Super saveti

Iskusne žene savetuju: Evo kako da uštedite novac svaki dan!

Napravite spisak namirnica pre odlaska u kupovinu

Zanimljivosti
Autor:
Iskusne žene savetuju: Evo kako da uštedite novac svaki dan!
Foto: Shutterstock

Na spisku najtežih stvari koje ćete ikada učiniti sigurno je štednja novca. Taj čin zahteva mnogo discipline, ali i doslednosti jer je vrlo jednostavno skrenuti s puta i ušteđevinu potrošiti i to već pri odlasku u samo u jedan šoping.

Nekim devojkama to poprilično dobro ide pa vam u nastavku donosimo savete koji bi vam mogli biti od pomoći.

Napravite spisak namirnica pre odlaska u kupovinu

Vrlo je lako doći u prodavnicu i u korpu ubacivati namirnice koje vam se sviđaju. Tada se neretko desi da kupite mnogo nepotrebnih i neželjenih namirnica. Zato, kupovinu obavljajte promišljeno i s namerom. Tako ćete biti sigurni da će svi proizvodi biti iskorišćeni. I imajte na umu, u kupovinu namirnica nikada ne idite gladni.

Prošetajte ili koristite javni prevoz

Oduprite se i nemojte dopustiti da svaki puta kada negde idete zovete taksi. Gledajte na svoje odlaske kao na nešto vrlo pozitivno i recite sebi da je vaše odredište dovoljno blizu i da nije velika udaljenost od tačke A do tačke B. Prošetajte ili se zaputite gradskim prevozom. Prilikom izrade plana odlazaka, upišite mesta koja su blizu vas, kao i lokacije koje su zaista daleko i za koje možete dopustiti prevoz taksijem.

Kuvajte kod kuće

Razmislite o svojoj nadolazećom nedelji i pokušajte da se organizujete i pripremite obroke koje ćete poneti na posao. Ovaj savet trebalo bi da pomogne i spreče vas da kupujete dodatne namirnice. Obećavamo da ćete primetiti razliku u vašem novčaniku i to već nakon nedelju dana kada budete obroke nosili od kuće.

Predložite alternativne aktivnosti

Biti društveno aktivan član zajednice može biti vrlo skupo! Uprkos tome, to ne znači da se morate u potpunosti izolovati od spoljnjeg sveta. Jednostavno, umesto večere u skupom restoranu, pozovite prijatelje na večeru kod sebe kući. Umesto odlaska u bioskop, organizujte filmsko veče u toplini svog doma.

foto: Shutterstock

Sklonite se od iskušenja

Ako znate da nemate dovoljno samokontrole da biste se suzdržali od kupovine u omiljenim prodavnicama, ograničite gledanje proizvoda u omiljenim prodavnicama, ali i u onim virtualnim. U slobodno vreme ne šetajte prodavnicama i omiljenim mestima koje vam samo "otimaju" novac, već se opredelite za neke jeftinije alternative.

Odustanite od nepotrebnih pretplata

Pregledajte svoje račune kako biste utvrdili mesečne izdatke. Nađite povoljnija rešenja. Pregovarajte s jeftinijim operaterima, držite se svojih mesečnih okvira i otkažite članaru za kartice ili usluge koje retko koristite.

Postavite sastav nagrađivanja / kažnjavanja

Prihvatite da ste na svojevrsnom lečenju i da sve što činite, činite jer će vam dugoročno biti mnogo bolje i lakše izdržati u sopstvenoj koži. Pridržavajte se planiranog proračuna tokom celog meseca. Ako slučajno zabrljate i pogrešite, budite odgovorni i vratite se na pravi put. Ako se ne pridržavate pravila o proračunu, naterajte sebe da stavite veću svotu novca sa strane i na taj se način kaznite kako biste drugi put na vreme razmišljali šta ćete učiniti.

Uradi sam

Kad god je to moguće i sve što je moguće, učinite/izradite sami. Skuvajte kafu kod kuće umesto da je kupite svako jutro u obližnjem kafiću. Postanite lukavi i s poklonima. Osluškujte šta vašim prijateljima treba i napravite im sami mala iznenađenja.

Imajte saučesnika

Zamolite jednog od vaših prijatelja koji takođe želi da uštedeti nešto novca kako bi vam se pridružio na vašem finansijskom putovanju.

Zapitajte se "Da li mi to zaista treba?"

Ne bi trebalo da budete uplašene kada je reč o novom početku i primenite ovo razmišljanje i pri manjim kupovinama. Prodavnica je jedno od naših omiljenih mesta, ali je i mesto gde ćete kupiti mnogo više od onoga što vam je potrebno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs