Neverovatno

15 istina o filmu U stvari ljubav: Ostaviće vas bez daha! (VIDEO)

Najbolji praznični film svih vremena poseduje sasvim interesantnu priču o tome kako je sniman
Zanimljivosti
11:34h Autor:
15 istina o filmu U stvari ljubav: Ostaviće vas bez daha! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube/ OakPoaky

Ko može da zamisli praznike bez filma "U stvari ljubav" (Love, actually)? Toliko puta smo ga gledali, a opet se obradujemo kada vidimo da se prikazuje na televiziji.

Ovo niste znali o vašem omiljenom filmu:

1. Prema originalnoj ideji, u filmu smo trebali pratiti 14 različitih ljubavnih priča koje se međusobno isprepliću. Međutim, Kurtis je zaključio kako bi film u tom slučaju bio predug i naposletku su četiri priče izbačene.

2. Ljudi u scenama na londonskom aerodromu Hitrou nisu statisti nego slučajni prolaznici koji su se u tom trenutku našli na licu mesta i nisu znali da ih snimaju. Zbog toga su emotivne scene ponovnih susreta tako "stvarne".

Sećate se majke dečaka iz filma Sam u kući? Pogledajte kako danas izgleda sa 62 godine! (FOTO)

3. Kurtis je uloge britanskog premijera i njegove sestre od samog početka namijenio Hju Grantu i Emi Tompson.

4. Hju Grant je mrzeo svoju slavnu plesnu scenu. Bio je jako mrzovoljan kod snimanja jer je želeo da njegova uloga ne bude lažna, želeo je da se oseća kao pravi premijer i svaki put kada bih mu rekao da je odradi malo slađe ili šarmantnije mislio je da ga želim nasamariti, priznao je Kurtis.

5. Lik premijera koji je Grant odigrao delomično je baziran na stvarnoj osobi. Radi se o bivšem britanskom premijeru Edvardu Hitu koji je bio zakleti neženja i nikada nije sklopio brak.

6. Lora Lini (Sara) i Rodrigo Santoro (Karl) za vreme snimanja su doživeli bolne raskide. "Divni Rodrigo! Oboje smo imali slomljeno srce u to vreme i oslanjali se jedno na drugo", rekla je Lora. Rodrigo je za nju takođe imao samo reči hvale: "Ona je posebno ljudsko biće, tako slatka, skromna i čvrsto stoji na zemlji s obe noge".

Sve miriše na praznike: Idealno veče u domu uz dobar film i topli napitak!

7. Scena u kojoj Ema Tompson (Karen) plače slušajući Džoni Mičel nakon što je saznala za suprugovu neveru bila je improvizovana. "U scenariju sam napisao samo da Karen odlazi u sobu, pušta pesmu i pokazuje svoje emocije. Sve ostalo u sceni je Emino delo", izjavio je Kurtis.

8. Inspiracija za scenu u kojoj Endru Linkon (Piter) na velikim natpisima priznaje Kiri Najtli (Džulijet) da je voli bio je spot Boba Dilana za pesmu "Subterranean Homesick Blues". Kurtis je napisao 5 različitih verzija te scene, pročitao ih ženama u svojoj kancelariji i na kraju se odlučio za onu koja je njima bila najmanje "sladunjava".

9. Rukopis na spomenutim natpisima pripada glumcu Endruu Linkonu. "Prvo ih je napravila filmska ekipa, a onda sam ih pitao mogu li ipak ja napisati sve jer imam sjajan rukopis", našalio se Endru.

10. Bivši britanski premijer Toni Bler 2005. godine referirao se na slavni patriotski govor iz filma u kojem Hju Grant drži lekciju fiktivnog američkom predsedniku: "Znam da bi neki voleli da odglumim Hju Granta i kažem SAD-u kuda da se nosi. Ali razlika između dobrog filma i stvarnog života je u tome što u stvarnom životu postoji sledeći dan, sledeća godina, sledeći život u kojem morate razmatrati pogubne posledice lako zarađenog aplauza."

Evo kako sada izgleda devojčica iz filma Mrtav ladan: Neću da ti kažem ćelavi! (FOTO)

11. Scena na venčanju tokom kojeg bend svira pesmu "All you need is love" inspirisana je sprovodom Džima Hensona, tvorca "Muppeta". Na sprovodu su lutkari iz šoua doneli svoje lutke i pevali tu pesmu.

12. Klaudija Šifer nije trebala glumiti u filmu. Kurtis je želeo nekoga nalik njoj, ali nije mogao pronaći odgovarajuću glumicu. Na kraju je ipak ponudio ulogu Klaudiji i ona ju je prihvatila.

13. Mnogi su se zapitali da li je Hari (Alan Rikman) zaista prevario Karen (Ema Tompson) sa svojom sekretaricom? Odgovor na to pitanje nedavno je na Tviteru dala Ema Freud, scenarista i devojka Ričarda Kurtisa koja je s njim radila na filmu. "Definitivno su imali aferu. Preklinjala sam Ričarda da je pretvori samo u flert, nije hteo," priznala je.

14. Da li ostaju na kraju Heri i Karen zajedno ili se razvedu jedno je od velikih neodgovorenih pitanja, ali Ema Freud razrešila je nedoumice i oko ove dileme: "Ostaju zajedno, ali njihov dom više nije pun sreće kao što je nekada bio."

15. Reč zapravo (actually) u filmu je upotrebljena 23 puta - 22 puta izgovorili su je glumci, a jednom je iskorištena tokom početnog monologa u filmu.

Prvi put je glumio '68. godine, danas je jedan od najboljih srpskih glumaca: Ko je mališa sa slike?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs