Potpuno drugačiji moral

Bizarni saveti za srećan brak iz 19. veka: Seks služi samo za reprodukciju!

Časopisi, priručnici i knjige objavljivani tokom 19. veka u viktorijanskoj Engleskoj sadržali su mnoštvo saveta o seksualnim odnosima i ponašanju u braku koji bi se danas smatrali veoma čudnim
Ljubav i zavođenje
13:24h Autor:
Bizarni saveti za srećan brak iz 19. veka: Seks služi samo za reprodukciju!
Foto: Thinkstock

Zbog strogih normi ponašanja kada je u pitanju seks tokom 19. veka, viktorijanski muškarci su često prikazivani kao razvratni dok se od žena očekivalo da čuvaju svoju čast i nevinost po svaku cenu. Sve je to bilo jako licemerno jer je seks sa jedne strane posmatran samo kroz prizmu reprodukcije, dok su sa druge strane ovakvi priručnici o "odnosima u krevetu" redovno štampani.

Časopisi, priručnici i knjige objavljivani tokom 19. veka u viktorijanskoj Engleskoj sadržali su mnoštvo saveta o seksualnim odnosima i ponašanju u braku koji bi se danas smatrali veoma čudnim. Ovo su neki od njih:

1. Seks može da se praktikuje samo u braku

U praksi, ovo pravilo je naročito važilo za devojke koje su dobro morale da paze da čednost sačuvaju za brak. Ipak, na to nisu morale dugo da čekaju - većina viktorijanskih dama udavale su se pre 20. godine, piše portal Allday.com.

2. Dame, spremite se za prvu bračnu noć

"Supruge, tokom prve bračne noći, morate da nađete način da zadovoljite supruga i njegove dugo potiskivane nagone, ali i da ga ostavite radoznalim kako bi želeo još." Tj. ovo bar savetuje tada popularna autorka E. B. Dafi u svojoj knjizi "Odnosi polova" iz 1869. godine.

Istočnjačke metode od obične žene prave boginju seksa!

3. Vaš čitav brak zavisi od toga kako ćete se "pokazati" prve bračne noći

"Prva bračna noć je najvažniji trenutak u celom ženinom životu. Zbog toga, muškarci moraju mnogo da se potrude", piše Vilijam Robinson, autor knjige "Znanje o seksu za muškarce" iz 1920. godine.

4. Razmak između obroka i seksa

Ako je verovati doktoru Aštonu i njegovom priručniku iz 1861. godine razmak između obroka i seksualnog odnosa je od ključne važnosti za vaše zdravlje! "Pravo vreme za seks je veoma važno odrediti jer nepažnja može dovesti do poremećaja varenja, loše probave i drugih stomačnih problema. Osobe koje imaju predispozicije za ove bolesti nikada ne bi trebalo da imaju odnose neposredno pre jela, a ni neposredno posle".

Imam 33 godine, nikada se nisam poljubila ni sa kim: Očajna devica žudi za partnerom!

5. Seks u "pogrešnoj pozi" može da ubije ženu

Dr Ašton je pisao i o "pravilnim" i "pogrešnim" pozama za seks. U knjizi iz 1861. on navodi: "Svaka neprirodna poza može da ugrozi zdravlje žene i mnoge žene su već bile ozbiljno povređene i unesrećene za čitav život zbog nastranosti njihovih muževa." Ipak, u knjizi nema opisa "prave" poze kako se viktorijansko građanstvo ne bi zgrozilo ovim eksplicitnim opisima.

6. Dame, bračna sreća počiva na vašim plećima

Ženama je savetovano da svoje muževe nikako ne ohrabruju izazovnom odećom ili pokretima. Čestitost doma zavisila je od njih. Zato nije bilo preporučljivo da ih supruzi vide dok se svlače ili čak i da im dodiruju golu kožu.

7. Seks služi samo za reprodukciju

Nije bilo razloga da osobe uživaju u seksualnim odnosima nakon što bi se pokazalo da je žena trudna. Seks tokom trudnoće je bio nezamisliv - delimično zbog straha da bi to moglo da naškodi bebi, a mnogo više zbog toga što se tada smatrao nepotrebnim.

Bizarni seks saveti iz 60-ih: Spavaj sa šefom, juri oženjene muškarce!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs