Ušla je u filmsku istoriju

Neobična heroina Eni Hol: 5 činjenica o devojci zbog koje smo zavoleli Dajanu Kiton! (VIDEO)

Sedamdesetih godina prošlog veka između Dajane Kiton i Vudija Alena rodila se velika ljubav

Filmovi
Autor:
Neobična heroina Eni Hol: 5 činjenica o devojci zbog koje smo zavoleli Dajanu Kiton! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Bezvremenska oda o (ne)srećnoj ljubavi i muško-ženskim odnosima po imenu "Eni Hol" promenila je žanr romantične komedije kada je izašla 1977. godine. U prvom planu našla se nesvakidašnja heroina Eni koju je majstorski oživela Dajana Kiton, a koja 5. janara slavi 72 rođendan.

1. Legendarni film Vudija Alena "Eni Hol" originalno se trebao zvati Anhedonija, što je pojam koji označava nemogućnost da se iskusi užitak. Na insistiranje producenata on je promenjen u ime glavne junakinje. Eni Hol je svojevrsna varijacija imena Dajane Kiton, koja se rodila kao Dajana Hol. 2. Većina ekscentričnih kostima koje je Eni nosila u filmu potiču iz ormara Dajane Kiton. Kostimograf Rut Morli pokušala je da obeshrabri Dajanu pri nošenju androgenih komada poput pantalona, prsluka i kravata na setu, ali Vudi Alen joj je dao otkaz uz reči: Pusti Dajanu na miru. Ona je genije.

foto: Profimedia

3. Sedamdesetih godina prošlog veka između Dajane Kiton i Vudija Alena rodila se velika ljubav, a deo glumičinih karakteristika slavni njujorški reditelj je iskoristio i uvrstio u njihov zajednički film. Eni Hol, baš kao i Dajana vrlo je luckaste, ima odličan smisao za humor, voli da nose muške komade odeće i ima problem sa završavanjem rečenica.

4. Dajan Kiton je za ovu ulogu osvojila prestižnu nagradu Oskar za najbolju žensku glavnu ulogu 1978. godine. "Eni Hol" je dobio Oskara za najbolji film iste godine, dok ga je Američki filmski institut uvrstio na listu 100 najboljih američkih filmova svih vremena. 5. "Eni Hol" je redefinisao žanr romantične komedije, jer glavni likovi - Eni i Elvi na kraju priče ne završe zajedno. Naprotiv, ona je u vezi s drugim muškarcem, a on i dalje pati za njom. Upravo je zato scenarista, reditelj i glavni glumac Vudi Alen još 1993. godine priznao da bi rado napisao i snimio nastavak njihove priče. No tu ideju još uvek nije realizovao ni četrdeset godina od izlaska originala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs