glumca, Pol Njumen Džoani je rekao: "Privilegija je što sam bio ovde."

Kako je važio za pametanog i velikodušnog čoveka, ni u svojim poslednjim danima nije zaboravio na voljene ljude, pa je tako jednom prijatelju poklonio svoje automobile marke Ferari, dok je svoju najstariju ćerku detaljno uputio u rad njegove kompanije, čiji su prihodi išli u dobrotvorne svrhe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs